Mojito pochodzi z Kuby, a jego historia prawdodpodobnie sięga nawet XVI wieku. Pierwowzór dzisiejszego mojito miał być ulubionym napojem pewnego angielskiego kapitana. Mojito, które znamy obecnie było ponoć bardzo lubiane przez słynnego pisarza – Ernesta Hemingwaya. Doskonale rozumiemy, dlaczego obaj panowie tak cenili smak tego koktajlu! Czy to serwując mojito, czy zamawiając je w barze, trzeba pamiętać o poprawnej wymowie jego nazwy. Wyraz należy czytać „mohito” (słowo pochodzi z języka hiszpańskiego), nie „mojito” czy „modżajto”!
Składniki tego napoju to rum, sok z limonki, cukier trzcinowy, woda gazowana i mięta. Przygotujesz go więc z produktów dostępnym w każdym sklepie! Trochę problematyczne może być wybieranie alkoholu do tego drinka. Jaki rum do mojito należy wybrać? Podpowiadamy!
W klasycznej wersji do mojito używany jest biały rum – właśnie taki drink dostajemy w barach i pubach. Można go jednak przygotować również z ciemnym rumem, jednak należy pamiętać, że wówczas smak drinka bez wątpienia się zmieni – będzie bardziej intensywny i karmelowy, a alkohol będzie mocniej wyczuwalny. To jednak ciekawa wariacja na temat mojito – jeśli chcesz co nieco „podkręcić” klasyczną wersję, użyj ciemnego rumu bez obaw!
Jeśli już uzupełniliście wiedzę na temat mojito, warto spróbować przygotować go samodzielnie! Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne zadanie. Czego będziesz potrzebować?
Mojito – drink. Składniki (na 2 drinki):
Przygotuj dwie wysokie szklanki. Limonkę pokrój na ćwiartki i włóż je do szklanek. Opłukane w wodzie liście mięty dodaj do szklanek i ugnieć razem z cząstkami limonki, tak, aby ta puściła sok, a aromat mięty był intensywny. Następnie do każdej wsyp po 2 łyżki brązowego cukru, wlej po 40 ml białego rumu. Uzupełnij je wodą gazowaną – do każdego drinka wlej jej ok. 50 ml. Wszystko wymieszaj dokładnie, by płyny się połączyły, a potem dodaj pokruszony lód. Podawaj od razu, szklankę z mojito możesz przyozdobić plasterkiem limonki i gałązką mięty.
Drink mojito można przyrządzić również w wersji bezalkoholowej – to doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie mogą pić go z procentami. W przepisie na mojito bez alkoholu wystarczy pominąć biały rum. By aromat drinka był mocniejszy, warto dodać trochę więcej mięty i limonki. Mojito można także przygotować ze słodkiego gazowanego napoju o smaku cytrusowym. Warto wtedy ograniczyć cukier i limonkę lub dodać trochę więcej wody gazowanej, by drink nie był aż tak słodki.