Kotlet pożarski to kotlet przyrządzany ze zmielonego mięsa drobiowego lub mieszanki mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Niegdyś kotlet drobiowy pożarski podawane był uformowany na kształt kurzego udka, z wbitą w mięso kostką. Obecnie serwuje się je zwykle jak tradycyjne kotlety mielone. Kotlety pożarskie są bardzo smaczne – łączą w sobie delikatny smak drobiu oraz chrupkość dobrze przysmażonej, pysznej skórki. Skąd nazwa i receptura na nie? Kotlety pożarskie wywodzą się z kuchni rosyjskiej, znane są już od początków XIX wieku. Ich nazwa natomiast wzięła się od nazwiska karczmarza, u którego jadał ponoć sam car Mikołaj I. Danie rzekomo tak bardzo posmakowało władcy, że zażądał wprowadzenia go do menu na swym dworze. W Polsce przepis na kotlet pożarski znany jest od połowy XIX wieku.
Składniki (na 4-5 kotletów):
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i kostek, a potem zmiel w maszynce do mięsa bądź posiekaj na drobne kawałeczki. Bułkę namocz w mleku. Do dużej miski przełóż rozdrobnione mięso, wbij dwa jajka, dodaj bułkę i odrobinę soli oraz pieprzu. Następnie wszystkie składniki wymieszaj ręcznie. Z masy mięsnej uformuj kulki, a potem spłaszcz je na kształt kotleta. Na głęboki talerz wysyp bułkę tartą i każdy kotlet dokładnie w niej obtocz. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wszystkie kotlety usmaż po obu stronach na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Sprawdź także nasz przepis na kotlet siekany. Gwarantujemy, że, gdy go spróbujesz, na stałe zagości w twoim menu.
Mimo że kotlet drobiowy pożarski przypomina tradycyjny kotlet mielony, należy pamiętać, że mięso drobiowe jest delikatniejsze i chudsze od wieprzowego. Kotlety pożarskie najlepiej podawać z podobnymi dodatkami, co inne potrawy z mięsa drobiowego. Okraszone dużą ilością tłuszczu ziemniaki i ciężka surówka z dodatkiem majonezu lub śmietany to nie jest najlepsze towarzystwo dla takich kotletów. Danie to będzie doskonałe, gdy zaserwujemy je z gorącymi ziemniakami z wody oraz marchewką z groszkiem bądź mizerią. Inną smaczną propozycją będą kotlety pożarskie z delikatną kaszą (na przykład jęczmienną bądź jaglaną ugotowaną na sypko) oraz smakowitym sosem pieczarkowym. Do kotletów pożarskich można także podać biały lub brązowy ryż i ulubione warzywa gotowane na parze – na przykład brokuły, kalafior czy fasolkę szparagową. Innym dobrym pomysłem jest serwowanie ich razem z lekką sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych oraz czarnych oliwek.