Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać

Rosół to chyba najbardziej klasyczna polska zupa. Mimo że bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza sporo emocji. Jedną z problematycznych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody. Sprawdzamy, jak to jest.

Remedium na gorszy humor, osłabioną odporność i syndrom dnia następnego. Trudno wyobrazić sobie życie bez pysznego, odżywczego rosołu. Wprawione gospodynie i gospodarze mają już swoje sposoby na przyrządzenie perfekcyjnej zupy z kury. Problem w tym, że metod jest całe mnóstwo i mogą nieźle namieszać w głowach osób, które nie mają doświadczenia w gotowaniu rosołu. 

Jedna z najczęstszych wątpliwości pojawia się już na samym początku gotowania. Do jakiej wody powinno się dodawać mięso - gorącej czy zimnej? By odpowiedzieć na to pytanie, należy zastanowić się, na jakim efekcie wam zależy.

Mięso włożone do gorącej wody

Najpierw zagotowaliście wodę, a później dodajecie do niej mięso? Ta metoda sprawdza się szczególnie wtedy, gdy głównym celem jest wykorzystanie mięsa. Przez to, że nie jest długo gotowane, zachowuje swój smak i soczystość. Jeśli używając tej metody, z rosołu wylejecie wodę i zastąpicie ją świeżą, będzie bardzo klarowny. Zamiast wymieniać wody, można go także odszumować, czyli pozbyć się brązowej pianki ze ściętego białka. Zawsze jest jednak szansa, że niewielkie resztki pozostaną w wywarze. 

Zobaczcie także co zrobić, gdy wasza zupa jest zbyt tłusta. Oto prosty myk.

Zobacz wideo

Mięso włożone do zimnej wody

Jeśli mięso zalejecie zimną wodą, będzie się dłużej gotowało. Co za tym idzie, kura będzie bardziej sucha, ale jednocześnie odda więcej soków do wywaru. Rosół będzie zatem bardziej aromatyczny i bogaty w smaku. O tym, do czego użyć mięsa z rosołu, przeczytacie tu: Jak dobrze wykorzystać mięso, które zostało z rosołu? Mamy kilka prostych i pysznych patentów!

W przypadku gotowania rosołu od zimnej wody, ten może być nieco mniej klarowny. Jest jednak kilka sposobów, by wydobyć z niego przejrzystość. Przede wszystkim zbierajcie szumowiny, gdy się pojawią. Ważna jest też 'moc' gotowania. Wywar powinien tylko lekko 'mrugać', a nie wrzeć.

Jeśli macie więcej wątpliwości związanych z przygotowaniem idealnego rosołu, sprawdźcie nasze osobne artykuły:

Więcej o:
Komentarze (10)
Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać
Zaloguj się
  • pieprz.kajenski

    Oceniono 7 razy 7

    Rosół na mięsie krótko gotowanym, wrzuconym na gorocą wode, to nie rosół. Albo dobry rosół, albo soczyste mięso. Mnie osobiście szponderek nawet długo gotowany smakuje. Rada. Chcesz zjeść drób, czy warzywa z rosołu, to te elementy wrzuć na krótko, aby się ugotowały i wyjmij. Jednak coś w tym rosole musi zostać aby długo gotować. Rosół to minimum 2h gotowania.

  • kotbehemot6

    Oceniono 6 razy 6

    To zastanówcie się czy gotujecie rosół czy mięso. Jak rosół to wrzuca sie mięso do zimnej wody i szumuje. Jak wrzucicie mięso na wrzatek to owszem, mięsko będzie dobre ale otrzymany wywar ni cholery nie będzie rosołem . Będzie wywarem bedącym bazą do innych zup.

  • janjan101

    Oceniono 4 razy 4

    A przepis jak zagotować wodę, gdzie?

  • cezar61

    Oceniono 4 razy 4

    Wrzucając można się poparzyć. Lepiej wkładać.

  • piotr33k2

    Oceniono 6 razy 2

    rosół jak większości zupa powinno sie gotować długo na minimalnym ogniu, umyte mięso jak i warzywa wrzucamy do zimnej wody, żadnych szumowin nie usuwany bo to kwintesencja aromatu i witamin w zupie ,po długim minimalnym gotowaniu same znikną a smak zostanie . rosół to najprostsza w przyrządzaniu zupa ale nie można sie spieszyć ,ważne sa też dobre składniki czyli drób i troche wołowiny oraz dużo warzyw z kawałkiem kapusty włącznie ,no i oczywiście przypalana nad ogniem cebula na koniec .dziekuje za uwage .

  • aqua7x

    Oceniono 1 raz 1

    wystarczy nie zuywac wegety i tym podobnej barwionej soli...

  • alux

    0

    Na rosół biorę trochę wołowiny, kury i kaczki.
    alejak.pl/kulinaria.html

  • antobojar1

    0

    Rosół można gotować na wiele róznych sposobów.. i w zależności co się do niego pócniej doda..
    .. makaraon, lane ciasto, fasolę Jaśka itp..
    Ale jest jedna rzecz o której nikt nie wspomina i chyba nie stosuje:
    .. na kilka minut przed zdjeciem z ognia, mozna dodac ząbek czosnku.. i wyjąć po kilku minutach..
    .. bardzo delikatnie wpływa na smak... rewelacja...
    Rosół = antybiotyk Babci.. :):):)..

  • striepo

    Oceniono 2 razy 0

    mięso wrzucone do wrzątku gotuje się krócej FAKT
    mięso zalane zimną wodą gotuje się dłużej FAKT
    ale tylko o …. doprowadzenie wody do wrzątku :P wychodzi na to samo spryciarze

    mięso powinno się moczyć z pół h w zimnej wodzie, później wodę się zmienia i zaczyna gotowanie właściwe
    mnie uczono, że po doprowadzeniu do wrzątku (szumowiny to gaza na łyżce cedzakowej lub sitko z małymi oczkami i po problemie) zmniejsza się "ogień" na małe pyrkanie i w zależności od mięsa 2-3h po tym czasie wszystko przelewamy przez sitko
    z warzyw można małą sałatkę jarzynową zrobić
    marchewka pozostawiona na dłużej "słodzi" zupę
    smacznego

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX