Tortilla z kurczakiem i warzywami na ciepło to doskonałe w smaku danie obiadowe, które nie dość, że jest pyszne, to jeszcze bardzo łatwe w przygotowaniu. Poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze! Jak zrobić tortillę z kurczakiem? Sprawdźcie nasze przepisy!
Składniki (na 2 tortille):
Kurczaka pokrój w kawałki o wielkości 3-4 cm. Oprósz go odrobiną soli i pieprzu. Jajko rozkłóć, na głęboki talerz wysyp mąkę, a na drugi bułkę tartą. Każdy kawałek kurczaka obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju, aż panierka ładnie się przyrumieni, a mięso w środku zetnie. Pieczarki pokrój w plastry i również podsmaż na pozostałym tłuszczu z odrobiną oregano. Suszone pomidory pokrój w paski, a ser mozzarella w kostkę. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj do jogurtu wymieszanego z majonezem. Na każdej tortilli rozsyp porcję szpinaku, połóż usmażone kawałku mięsa, kawałki suszonych pomidorów oraz mozzarelli, a potem skrop sosem czosnkowym. Tortille zwiń (najpierw zawiń dolną część, a potem przeciwległe boki) i podgrzej je w opiekaczu do kanapek lub na suchej patelni (dociśnij tortillę od góry – na przykład talerzem – a gdy przypiecze się od spodu, przewróć na drugą stronę).
A może tortilla z kurczakiem w wersji zapieczonej? Sprawdź nasz przepis na genialne quesadillas z kurczakiem:
Składniki (na 2 tortille):
Kurczaka pokrój w kostkę, zasyp przyprawą i wstaw do lodówki na pół godziny, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie usmaż je na odrobinie oleju tak, aby się zrumieniło, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego. Tortille podgrzej w mikrofalówce lub podpiecz w piekarniku. Pomidora i ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj do jogurtu i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na każdej tortilli rozsyp trochę sałaty, potem rozłóż także mięso, ogórka, pomidora i cebulę. Po wierzch skrop sosem czosnkowym i zawiń: najpierw zagnij dół, a potem boczne części placka.