Lemon curd to krem przyrządzany na bazie jajek i masła. Sok z cytryny nadaje mu rewelacyjny aromat i kwaskowy smak, który łagodzi odrobina cukru. Naucz się robić lemon curd klasyczny, by urozmaicić swoje wypieki! Jak zrobić lemon curd? Do jakich ciast go wykorzystać? Podpowiadamy!
Składniki:
* Uwaga! Skórka z cytryn nie jest konieczna do przyrządzenia kremu lemon curd. Jeżeli jednak chcesz jej użyć, najlepiej wykorzystać cytryny ekologiczne, sprawdzonego źródła. Większość cytryn dostępnych na rynku polskim zabezpieczana jest środkiem grzybobójczym, imazalilem, który może być potencjalnie szkodliwy dla ludzi. Jeśli nie dostaniesz cytryn niezabezpieczonych tą substancją, pamiętaj, by dokładnie umyć skórkę owocu. Najlepiej wymoczyć ją w wodzie z sodą oczyszczoną lub kwaskiem cytrynowym.
Do garnuszka wbij jajka, dodaj cukier i używając trzepaczki kuchennej, połącz składniki. Następnie garnuszek postaw na małym palniku, na niewielkim ogniu, i cały czas mieszając, dodaj masło, sok z cytryn oraz otartą skórkę. Krem powinien się zagotować i zgęstnieć, do tego momentu należy go cały czas mieszać. Konsystencja powinna przypominać ugotowany budyń. Jeśli w kremie znajdują się grudki, weź gęste sitko i przetrzyj go przez nie. Gotowy lemon curd przestudź i wyłóż na ciasto.
Działa lepiej, niż niejeden proszek do czyszczenia. Poznaj właściwości kwasu cytrynowego:
Lemon curd jest doskonałym dodatkiem do ciast. Świetnie komponuje się ze słodką bazą, dlatego najczęściej używa się go jako wypełnienia do tarty lub jako dodatku do tortów. W tortach i przekładanych ciastach sprawdza się przede wszystkim krem z lemon curd i mascarpone – wystarczy wymieszać je dokładnie i rozprowadzić na cieście. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie sernika z tym kremem. Jak przyrządzić sernik z lemon curd?
Składniki:
Na masę serową:
Na spód:
Dodatkowo: składniki na lemon curd z powyższego przepisu
Herbatniki pokrusz jak najdrobniej, a 50 g masła rozpuść w rondelku. Przygotuj formę o średnicy 20 cm, wysyp ciastka, dodaj roztopione masło. Wszystko wymieszaj, a potem ugniataj mokre herbatniki, by dokładnie pokryły dno tortownicy. Tak przygotowany spód włóż do lodówki na 30 minut.
Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Następnie oddziel żółtka od białek i dodawaj żółtka kolejno, cały czas mieszając. Nie przestając mieszać, dodawaj porcje twarogu, a potem skórkę otartą z cytryny oraz sok. Białka w osobnej misce ubij na sztywną pianę i również wmieszaj do masy serowej.
Wyjmij herbatnikowy spód z lodówki i wylej na niego masę serową. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę. W tym czasie przygotuj lemon curd z powyższego przepisu. Gdy sernik wystygnie, rozprowadź krem równomiernie na wierzchu i wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny, by się schłodziło.