Mascarpone - co to takiego? Jak używać tego włoskiego przysmaku? Wyjaśniamy
Co to jest mascarpone?
Mascarpone to serek, który wywodzi się z północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Wytwarza się go z mleka krowiego, a dokładnie ze śmietanki – należy więc do tłustych serów, co wyraźnie czuć w jego smaku i gładkiej, aksamitnej konsystencji. Serek mascarpone jest delikatnie słodkawy, więc doskonale pasuje do różnego rodzaju deserów. Czy tylko? Do czego jeszcze można wykorzystać ten produkt?
Mascarpone – do czego?
Serek mascarpone jest idealnym składnikiem kremów i mas serowych. Można go dodawać do bitej śmietany, aby utrwalić ją bez użycia sztucznych dodatków oraz żelatyny. Sernik przygotowany na bazie serka mascarpone jest wyjątkowo smaczny, o wiele delikatniejszy niż ten przyrządzany z masy twarogowej. Jest oczywiście także jednym z najważniejszych składników najpopularniejszego włoskiego deseru – tiramisu. Poza tym można go dodawać także do dań słonych. Idealnie pasuje do naleśników ze szpinakiem i czosnkiem, do szybkiego sosu z wędzonym łososiem, który można dodać do makaronu, a także jako bazowe wypełnienie do babeczek lub tart. Trzeba pamiętać, że serek mascarpone jest tłusty, więc osoby ograniczające tłuszcz w diecie nie powinny spożywać go zbyt często. W niektórych przypadkach można zamienić go na lżejszy serek ricotta. Jeśli natomiast masz ochotę na pyszny deser, zapraszamy po przepis na tradycyjne tiramisu! Sprawdź też, jak zrobić najprostszy krem mascarpone – przyda się do wielu wypieków!
Tiramisu – przepis
Składniki (4 porcje lub mała blaszka ciasta):
- 500 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- filiżanka zaparzonej mocnej kawy,
- 40 ml amaretto,
- 150 g biszkoptów,
- 70 g cukru,
- kakao do posypania
Tiramisu – sposób przygotowania
- Przygotuj krem – mascarpone z jajkiem i cukrem: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Następnie do żółtek powoli, ciągle mieszając, dodawaj serek mascarpone. Potem dodaj także białka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj aromatyczne biszkopty: Do przestudzonej kawy (najlepiej z ekspresu lub kawiarki – nie powinno być w niej fusów!) dodaj amaretto i zamieszaj. Następnie umocz w naparze biszkopty.
- Przygotuj tiramisu: Wyłóż biszkopty na dno foremki lub do pucharków, a na nie warstwę kremu i posyp kakao. Na to wyłóż kolejne warstwy, tak, aby ostatnią była masa mascarpone posypana kakao.
Wypróbuj również nasz przepis wideo na naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami:
Krem mascarpone do babeczek i ciast – przepis
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g śmietanki kremówki 36 proc.,
- 2-3 łyżki cukru pudru
Krem mascarpone do babeczek i ciast – sposób przygotowania
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, używając miksera. Następnie powoli dodawaj serek mascarpone oraz cukier. Wymieszaj mikserem, aż masa mascarpone będzie gładka i puszysta. Tak przygotowanym kremem możesz wypełnić małe babeczki czy tartę, masa mascarpone będzie też doskonała do przekładania i ozdabiania tortów. Tak przygotowany krem świetnie smakuje z sezonowymi świeżymi owocami!
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?