Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Najbardziej popularnym alkoholem dodawanym do prosecco jest Aperol, czyli włoski aperitivo. Jest on drugim głównym składnikiem popularnego drinka Aperol Spritz. Pija się go przed podaniem posiłku na zaostrzenie apetytu. Do drinków na bazie prosecco można także dodawać różne likiery owocowe – na przykład z malin, czarnego bzu lub żurawiny.
Samo prosecco to wino zazwyczaj półwytrawne, trochę przypominające szampana. Pasuje przede wszystkim do lekkich dań warzywnych, owoców morza lub ryb. Bez wątpienia będzie doskonałym alkoholem do podania do makaronów! Można je podawać zarówno przed posiłkiem, jak i w trakcie.
Prosecco z Aperolem, czyli Aperol Spritz
Składniki:
Wymieszaj prosecco, Aperol i wodę gazowaną w proporcji 3:2:1 i wlej do kieliszka. Dodaj kostkę lodu. Kieliszek przyozdób plasterkiem pomarańczy, a do drinka podaj zieloną oliwkę nabitą na wykałaczkę.
lub
Do kieliszków na wino włóż po jednej porcji kostek lodu. Do każdego dodaj kilka kawałków pomarańczy, cząstkę limonki i listki mięty lub kilka truskawek, malin i borówek oraz listki melisy. Zalej winem.
Wskazówka: Jeżeli masz ochotę na mocniejszy drink, zamiast jednego z owoców dodaj likier (na przykład zamiast malin – likier malinowy).
Ten drink pasuje do każdej szminki. Sprawdźcie nasz przepis na Cosmopolitan:
Składniki:
Do kieliszka włóż kilka kostek lodu i kilka małych kawałków obranej gruszki. Wlej wino, dodaj łyżkę syropu imbirowego i łyżkę syropu gruszkowego. Zamieszaj mieszadełkiem i podawaj.
Wskazówka: Jeśli masz ochotę na większą ilość alkoholu, zamiast syropu gruszkowego dodaj likier.
Składniki:
Do shakera albo szczelnie zamkniętego słoiczka wlej 50 ml ginu, 120 ml prosecco, 10 ml syropu cukrowego i 30 ml soku z cytryny. Wszystko wymieszaj, delikatnie poruszając naczyniem. Do kieliszka włóż kilka kostek lodu, listki mięty, maliny i przekrojoną na pół sporą truskawkę. Wlej gotowy drink. Podawaj od razu.