Jak przyrządzić doskonałą kawę? Poznajcie złote proporcje, które polecają eksperci

Wiele osób uważa, że im więcej kawy nasypiemy do kubka, tym silniejszy napar uda nam się uzyskać. Okazuje się jednak, że to wcale nie takie proste. Czy zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że kawa jest mocna lub słaba? Co zrobić, by była idealna? Odpowiedzią są złote proporcje.

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Pijemy ją do śniadania, żeby się obudzić lub po prostu dla jej wyjątkowego smaku. Jak jednak uzyskać napar, który będzie z jednej strony najsmaczniejszy, a z drugiej odpowiednio mocny?

Złote proporcje, czyli jak zaparzyć idealną kawę?

Przyjrzyjmy się samemu procesowi zaparzania. Wszystko sprowadza się do interakcji wody ze zmieloną kawą. Gorąca woda rozpuszcza związki chemiczne zawarte w ziarnach i tak uzyskujemy napar o wyjątkowym smaku i aromacie. Okazuje się jednak, że jest określona ilość tychże związków, które można wydobyć z każdego ziarenka kawy. Ich nadmiar sprawia, że kawa jest bardzo gorzka i bez charakterystycznego smaku, natomiast niedobór prowadzi do uzyskania naparu, który jest kwaśny i niezbyt smaczny.

Złotym środkiem jest więc użycie odpowiednich proporcji, dzięki którym nie dojdzie ani do nadmiernego, ani do niedostatecznego wydobycia określonych związków chemicznych z ziaren. Dokładną instrukcję znajdziemy w poradniku, zamieszczonym na stronie Krajowego Stowarzyszenia Kawy (National Coffee Association - amerykańskiej organizacji, która zrzesza producentów kawy). Zgodnie z wytycznymi ekspertów, by otrzymać najlepszy napój, potrzebujemy 1-2 łyżki stołowe mielonej kawy na każde sześć uncji, to jest ok. 180 ml gorącej wody.

Nie wyrzucaj fusów po kawie. Mogą ci się przydać jeszcze na kilka sposobów:

Zobacz wideo

O czym jeszcze warto pamiętać?

Oczywiście czynnikami wpływającymi na moc kawy są również temperatura wody, rodzaj ziaren, stopień ich wypalenia, stopień zmielenia czy czas zaparzania. Jeśli więc chcemy zaparzyć kubek mocnej kawy, warto rozejrzeć się za konkretnymi rodzajami ziaren, które zapewniają mocniejszy smak i aromat. Dobrym wyborem będzie na przykład odmiana robusta, która zapewnia zdecydowanie silniejsze doznania smakowe niż popularna arabika.

Warto również zastanowić się, co mamy na myśli mówiąc "mocna kawa". Czy chodzi nam o mocny smak, czy może o jej właściwości pobudzające? Wszystko sprowadza się do wyboru odpowiedniego gatunku ziaren oraz sposobu przygotowania.

Eksperci z amerykańskiego stowarzyszenia radzą, by zalewać kawę wodą o temperaturze od ok. 90 do ok. 95-96 stopni Celsjusza. Nie musisz szykować termometru. Wystarczy, że po zagotowaniu odczekasz jedną lub dwie minuty, aż nieco się ochłodzi. Dopiero wtedy zalej zmielone ziarna. Optymalny czas parzenia kawy to od ok. 2 do 4 minut w zaparzaczu typu french press lub ok. 5 minut w zaparzaczu filtrowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA