Sałatka z mozzarellą - trzy proste przepisy na przekąskę lub kolację
Ser mozzarella to świetny dodatek do sałatek. Oryginalnie jest on produkowany z mleka bawolego. W naszych sklepach najłatwiej dostępna jest mozzarella z mleka krowiego. Nic straconego – taki ser jest równie pyszny i bardzo lubiany. Sałatka z mozzarellą może stać się prawdziwym hitem imprezy! Jaką przyrządzić? Podpowiadamy!
Sałatka z mozzarellą i pomidorami - przepis
Pomidory z mozzarellą i bazylią skropione oliwą to najpopularniejsza włoska sałatka – caprese. Sekretem jej sukcesu jest idealne połączenie smaków, doskonała jakość składników i prostota. Jak przygotować włoski klasyk?
Składniki:
- 2 średnie pomidory,
- 2 kulki (po około 125 g) mozzarelli,
- kilka listków bazylii,
- świeżo zmielony pieprz,
- oliwa
Sałatka z mozzarellą i pomidorami – sposób przygotowania
Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Ułóż je naprzemiennie na półmisku w dwóch rządkach i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie skrop oliwą dobrej jakości i rozłóż na sałatce świeże listki bazylii.
Wskazówka: A może wolisz bardziej spolszczoną wersję tego dania? Sałatka z mozzarellą i pomidorami, i sałatą na pewno Ci posmakuje. Mozzarellę pokrój w kostkę, dodaj kilkanaście przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych, dodaj trochę oliwy oraz suszoną bazylię, a potem wszystko wymieszaj.
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą – przepis
Składniki:
- miks sałat (roszponka, rukola itd.),
- 1 kulka sera mozzarella (około 125 g),
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka oregano,
- przyprawa do kurczaka,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 2 łyżki oliwy
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą – sposób przygotowania
Kurczaka pokrój w kostkę i obsyp przyprawą. Wstaw na pół godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i usmaż mięso na złoto, a później odsącz je na ręczniku papierowym i zostaw do wystudzenia. Pomidorki poprzekrawaj na połówki, ser pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Do salaterki wsyp sałatę, usmażone mięso, pomidorki, ser i cebulę. Dodaj oregano, bazylię i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę podawaj z czosnkowymi grzankami (wystarczy stostowany chleb potrzeć ząbkiem czosnku lub posmarować masłem z rozdrobnionym czosnkiem)
Sałatka z awokado i mozzarellą z jajkiem – przepis
Składniki:
- 250 g szpinaku baby,
- 3 jajka,
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 kulki mozzarelli (po około 125 g),
- ząbek czosnku,
- 10 czarnych oliwek,
- oliwa,
- sól do smaku
Sałatka z mozzarellą i jajkiem z dodatkiem awokado – sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w ósemki. Miąższ awokado wydrąż, pokrój go w kostkę. Tak samo pokrój odsączoną z zalewy mozzarellę. Oliwki poprzekrawaj na połówki, a ząbek czosnku wyciśnij w wyciskarce. Do salaterki wsyp szpinak, dodaj jajka, awokado, mozzarellę, oliwki i czosnek. Dopraw solą i skrop oliwą. Wszystko wymieszaj.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki