Nazwa nie zachęca do jedzenia, a i tak wiele osób je uwielbia. Jak zrobić ciasto "Paznokieć"? Podajemy przepis

Jeśli przejadły się wam świąteczne serniczki, pierniki i makowce, a chcielibyście upiec coś słodkiego, to mamy coś idealnego. Być może nazwa tego wypieku nie jest zbyt apetyczna, ale samo ciasto - owszem. Jak zrobić ciasto "Paznokieć"? Podajemy przepis.

Ciasto "Paznokieć" to w ostatnim czasie imprezowy hit. Warstwowe ciasto z maślanym kremem na bazie kajmaku, posypane chrupiącymi płatkami migdałów jest nie tylko pyszne. Prezentuje się również bardzo atrakcyjnie.

Jak zrobić ciasto "Paznokieć"? Przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (z "górką")
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka (oddzielnie
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 250 g masła (1 i 1/4 kostki)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

Na masę:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g masła
  • 2 łyżki spirytusu

Do dekoracji: 300 g płatków migdałowych (na wierzch i boki)

Ciasto "Paznokieć" - przygotowanie krok po kroku:

  1. Dzień przed przyrządzaniem ciasta przyrządzamy kajmak. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy nieco ogień i gotujemy puszkę przez trzy godziny (w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po tym czasie wyciągamy puszkę z wody. Uwaga, jest bardzo gorąca, trzeba użyć rękawic. Odstawiamy ją następnie, by całkowicie ostygła. Nie można otwierać gorącego kajmaku, ponieważ może poważnie poparzyć.
  2. Następnego dnia pieczemy ciasto. Na początek wyrabiamy ciasto z mąki, masła, proszku, śmietany i żółtek.Dzielimy je na trzy równe części. Następnie ubijamy białka jajek z cukrem na parze (uwaga, jeśli ubijacie białka w misce, musi to być naczynie żaroodporne). Trzy części ciasta wykładamy na blachy wyścielone papierem do pieczenia (mogą też być tortownice o średnicy 26 centymetrów). Na placki ciasta nakładamy przygotowaną wcześniej pianę. Pieczemy przez około 10-15 minut w 170 stopniach Celsjusza (w tortownicy ciasto pieczemy dłużej, ponieważ jest ono grubsze, ok. 15-20 minut). Następnie blaty ciasta porządnie studzimy. Uwaga, nie wyjmujemy go z formy od razu po upieczeniu, ponieważ jest na początku dosyć kruche.
  3. Przygotowanie masy zaczynamy od utarcia masła na biały puch, do którego dodajemy masę krówkową. Na końcu dolewamy spirytus, łączymy wszystko, delikatnie mieszając.
  4. Migdały prażymy na suchej patelni, aż staną się złotawe. Studzimy.
  5. Ostudzone placki przekładamy warstwami kremu. Zostawiamy nieco kremu również na boki i wierzch. Na koniec posypujemy ciasto z wierzchu i po bokach migdałowymi płatkami.
  6. Ciasto "Paznokieć" warto przygotować na dzień przed planowanym podaniem. Wtedy będzie najsmaczniejsze.

Ciasto "Paznokieć" - rady:

  • Jeśli chcecie przyspieszyć przygotowanie ciasta możecie wykorzystać gotową masę kajmakową, jednak nie jest ona tak smaczna, jak ta przygotowana samodzielnie. Bywa również bardziej płynna.
  • Jeśli wykorzystujecie gotową masę krówkową, nie musicie ograniczać się wyłącznie do klasycznego smaku. Do wyboru macie na przykład masę czekoladową lub orzechową.
  • Zanim posmarujemy ciasto kremem, możemy posmarować placki także dżemem, np. z czarnej porzeczki.

Zobacz również nasz przepis wideo na proste do przygotowania ciasto z rurek:

Zobacz wideo