Chrust - jak zrobić przysmak na Tłusty Czwartek? Mamy przepis i kilka porad

Chrust, chrusty, chruściki, znane również jako faworki, to jeden z przysmaków, który obowiązkowo trzeba zrobić na Tłusty Czwartek. Wiele osób przyrządza je już wcześniej w karnawale, inni specjalnie czekają na ten dzień, bo wtedy chruściki smakują najlepiej. Jak je przyrządzić? Nic prostszego!

Tłusty czwartek – chruściki

Chrust – skąd w ogóle taka nazwa? Wszystko wskazuje na to, że te karnawałowe ciasteczka w kształcie kokardki są nazywane "chrustem" lub "chruścikami" właśnie przez ich kruchość i chrupkość! Zarówno łamliwość ciastek, jak i odgłos, które wydają, gdy się je łamie lub kruszy, kojarzyła się ludziom z chrustem, czyli suchym drewnem, które dobrze znamy z wycieczek do lasu. Co ciekawe, nazwa "chrust" przywędrowała z dawnych Kresów Wschodnich. Druga nazwa ciastek, czyli "faworki" jest związana z ich charakterystycznym kształtem. Przypomina on kształt kokardki, którą niegdyś rycerze dawali damie swego serca w dowód miłości. W języku francuskim kokardka ta to "une faveur", stąd nazwa – faworki. Obecnie obydwu nazw używa się w różnych regionach Polski. Jak zrobić chruściki? Sprawdźcie nasz przepis na chrusty!

Chrusty – przepis prosty

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 70 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia

Chruściki – przepis

Do miski wbij jajka oraz żółtka, a następnie zmiksuj. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, a następnie wlej masę jajeczna, dodaj miękkie masło, śmietanę, spirytus, cukier, sól oraz ocet. Wszystkie składniki połącz dłonią i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Potem zawiń je w czystą ściereczkę lub w folię spożywczą i odstaw na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je. Zrób to kilkakrotnie, by ciasto dobrze się napowietrzyło. Ostateczna grubość ciasta powinna wynosić około 3 mm. Weź nóż lub radełko i pokrój go w paski o szerokości 2 cm i długości około 8 cm. W każdym z nich zrób nacięcie w środku wzdłuż dłuższej krawędzi. Złap końcówkę każdego chruścika i przełóż przez nacięcie, a ciastko się wywinie. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Chrusty smaż po kilka sztuk przez około minutę, aż lekko się zrumienią po obu stronach. Potem odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy wystygną, posyp je cukrem pudrem.

Nie masz czasu na wycinanie faworków? Sprawdź nasz przepis na chrust lany z poniższego wideo:

Zobacz wideo

Na jakim tłuszczu smażyć chrust?

Tradycyjny przepis każde smażyć chrust na smalcu. Nie jest to jednak jedyna opcja – równie dobrze może to być olej. Warto wybrać taki z wysoką temperaturą dymienia (na przykład olej ryżowy), aby chrusty się nie przypalały. Można je smażyć również na zwykłym oleju rzepakowym, ale w połowie smażenia warto wymienić go na świeży. Sposobem, który wykorzystuje wiele gospodyń, by olej się nie palił, jest wrzucenie do garnka kawałka surowego ziemniaka. To nie przesąd! Dzięki temu olej nie tylko nie powinien się palić, ale także możemy uniknąć smażenia chruścików na zbyt zimnym tłuszczu (kawałek ziemniaka wrzucony na olej powinien zacząć skwierczeć). Gdy ziemniak się usmaży, wyjmujemy go i wrzucamy kolejny kawałek.