Krojenie pizzy to męczarnia? Oto kilka tipów, jak zrobić to szybko i sprawnie

Jeśli krojenie pizzy to dla was męczarnia, czytajcie dalej. Wyjaśniamy, co robić, by placek podzielić szybko, bez nerwów i bałaganu.

Krojenie pizzy to banalny problem?

Jeśli już wiecie, jak zrobić idealne ciasto na pizzę i przygotujecie placek z perfekcyjną mieszanką składników, jej krojenie wydaje się najmniejszym problemem. W końcu co może być w tym trudnego? Jest pizza, jest nóż - kroimy! Okazuje się jednak, że to zadanie bywa irytujące, ponieważ często zdarza się, że upieczony placek jest zbyt chrupiący lub rozpada się podczas dzielenia. Aby tego uniknąć, wystarczy zastosować kilka zasad. Dzięki nim, nie spędzicie nad krojeniem pizzy więcej czasu, niż nad jej przygotowaniem.

Bardzo ostry nóż do pizzy

Jednym z najczęstszych powodów, dla których źle się nam kroi właściwie cokolwiek, jest niezbyt ostry nóż. Problem nasila szczególnie w przypadku pizzy, która ma dość charakterystyczną strukturę - chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku. Porządnie naostrzony nóż do pizzy pozwoli na szybkie podzielenie placka bez jeżdżenia rolką w przód i w tył bez końca.

Krojenie pizzy od razu po upieczeniu...

Wraz z upływem czasu, po upieczeniu pizza paruje i traci wodę. Co za tym idzie - rant staje się bardzo chrupiący. O ile podczas jedzenia to bardzo oczekiwany efekt, może to przeszkadzać w dzieleniu placka. Najlepiej więc wyjąć go z piekarnika i po kilku sekundach pokroić na części. Dzięki temu, podzielicie ciasto łatwo i bez większego wysiłku.

...chyba, że używacie zwykłego noża

Najwygodniejszym nożem do krojenia pizzy jest ten z ostrzem w kształcie koła. Jeśli jednak nie posiadacie takiego, a do dzielenia placka używacie zwykłego noża, zasada krojenia jest zgoła inna. Po pierwsze warto używać jak największego noża - takiego, by objął sporą część placka. Zabieranie się za to z nożykiem do obierania warzyw może trwać wieki. 

Gdy używasz noża do pizzy, który porusza się w kółko, jest mniejsza szansa, że ser przyklei się do ostrza. Jeśli natomiast masz zwykły, duży nóż, ser może go oblepić

- mówi szefowa kuchni Ann Kim, cytowana w artykule Food & Wine

Aby uniknąć przyklejania sera do noża, wystarczy poczekać, aż placek lekko przestygnie - czyli dokładnie odwrotnie niż w przypadku użycia noża do pizzy. Gorący ser łatwo oblepia chłodniejsze przedmioty, dlatego im mniejsza różnica temperatur, tym mniejsza szansa na zabrudzone ostrze, którym trudno się kroi.

A jeśli wolicie całkowicie uniknąć zabawy w krojenie, przygotujcie pizzę w innej formie. Polecamy pyszne i efektowne muffiny. Są idealne na imprezę. Zobaczcie, jak je zrobić. 

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.