Gulasz z indyka - dwa przepisy na prosty do zrobienia i pyszny obiad

Gulasz z indyka to doskonały pomysł na obiad. Mięso z indyka uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs - jest chude i ma niską zawartość tłuszczu. Gulasz z indyka to nie tylko potrawa obiadowa dla tych, którzy dbają o linię, ale dla wszystkich - to jedna z propozycji nie tylko zdrowych, ale także bardzo smacznych! Jak zrobić gulasz z indyka? Sprawdźcie nasze pomysły!

Gulasz z indyka można zrobić na wiele sposobów. Pierwszy pomysł to gulasz z udźca indyka z dodatkiem warzyw. Sprawdzą się do niego warzywa takie jak marchewka, groszek, cukinia, fasolka szparagowa, ale także papryka i pomidory. Bardzo dobrym dodatkiem są także pieczarki. Drugim pomysłem jest gulasz z żołądków indyczych – tę wersję również można przyrządzić z dodatkiem warzyw. Zapraszamy po przepisy!

Przepis na gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami

Składniki:

  • 500 g fileta z indyka,
  • 1 papryka,
  • 1 niewielka cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • szklanka wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Gulasz z indyka z pieczarkami i warzywami – sposób przygotowania

Filet z indyka pokrój w kostkę, posyp papryką wędzoną i granulowanym czosnkiem, a potem odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, aby mięso się zamarynowało. Marchewkę obierz ze skórki, a paprykę oczyść z nasion, następnie razem z cukinią pokrój w kostkę. Cebulę zaś pokrój w piórka, a pieczarki w plastry. W rondelku na dnie rozgrzej olej i podsmaż mięso, aż będzie rumiane. Następnie dodaj cebulę, zeszklij ją, a potem wrzuć pozostałe warzywa oraz pieczarki. Wszystko wymieszaj, zalej wodą, dodaj tymianek i przykryj pokrywką. Duś, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przygotuj mieszankę mąki, jogurtu i odrobiny gorącego sosu z rondelka i zapraw nią cały sos. Wymieszaj dokładnie i duś jeszcze przez 5-8 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z kaszą lub ryżem.

Mięso z indyka możesz wykorzystać również do przyrządzenia pysznej zupy gulaszowej z naszego przepisu wideo:

Zobacz wideo

Gulasz z żołądków indyczych z warzywami – przepis

Składniki:

  • 500 g żołądków indyczych,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka mąki,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 szklanka wody

Gulasz z żołądków indyczych z warzywami – sposób przygotowania

Żołądki indycze dokładnie umyj z resztek krwi i poodkrawaj wszystkie błonki. Odsącz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju rozgrzanego na dnie rondelka. Następnie dodaj żołądki, czosnek wyciśnięty w wyciskarce, majeranek i pieprz. Wrzuć także ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszystko gotuj pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i gotuj przez kolejne 20 minut, aż żołądki zmiękną. Wtedy zapraw sos mąką rozrobioną z jogurtem i odrobiną gorącego sosu i wszystko wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Gulasz z żołądków indyczych podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz kaszą lub ziemniakami.