Gulasz z indyka można zrobić na wiele sposobów. Pierwszy pomysł to gulasz z udźca indyka z dodatkiem warzyw. Sprawdzą się do niego warzywa takie jak marchewka, groszek, cukinia, fasolka szparagowa, ale także papryka i pomidory. Bardzo dobrym dodatkiem są także pieczarki. Drugim pomysłem jest gulasz z żołądków indyczych – tę wersję również można przyrządzić z dodatkiem warzyw. Zapraszamy po przepisy!
Składniki:
Filet z indyka pokrój w kostkę, posyp papryką wędzoną i granulowanym czosnkiem, a potem odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, aby mięso się zamarynowało. Marchewkę obierz ze skórki, a paprykę oczyść z nasion, następnie razem z cukinią pokrój w kostkę. Cebulę zaś pokrój w piórka, a pieczarki w plastry. W rondelku na dnie rozgrzej olej i podsmaż mięso, aż będzie rumiane. Następnie dodaj cebulę, zeszklij ją, a potem wrzuć pozostałe warzywa oraz pieczarki. Wszystko wymieszaj, zalej wodą, dodaj tymianek i przykryj pokrywką. Duś, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przygotuj mieszankę mąki, jogurtu i odrobiny gorącego sosu z rondelka i zapraw nią cały sos. Wymieszaj dokładnie i duś jeszcze przez 5-8 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z kaszą lub ryżem.
Mięso z indyka możesz wykorzystać również do przyrządzenia pysznej zupy gulaszowej z naszego przepisu wideo:
Składniki:
Żołądki indycze dokładnie umyj z resztek krwi i poodkrawaj wszystkie błonki. Odsącz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju rozgrzanego na dnie rondelka. Następnie dodaj żołądki, czosnek wyciśnięty w wyciskarce, majeranek i pieprz. Wrzuć także ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszystko gotuj pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i gotuj przez kolejne 20 minut, aż żołądki zmiękną. Wtedy zapraw sos mąką rozrobioną z jogurtem i odrobiną gorącego sosu i wszystko wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Gulasz z żołądków indyczych podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz kaszą lub ziemniakami.