Pomidory czekoladowe (pomidory kumato) - czym są i jak je wykorzystać w kuchni? Wyjaśniamy

Wśród wielu ciekawostek kulinarnych na szczególną uwagę zasługują pomidory, lecz nie takie zwykłe. Pomidory czekoladowe (znane również jako pomidory kumato) charakteryzują się ciemną barwą i wyjątkowo słodkim smakiem.

Pomidory czekoladowe (pomidory kumato) - co to takiego?

Hodowane w Hiszpanii pomidory kumato zawierają w swoim miąższu więcej cukrów prostych niż standardowy pomidor, stąd bierze się ich zaskakująca słodycz. Owoce osiągają masę od 80 do 120 gramów. Mają ciemną, grubą skórkę, której zawdzięczają swoją nazwę. Odmiana kumato została odkryta przez Luisa Ortegę, który zauważył, że mniejsza ilość wody wpływa korzystnie na smak pomidorów.

Pomidory czekoladowe (pomidory kumato) - właściwości odżywcze

Pomidory czekoladowe są bardzo zdrowe, zawierają w sobie przeciwutleniacze. Częste ich spożywanie wpłynie korzystnie na układ odpornościowy i krwionośny. Dostarczają także witamin A, B, C i E. Jeśli chcemy spożywać możliwie jak najświeższe owoce, uprawa w przydomowym ogródku jest bardzo utrudniona. Producent nie prowadzi sprzedaży nasion, więc te, dostępne na rynku, prawdopodobnie są podróbkami.

Takie pyszne, a niezdrowe... Co jeść razem, co osobno? Zdziwisz się! Więcej w naszym filmie:

Zobacz wideo

Pomidory czekoladowe (pomidory kumato) - jak użyć?

Gdzie możemy użyć pomidorów czekoladowych (pomidorów kumato)? Idealnie nadają się do jedzenia na surowo. Mają bowiem doskonały, słodki smak. Można je wykorzystać do kanapek lub różnego rodzaju sałatek. Sprawdzą się też do gotowania zup i sosów. Dobrym wyjściem jest też przetworzenie ich i przechowywanie pod postacią keczupu.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.