Jak wybrać w sklepie idealnie dojrzałe awokado? Wcale nie musisz ściskać go w dłoniach

Awokado to jeden z najpopularniejszych owoców ostatnich lat. Polecają go dietetycy, lekarze, trenerzy i fitblogerki. Nic dziwnego - jest zdrowy i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jak jednak wybrać w sklepie idealne awokado do naszych dań? Podpowiadamy.

Awokado nie jest niestety tanią przyjemnością, dlatego warto upewnić się, że kupujemy owoc odpowiednio dojrzały. Nie chcemy nic zbyt przejrzałego lub przeciwnie - zbyt zielonego i twardego. Nie musimy jednak ściskać dłonią każdego awokado, by przekonać się, czy jest wystarczająco miękkie i nadaje się do naszych dań.

Jak wybrać w sklepie odpowiednio dojrzałe awokado?

Sekret tkwi w pozostałości po łodydze - tzw. ogonku. Jeśli tę część bardzo łatwo oderwać, może to oznaczać, że awokado jest już przejrzałe i będzie w środku brązowe oraz papkowate.

Sekret tkwi w pozostałości po łodydze - tzw. ogonkuSekret tkwi w pozostałości po łodydze - tzw. ogonku Fot. Shutterstock/ HiroHero

Jeśli uda się pozbyć zdrewniałej części łodyżki, sprawdźcie kolor, który jest we wgłębieniu, w której się znajdowała. Jeśli będzie to kolor żółto-zielony, najprawdopodobniej macie w ręku idealne awokado! Brązowy kolor może oznaczać już przejrzały owoc, a zielony - że awokado jest jeszcze niedojrzałe i trzeba dać mu więcej czasu, by stało się odpowiednio miękkie i nadawało do smarowania tostów lub przyrządzania guacamole (więcej na ten temat: Ananas, mango, awokado... Jak kupować owoce egzotyczne?).

Niedojrzałe awokado? Dzięki temu trikowi w kilkanaście minut będzie idealne do zjedzenia:

Zobacz wideo

Co zrobić z awokado?

A co, jeśli już kupiliśmy w sklepie odpowiednio dojrzałe awokado? Możemy przyrządzać na różne sposoby. Gdy już znajdziemy idealny owoc, za jego pomocą mogą powstać kanapki, sałatki, tortilla, pasta, sushi, a nawet desery! Wszystko zależy od naszej kulinarnej inwencji twórczej (zobacz także: Awokado - jak jeść, by smakowało najlepiej? Pomysły na awokado i prosty sposób, jak sprawić, by zmiękło w ok. 10-15 minut).

Czytaj również:

Pomyliła wasabi z awokado. Wylądowała w szpitalu z "zespołem złamanego serca"

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.