Seler naciowy to warzywo, które budzi sporo kontrowersji. Jest wyjątkowo niskokaloryczny (w 100 g surowego selera naciowego znajduje się zaledwie około 14 kcal!), więc bardzo pożądany na diecie odchudzającej. To doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B, E, a także fosforu, cynku, potasu i wapnia. Seler naciowy warto wprowadzić do swojej diety! Jak to zrobić, by było smacznie? Podpowiadamy!
Składniki:
Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego pokrój w plasterki. Na suchą patelnię wysyp nasiona słonecznika i upraż je. W dużej misce wymieszaj seler i jabłko, skrop odrobiną oliwy i posyp ziarnami słonecznika. Opcjonalnie dodaj kilka gałązek natki pietruszki lub kilka listków świeżej kolendry.
Składniki:
Łodygi selera naciowego pokrój w plastry, plastry ananasa na mniejsze kawałki, a szynkę konserwową w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę oczyść, wydrąż i również pokrój w kostkę. Do dużej miski wsyp wszystkie składniki, dodaj majonez i jogurt naturalny. Wszystko razem wymieszaj i dopraw odrobiną soli do smaku. Sałatę przed podaniem przechowuj w lodówce.
Składniki:
Pierś kurczaka oczyść z kostek i błonek i pokrój w kostkę. Mięso zasyp przyprawą do kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę, aby się zamarynowało. Potem rozgrzej na patelni olej rzepakowy, wrzuć mięso i usmaż je. Odlej tłuszcz i zostaw kurczaka do wystygnięcia. Seler naciowy pokrój w plasterki, natomiast obranego ze skórki ogórka – w kostkę. Czerwoną fasolę odlej z zalewy. Mięso, seler naciowy, żurawinę i ogórka wrzuć do dużej miski. Dodaj jogurt naturalny i majonez. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem sałatkę przechowuj w lodówce.