Roladki z szynką to jedna z najlepszych przekąsek na przyjęcie. Są doskonałe na przystawkę, dobrze smakują z marynowanymi grzybkami lub ogórkami. Ich przygotowanie nie jest trudne – zapraszamy po przepisy!
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i wystudź. Potem rozdrobnij je widelcem, dodaj serek śmietankowy i chrzan. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Na każdy plasterek szynki nałóż porcję pasty chrzanowej i rozsmaruj. Szynkę zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Roladki układaj na talerzu, całość ozdób gałązkami natki pietruszki.
Wskazówka: Jeśli chcesz podać roladki z szynki w galarecie, ugotuj bulion z włoszczyzny i mięsa jak do zimnych nóżek. Jeżeli trzeba, dodaj do niego żelatynę. Odcedź go przez gęste metalowe sitko i zalej roladki z szynki. Wstaw cały półmisek do lodówki, aby galareta dobrze się ścięła.
Zobacz również przepis wideo na pyszną przekąskę na imprezę - roladki drobiowe z pieczarkami:
Składniki:
Paprykę, korniszony oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę, a koperek posiekaj. Serek śmietankowy przełóż do miseczki. Dodaj do niego koperek, korniszony, pieczarki i paprykę, a także sól i pieprz do smaku, zamieszaj. Plastry szynki konserwowej ułóż w dwóch rzędach tak, aby lekko na siebie nachodziły. Na powstałym płacie szynki rozsmaruj serek z warzywami, a następnie zwiń całość w rulon. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby wszystko stężało. Potem pokrój roladę w plastry i ułóż na półmisku.
Składniki:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj rozmrożony szpinak i duś go przez kilka minut. Odlej nadmiar wody, dodaj granulowany czosnek, sól i pieprz do smaku. Odstaw szpinak do przestudzenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka wmieszaj do szpinaku. Przygotuj płaską blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do piany z białek dodawaj stopniowo szpinak i mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie rozlej ją na papierze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180*C. Gdy płaty szpinakowe się upieką, wyjmij je z piekarnika i ostudź. Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem. Rozsmaruj go równomiernie na płacie szpinakowym. Na tym połóż plasterki szynki. Całość zwiń w roladę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokrój roladę w plastry.