Tortilla z kurczakiem - pomysł na pyszny i zdrowy obiad

Tortilla z kurczakiem może się kojarzyć z typowym daniem z fast-foodu. Przepadają za nim dzieci, lubią je dorośli. Warto więc dowiedzieć się, jak przygotować pyszną tortillę własnoręcznie. Zapraszamy Was po dwa przepisy na to danie! Mamy propozycję zarówno dla tych, którzy wolą lżejsze danie, jak i tych, którzy ani myślą liczyć kalorii!

Tortilla z kurczakiem na ciepło to pyszne danie obiadowe, które nie dość, że jest pyszne, to jeszcze bardzo łatwe w przygotowaniu. Poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze! Jak zrobić tortillę z kurczakiem? Sprawdźcie nasze przepisy!

Tortilla – przepis z kurczakiem, serem i pieczarkami

Składniki (na 2 tortille):

  • 2 placki tortilli,
  • spora pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • 2 garści liści szpinaku baby,
  • 200 g pieczarek,
  • 125 g sera mozzarella,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • mały jogurt naturalny,
  • 4 suszone pomidory,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Tortilla z kurczakiem i serem z pieczarkami – sposób przygotowania

Kurczaka pokrój w kawałki o wielkości 3-4 cm. Oprósz go odrobiną soli i pieprzu. Jajko rozkłóć, na głęboki talerz wysyp mąkę, a na drugi bułkę tartą. Każdy kawałek kurczaka obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju, aż panierka ładnie się przyrumieni, a mięso w środku zetnie. Pieczarki pokrój w plastry i również podsmaż na pozostałym tłuszczu z odrobiną oregano. Suszone pomidory pokrój w paski, a ser mozzarella w kostkę. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj do jogurtu wymieszanego z majonezem. Na każdej tortilli rozsyp porcję szpinaku, połóż usmażone kawałku mięsa, kawałki suszonych pomidorów oraz mozzarelli, a potem skrop sosem czosnkowym. Tortille zwiń (najpierw zawiń dolną część, a potem przeciwległe boki) i podgrzej je w opiekaczu do kanapek lub na suchej patelni (dociśnij tortillę od góry – na przykład talerzem – a gdy przypiecze się od spodu, przewróć na drugą stronę).

A może tortilla z kurczakiem w wersji zapieczonej? Sprawdź nasz przepis na genialne quesadillas z kurczakiem:

Zobacz wideo

Tortilla z kurczakiem i warzywami – przepis

Składniki (na 2 tortille):

  • 2 placki tortilli,
  • spora pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 100 g miksu sałat (na przykład roszponka, rukola, sałata lodowa itd.),
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 pomidor,
  • 1 krótki ogórek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały kubek jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • przyprawa do kurczaka

Tortilla z kurczakiem i warzywami – sposób przygotowania

Kurczaka pokrój w kostkę, zasyp przyprawą i wstaw do lodówki na pół godziny, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie usmaż je na odrobinie oleju tak, aby się zrumieniło, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego. Tortille podgrzej w mikrofalówce lub podpiecz w piekarniku. Pomidora i ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj do jogurtu i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na każdej tortilli rozsyp trochę sałaty, potem rozłóż także mięso, ogórka, pomidora i cebulę. Po wierzch skrop sosem czosnkowym i zawiń: najpierw zagnij dół, a potem boczne części placka.

Więcej o: