Mascarpone to serek, który wywodzi się z północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Wytwarza się go z mleka krowiego, a dokładnie ze śmietanki – należy więc do tłustych serów, co wyraźnie czuć w jego smaku i gładkiej, aksamitnej konsystencji. Serek mascarpone jest delikatnie słodkawy, więc doskonale pasuje do różnego rodzaju deserów. Czy tylko? Do czego jeszcze można wykorzystać ten produkt?
Serek mascarpone jest idealnym składnikiem kremów i mas serowych. Można go dodawać do bitej śmietany, aby utrwalić ją bez użycia sztucznych dodatków oraz żelatyny. Sernik przygotowany na bazie serka mascarpone jest wyjątkowo smaczny, o wiele delikatniejszy niż ten przyrządzany z masy twarogowej. Jest oczywiście także jednym z najważniejszych składników najpopularniejszego włoskiego deseru – tiramisu. Poza tym można go dodawać także do dań słonych. Idealnie pasuje do naleśników ze szpinakiem i czosnkiem, do szybkiego sosu z wędzonym łososiem, który można dodać do makaronu, a także jako bazowe wypełnienie do babeczek lub tart. Trzeba pamiętać, że serek mascarpone jest tłusty, więc osoby ograniczające tłuszcz w diecie nie powinny spożywać go zbyt często. W niektórych przypadkach można zamienić go na lżejszy serek ricotta. Jeśli natomiast masz ochotę na pyszny deser, zapraszamy po przepis na tradycyjne tiramisu! Sprawdź też, jak zrobić najprostszy krem mascarpone – przyda się do wielu wypieków!
Składniki (4 porcje lub mała blaszka ciasta):
Wypróbuj również nasz przepis wideo na naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami:
Składniki:
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, używając miksera. Następnie powoli dodawaj serek mascarpone oraz cukier. Wymieszaj mikserem, aż masa mascarpone będzie gładka i puszysta. Tak przygotowanym kremem możesz wypełnić małe babeczki czy tartę, masa mascarpone będzie też doskonała do przekładania i ozdabiania tortów. Tak przygotowany krem świetnie smakuje z sezonowymi świeżymi owocami!