Drożdżówka przygotowana samodzielnie w domu to jedna z najlepszych propozycji na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Piekąc bułeczki własnoręcznie, możesz kontrolować ilość cukru, a także wybrać dodatki, na jakie tylko masz ochotę. My polecamy domowe dżemy i konfitury – w tym wydaniu smakują po prostu bosko. Jak upiec drożdżówki? Wszystko wyjaśniamy!
Składniki:
Dodatkowo: 400 g ulubionego dżemu, 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g zimnego masła
Przygotuj zaczyn: drożdże pokrusz do miseczki, dodaj łyżkę mąki, cukier oraz szczyptę soli. Wszystko zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i wymieszaj. Zaczyn odstaw na około pół godziny, aż drożdże zaczną pracować.
Przygotuj ciasto: do dużej miski przesiej przez sitko mąkę. Wbij jajka, dodaj cukier oraz tłuszcz i przełóż zaczyn. Dłonią połącz wszystkie składniki, a następnie wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut, aby było gładkie. Zagnieć dużą kulę, przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.
Przygotuj kruszonkę: na stolnicę wysyp mąkę, cukier i wyłóż zimne masło. Składniki te siekaj, używając noża, łącząc je jednocześnie ze sobą. Kruszonkę możesz także rozcierać w palcach.
Przygotuj drożdżówki: wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2,5 cm. Szklanką wykrawaj kółka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w każdym kółeczku zrób małe wgłębienie i nałóż porcję ulubionego dżemu. Na koniec posyp odrobiną kruszonki. Domowe drożdżówki wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180*C przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i wystudź.
Drożdżowe racuchy - przepis na przysmak jak u babci:
Najprostszym sposobem jest zrobienie drożdżówek z dodatkiem ulubionego dżemu, konfitury bądź powideł. Najlepiej użyć takich zrobionych samodzielnie! Drożdżówka z serem to również doskonały pomysł. Aby przygotować masę serową, wymieszaj 400 g twarogu z dwoma żółtkami i około dwiema łyżkami cukru. Jeśli natomiast wolisz drożdżówki z makiem, możesz użyć do nich masy makowej z puszki. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na duży prostokąt i nie wykrawaj kółek. Na cieście rozsmaruj masę makową, zwiń je w rulon i pokrój na kawałki. Piecz je w taki sam sposób, jak drożdżówki w pierwszym przepisie.
Drożdżówka z wiśniami, jagodami lub truskawkami to również pyszna przekąska. Możesz użyć zarówno owoców ze słoiczka, jak i rozmrożonych lub świeżych. Jeżeli korzystać z rozmrożonych lub świeżych owoców, możesz przesmażyć je na suchej patelni z odrobiną cukru. Pamiętaj też o różnych smakowitych dodatkach – zamiast kruszonki użyj lukru, płatków migdałowych, polewy czekoladowej bądź po prostu cukru pudru.