Jak odgrzać frytki, by były najlepsze? Podajemy wskazówki

Kupowane na mieście lub jedzone w domu. Przygotowywane ze świeżych ziemniaków lub już gotowe do smażenia. Frytki w każdej wersji są pysznym, dość prostym daniem. Co zrobić, gdy zostanie nam resztka frytek? Jak je odgrzać, by wciąż były pyszne i chrupiące?

Odgrzewanie frytek w mikrofalówce może skończyć się sporym rozczarowaniem. Zamiast upragnionych, złocistych i chrupiących frytek uzyskamy nieapetyczną papkę. Podobnie jest z piekarnikiem. Podgrzewane w nim frytki łatwo nadmiernie się wysuszają, przez co nie smakują już tak dobrze. Jak więc zabrać się za poprawne odgrzewanie frytek?

Zobacz również, jak zrobić parmezanowe pieczone frytki:

Zobacz wideo

Jak odgrzać frytki na patelni lub we frytkownicy?

By dobrze odgrzać frytki, trzeba je najpierw osuszyć. Inaczej zawarta w nich woda sprawi, że frytki nie będą odpowiednio chrupiące. W tym celu przed ich przyrządzeniem warto je najpierw wytrzeć, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Gdy będą osuszone, można przystąpić do podgrzewania.

Frytki będą najsmaczniejsze, jeśli odgrzejesz je w głębokim oleju lub na patelni. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz porządnie tłuszcz, a następnie wyłożysz na niego osuszone wcześniej frytki. Smaż je, aż staną się chrupiące, a następnie odcedź i odsącz z nadmiaru tłuszczu - znów przydadzą się papierowe ręczniki.

Chcąc odgrzać frytki we frytkownicy, rozgrzej tłuszcz w urządzeniu do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie wrzuć do środka porcję osuszonych frytek. Smaż kilka minut, aż staną się chrupiące, a następnie wyjmij i osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Frytki są gotowe do jedzenia.

Jak odgrzać frytki, by nie były tłuste?

Świetnym sposobem będzie również beztłuszczowa frytkownica. Jak sama nazwa wskazuje, nie potrzebujemy tłuszczu, bo korzystamy tu z gorącego powietrza, co automatycznie czyni przygotowywany posiłek znacznie zdrowszym.

Nagrzej swoją frytkownicę do około 170 stopni. Warto wykazać się cierpliwością i nie wkładać zbyt wielu frytek naraz. Wpłynie to na ich lepsze, równomierne podgrzewanie.

Urządzenie działa szybko, wystarczy od trzech do czterech minut. Można potrząsnąć w międzyczasie koszykiem, by upewnić się, że frytki się nie skleiły.

Frytkownica świetne nadaje się zarówno do smażenia, jak i podgrzewania potraw. Za jej sprawą resztki z lodówki zamieniają się w nową porcję pysznego dania. Pozostaje tylko je zjeść.

Więcej o:
Copyright © Agora SA