Pieprz syczuański - co to jest i jak go używać? Sprawdzamy, jakie ma właściwości

Zapewne słysząc, że pieprz może mieć lekką cytrusową nutę, uniesiecie brwi w wyrazie zdziwienia. Jest jednak pewna odmiana, uprawiana w Chinach, która posiada taki wyjątkowy smak. Mowa o zapewniającym unikalne doznania smakowe pieprzu syczuańskim.

Co to pieprz syczuański?

Wytwarza się go z rośliny o nazwie żółtodrzew pieprzowy (Zanthoxylum piperitum). Wykorzystuje się do tego łupiny owoców, które licznie pojawiają się na krzewie. Te części rośliny charakteryzują się zawartością takich substancji, jak geraniol, linalool, cineol czy citronellal. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, moczopędne i przeciwbólowe. Poprawiają również trawienie i wspomagają organizm podczas walki z infekcjami.

A skoro zawitaliśmy do Azji, warto poznać również imbir. Zobaczcie, dlaczego warto go włączac do diety.

Pieprz syczuański - jak używać?

Przez stopień jego ostrości, z pieprzem syczuańskim należy postępować ostrożnie podczas przyprawiania. Dobrze sprawdzi się przy daniach kuchni azjatyckiej, np. dodany do kaczki bądź kurczaka. Przez zawartość olejków eterycznych w łupinkach, zaleca się dodawanie ich pod koniec gotowania.

Pieprz syczuański w kuchni

W internecie są do kupienia sadzonki żółtodrzewu pieprzowego. Można go hodować w warunkach domowych, stawiając na własne źródło owoców. Nie tylko łupinki nadają się do użycia. Wysuszone i zmielone liście, znane w Japonii pod nazwą sansho, używane są jako dodatek do ostrych zup i makaronów. Natomiast całe liście wykorzystuje się w kuchni chińskiej do uwydatniania smaku warzyw, w szczególności pędów bambusa, a także do dekorowania serwowanych dań.

Więcej o: