Surówka z selera naciowego - dobra na obiad i przyjęcie [PRZEPISY]

Surówka z selera naciowego lub pyszna sałatka z tego warzywa to najlepszy sposób na jego oswojenie. Choć warzywo to ma wielu wielbicieli, sporo osób nie przepada za jego specyficznym smakiem. Seler naciowy jest jednym z najzdrowszych warzyw - warto więc znaleźć taką potrawę, w której nam posmakuje!

Seler naciowy to warzywo, które budzi sporo kontrowersji. Jest wyjątkowo niskokaloryczny (w 100 g surowego selera naciowego znajduje się zaledwie około 14 kcal!), więc bardzo pożądany na diecie odchudzającej. To doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B, E, a także fosforu, cynku, potasu i wapnia. Seler naciowy warto wprowadzić do swojej diety! Jak to zrobić, by było smacznie? Podpowiadamy!

Surówka z selera naciowego ze słonecznikiem i soczystym jabłkiem – przepis

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 jabłka (twardej, soczystej odmiany),
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy

Sałatka z selera naciowego ze słonecznikiem i jabłkiem – sposób przygotowania

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego pokrój w plasterki. Na suchą patelnię wysyp nasiona słonecznika i upraż je. W dużej misce wymieszaj seler i jabłko, skrop odrobiną oliwy i posyp ziarnami słonecznika. Opcjonalnie dodaj kilka gałązek natki pietruszki lub kilka listków świeżej kolendry.

Seler naciowy – sałatka z ananasem, kukurydzą i szynką. Przepis

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 150 g szynki konserwowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól do smaku

Sałatka z selera naciowego z ananasem, kukurydzą i szynką – sposób przygotowania

Łodygi selera naciowego pokrój w plastry, plastry ananasa na mniejsze kawałki, a szynkę konserwową w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę oczyść, wydrąż i również pokrój w kostkę. Do dużej miski wsyp wszystkie składniki, dodaj majonez i jogurt naturalny. Wszystko razem wymieszaj i dopraw odrobiną soli do smaku. Sałatę przed podaniem przechowuj w lodówce.

Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i żurawiną – przepis

Składniki:

  • 1 średnia pierś z kurczaka,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 długi zielony ogórek,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • przyprawa do kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Sałatka z selera naciowego z żurawiną i kurczakiem – sposób przygotowania

Pierś kurczaka oczyść z kostek i błonek i pokrój w kostkę. Mięso zasyp przyprawą do kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę, aby się zamarynowało. Potem rozgrzej na patelni olej rzepakowy, wrzuć mięso i usmaż je. Odlej tłuszcz i zostaw kurczaka do wystygnięcia. Seler naciowy pokrój w plasterki, natomiast obranego ze skórki ogórka – w kostkę. Czerwoną fasolę odlej z zalewy. Mięso, seler naciowy, żurawinę i ogórka wrzuć do dużej miski. Dodaj jogurt naturalny i majonez. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem sałatkę przechowuj w lodówce.

Więcej o: