Tradycja jedzenia pączków na słodko w tłusty czwartek pojawiła się dopiero około XVI wieku. Wcześniej pączki były wypiekami z ciasta chlebowego, które obficie nadziewało się słoniną. Tradycyjne pączki na tłusty czwartek smaży się na smalcu i nadziewa marmoladą. Obecnie coraz częściej można spotkać pączki pieczone lub te robione na wzór amerykańskich donutów. To jak, ile własnoręcznie przyrządzonych pączków planujecie zjeść w tłusty czwartek? Najlepiej od razu przygotujcie podwójną porcję!
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotuj rozczyn: Świeże drożdże pokrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, a także odrobinę soli. Wszystko zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstaw rozczyn na 15 minut, aż zacznie rosnąć.
Przygotuj ciasto: Do miski przesiej mąkę, wlej zaczyn oraz olej, wbij jajka, dodaj cukier i alkohol. Wszystkie składniki połącz i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie przełóż je do miski i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Przygotuj pączki: Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć ponownie. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości około 3 cm. Szklanką lub foremką powykrawaj kółka. W głębokim garnku rozgrzej olej. Gdy będzie wrzący, wkładaj po kilka pączków i smaż je, aż będą złote. Potem obracaj je na drugą stronę. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Nadziej je marmoladą i oprósz cukrem pudrem.
Pączki najłatwiej nadziewać, używając szprycy – nałóż do niej marmoladę, wbij końcówkę w pączka i wstrzyknij przeznaczoną porcję. Jeżeli nie masz szprycy, możesz włożyć nadzienie przed smażeniem – zrób palcem zagłębienie w cieście, nałóż marmoladę i zaklej.
Z tych samych składników możesz przygotować pączki pieczone. Będą o wiele mniej tłuste niż te smażone! Listę potrzebnych składników uzupełnij tylko o roztrzepane jajko – warto nim posmarować pączki przed włożeniem do piekarnika. Gdy uformujesz je i położysz na blasze, pozwól im wyrosnąć przez 15 minut. Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Pączki można przygotować z różnymi nadzieniami. Wybierz takie, które najbardziej lubisz! Może to być dowolna, dość gęsta konfitura, ulubiony budyń lub krem czekoladowy. Możesz wykorzystać także przetwory z owoców – na przykład wiśnie z soku lub prażone jabłka. Pamiętaj jednak, by pączki wypełnić nadzieniem przed wstawieniem do piekarnika! Tych dodatków nie uda się wstrzyknąć po upieczeniu.