Bajaderka - przepis na ciasto i porada, jak zrobić pyszne ciasteczka. Doskonały kulinarny zero waste

Bajaderka to ciastko, które doskonale jest znam znane z cukierni. Ciemne kulki obtoczone w wiórkach kokosowych lub oblane polewą czekoladową - kto ich nie jadł! Po bajaderki nie musisz wybierać się jednak specjalnie do cukierni, bardzo łatwo bowiem zrobić je w domu. Jak je przyrządzić? To proste!

Bajaderka jest deserem, który bez wątpienia wygrałby konkurs na najlepszy deser zero waste. Ciastka te bowiem powstają z resztek innych ciast! Przygotowanie bajaderek to doskonały pomysł, jeżeli jesteś po rodzinnej imprezie i obawiasz się, że nie zjesz ciast, które zostały. Nawet jeśli będą trochę wysuszone i stwardniałe, możesz wykorzystać je bez obaw. Sprawdź nasz przepis!

Ciasto bajaderka bez pieczenia każdy zrobi bez problemu. Można do niego wykorzystać resztki ciast, również te przyschnięte i twardawe. Do bajaderek jednak nie dodaje się kremów, galaretek i owoców, nie można też oczywiście dodawać ciast, które się zepsuły – na przykład skwaśniały lub skisły. Poza tym nieważne, czy dodasz spód od szarlotki, czy murzynka, czy nawet kawałek zakalca – bajaderka będzie pyszna!

Bajaderka – przepis

Składniki:

  • 500 g resztek ciast (poza kremami, galaretką, owocami itd.)*,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1-2 łyżki cukru (pomiń go, jeżeli ciasta, których używasz, były bardzo słodkie),
  • 200 g ulubionego dżemu,
  • 50 g masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • opcjonalnie: orzechy, suszone owoce, pestki dyni itd.,
  • opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego lub prawdziwego rumu,
  • wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy do podania

* jeśli nie masz aż tyle resztek, dodaj biszkopty lub herbatniki (również mogą być twarde i "zwietrzałe", ale nie zepsute!)

Bajaderka – ciasto. Sposób przygotowania

Ciasta, herbatniki i biszkopty pokrusz lub rozdrobnij w malakserze. Do garnuszka wlej mleko, dodaj masło i zagotuj razem z cukrem, aż ten się rozpuści. Przestudź i wlej do misy z pozostałościami ciasta. Dodaj kakao, orzechy, suszone owoce, pestki itd., dodaj także dżem i aromat bądź rum. Wszystko dokładnie wymieszaj – powstała masa powinna być łatwa do formowania. Jeśli jest zbyt rzadka, wsyp więcej pokruszonych herbatników, jeżeli za gęsta – więcej dżemu lub mleka. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki, posyp wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami. Wstaw do lodówki, podawaj pokrojone w plasterki.

Ciastko bajaderka przygotujesz w ten sam sposób – zamiast wkładać masę do keksówki, uformuj kulki i obtocz je w wiórkach bądź orzechach. Możesz je także oblać polewą czekoladową.

Poznaj nasz przepis na pyszne bajaderki:

Zobacz wideo

Jak zrobić polewę czekoladową do bajaderek?

Polewę czekoladową do bajaderek możesz przygotować w kąpieli wodnej. Podobnie jak do ciastka, możesz użyć resztki niezjedzonej czekolady – na przykład mikołaje czy zające z mlecznej czekolady, niewykorzystane kropeczki do muffinek czy serków dla dzieci. Wrzuć czekoladę do metalowej miseczki i postaw ją na garnku z wodą tak, aby brzegami opierała się o jego brzegi. Dno miski nie powinno dotykać powierzchni wody. Wodę zagotuj, a do czekolady dodaj odrobinę mleka i masła. Wszystko dobrze wymieszaj i tak przygotowaną polewą polej bajaderki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA