Korzeń chrzanu, który wykorzystujemy w kuchni, ma nie tylko wysokie walory smakowe, ale także zdrowotne. Przede wszystkim chrzan wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Jest źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C i E. Ponadto dostarcza magnez, żelazo, potas, mangan i wapń. Jest niskokaloryczny, pomaga w leczeniu bólów reumatycznych, bólu kręgosłupa, zatok, jak również kataru czy niestrawności. Najlepiej spożywać chrzan tarty własnoręcznie – taki ma najwięcej witamin, a poza tym w jego składzie nie znajdą się zagęszczacze i inne dodatki.
Będziesz potrzebować kilku korzeni chrzanu – podczas zakupów zwróć uwagę, by były one świeże, twarde i jędrne. Wyczyść je dokładnie – umyj wodą, wyszoruj i odetnij ewentualne zabrudzenia. Obierz go cienko i dobrze osusz.
Tarcie chrzanu nie należy do przyjemnych czynności. Może on szczypać w oczy mocniej niż cebula! Najlepiej trzeć chrzan przy uchylonym oknie. Niektórzy podpowiadają, by korzenie wcześniej zmrozić lub wymoczyć w lodowatej wodzie. Chrzan należy trzeć na najdrobniejszych oczkach tarki – będzie wtedy aromatyczny i doskonały do bezpośredniego spożycia. Aby chrzan nie ściemniał, od razu po starciu skrop go odrobiną soku z cytryny.
Gotowy chrzan możesz dodać na przykład do marchewki z groszkiem. Będzie miał wtedy bardziej wyraźny smak.
Starty chrzan należy spróbować, by sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt ostry (będzie ostrzejszy niż chrzan w słoiczkach ze sklepu!). Aby złagodzić jego smak, można rozłożyć go na sitku i przelać wrzątkiem. Gdy będzie miał smak, który nam odpowiada, można go doprawić. Najczęściej wykorzystuje się do tego cukier i ocet jabłkowy. Ilość przypraw dostosuj do własnych upodobań. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do umytych i wyparzonych słoiczków. Tak starty chrzan można przechowywać w lodówce przez około 4 tygodnie.
Domowy chrzan tarty będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Najprościej wykorzystać go do kanapek z pieczonym mięsem, wędliną lub pasztetem bądź podawać do kiełbasy. W wersji eleganckiej podajemy go jako dodatek do tych mięs w miseczce. Chrzan będzie też smacznym dodatkiem do pasztetów wegetariańskich i wegańskich. Na jego bazie przyrządzisz także sosy – któż nie jadł w szkolnej stołówce jajka na twardo z sosem chrzanowym. Może pora odczarować to danie? Chrzan tarty można także dodać do śmietankowego serka do kanapek – jego smak będzie zdecydowanie wyraźniejszy niż w kupnych serkach chrzanowych. To bardzo smaczny dodatek do koreczków, minikanapek oraz tartaletek lub szpinakowych naleśników z łososiem. Nie zapominajmy też o ćwikle z chrzanem! Gwarantujemy, że z takim domowym wyjdzie smaczniejsza niż zwykle!