Na czym polega różnica pomiędzy jasnym i ciemnym cukrem trzcinowym? Wyjaśniamy

Jeśli spytamy przypadkową osobę, co jest jedną z najczęstszych przyczyn zwiększania masy ciała, jest duże prawdopodobieństwo, że odpowie "słodycze". Jest w tym trochę prawdy, gdyż zbyt duże ilości danych składników nigdy nie są korzystne dla organizmu. Ale zbyt trudno odmówić sobie odrobiny "słodkiego szaleństwa". Dlatego też, chcąc zwrócić się w stronę zdrowszych alternatyw, sięgamy po cukier trzcinowy.

Często wydaje nam się, że cukier brązowy i trzcinowy to to samo. Nie jest to prawdą. Cukier buraczany jak najbardziej może być cukrem brązowym. Wszystko przez większą zawartość melasy.

Wśród cukrów trzcinowych - uznawanych za zdrowsze niż cukier buraczany - w sklepach najczęściej spotykamy muscovado i demerara. Jaka jest między nimi różnica?

Brązowy cukier - jaka jest różnica między demerara i muscovado?

Cukier demerara to cukier trzcinowy niepoddawany rafinacji. Swoją nazwę zawdzięcza holenderskiej kolonii, która znajdowała się w Gujanie w Ameryce Południowej. Ma postać dużych kryształków, które połyskują na złoty kolor. Dzięki karmelowemu posmakowi idealnie sprawdza się w deserach i wypiekach. Może służyć jako dekoracja, ze względu na specyficzny rozmiar i kształt.

Cukier muscovado to cukier trzcinowy niepoddawany rafinacji o czekoladowym kolorze. Znany również pod nazwą cukier Barbados. Drobny rozmiar jego kryształków sprawia wrażenie, że jest on "mokry". Dzięki dużej zawartości melasy ma intensywny smak. Poleca się go jako zamiennik miodu, do słodzenia herbaty lub kawy. Stanowi świetny dodatek do ciast i deserów, który w dodatku nadaje wypiekom pięknego koloru.

Nie wszystko, co dziwnie wygląda na etykiecie, jest szkodliwe. Czego nie trzeba się obawiać? Zobacz w naszym filmie:

Brązowy cukier - zdrowszy niż cukier biały?

Dlaczego warto zamienić cukier biały (buraczany) na trzcinowy? Cukier, który nie został poddany procesowi rafinacji zawiera więcej wartościowych składników i minerałów. Cukier trzcinowy może być źródłem wapnia, żelaza, fosforu, potasu, magnezu czy sodu. Zawiera w sobie błonnik, antyoksydanty i witaminy z grupy B.

Oczywiście, jak w przypadku niemal wszystkiego, w dużych ilościach cukier trzcinowy także może mieć niekorzystny wpływ na organizm. Dlatego tak ważne jest zachowywanie równowagi i dbanie o zbilansowaną dietę. Nie można zapominać również o aktywności fizycznej.

Więcej o: