Nazwa nie zachęca do jedzenia, a i tak wiele osób je uwielbia. Jak zrobić ciasto "Paznokieć"? Podajemy przepis
Jeśli przejadły się wam świąteczne serniczki, pierniki i makowce, a chcielibyście upiec coś słodkiego, to mamy coś idealnego. Być może nazwa tego wypieku nie jest zbyt apetyczna, ale samo ciasto - owszem. Jak zrobić ciasto "Paznokieć"? Podajemy przepis.
Ciasto "Paznokieć" to w ostatnim czasie imprezowy hit. Warstwowe ciasto z maślanym kremem na bazie kajmaku, posypane chrupiącymi płatkami migdałów jest nie tylko pyszne. Prezentuje się również bardzo atrakcyjnie.
Jak zrobić ciasto "Paznokieć"? Przepis
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (z "górką")
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka (oddzielnie
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- 250 g masła (1 i 1/4 kostki)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
Na masę:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 300 g masła
- 2 łyżki spirytusu
Do dekoracji: 300 g płatków migdałowych (na wierzch i boki)
Ciasto "Paznokieć" - przygotowanie krok po kroku:
- Dzień przed przyrządzaniem ciasta przyrządzamy kajmak. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy nieco ogień i gotujemy puszkę przez trzy godziny (w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po tym czasie wyciągamy puszkę z wody. Uwaga, jest bardzo gorąca, trzeba użyć rękawic. Odstawiamy ją następnie, by całkowicie ostygła. Nie można otwierać gorącego kajmaku, ponieważ może poważnie poparzyć.
- Następnego dnia pieczemy ciasto. Na początek wyrabiamy ciasto z mąki, masła, proszku, śmietany i żółtek.Dzielimy je na trzy równe części. Następnie ubijamy białka jajek z cukrem na parze (uwaga, jeśli ubijacie białka w misce, musi to być naczynie żaroodporne). Trzy części ciasta wykładamy na blachy wyścielone papierem do pieczenia (mogą też być tortownice o średnicy 26 centymetrów). Na placki ciasta nakładamy przygotowaną wcześniej pianę. Pieczemy przez około 10-15 minut w 170 stopniach Celsjusza (w tortownicy ciasto pieczemy dłużej, ponieważ jest ono grubsze, ok. 15-20 minut). Następnie blaty ciasta porządnie studzimy. Uwaga, nie wyjmujemy go z formy od razu po upieczeniu, ponieważ jest na początku dosyć kruche.
- Przygotowanie masy zaczynamy od utarcia masła na biały puch, do którego dodajemy masę krówkową. Na końcu dolewamy spirytus, łączymy wszystko, delikatnie mieszając.
- Migdały prażymy na suchej patelni, aż staną się złotawe. Studzimy.
- Ostudzone placki przekładamy warstwami kremu. Zostawiamy nieco kremu również na boki i wierzch. Na koniec posypujemy ciasto z wierzchu i po bokach migdałowymi płatkami.
- Ciasto "Paznokieć" warto przygotować na dzień przed planowanym podaniem. Wtedy będzie najsmaczniejsze.
Ciasto "Paznokieć" - rady:
- Jeśli chcecie przyspieszyć przygotowanie ciasta możecie wykorzystać gotową masę kajmakową, jednak nie jest ona tak smaczna, jak ta przygotowana samodzielnie. Bywa również bardziej płynna.
- Jeśli wykorzystujecie gotową masę krówkową, nie musicie ograniczać się wyłącznie do klasycznego smaku. Do wyboru macie na przykład masę czekoladową lub orzechową.
- Zanim posmarujemy ciasto kremem, możemy posmarować placki także dżemem, np. z czarnej porzeczki.
Zobacz również nasz przepis wideo na proste do przygotowania ciasto z rurek:
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą