Dlaczego warto go jeść i jak zrobić domowy chrzan? Podpowiadamy

Chrzan jest bardzo ważnym składnikiem w polskiej kuchni. Jest doskonały do kiełbas, pieczonych mięs czy jajek, ale także do innych dodatków. Święta Wielkanocne bez niego nie istnieją! Jakie właściwości odżywcze ma chrzan? Sprawdź, jak zrobić chrzan tarty w domowej wersji!

Chrzan - wielkanocny przysmak i nie tylko. Jakie ma właściwości?

Korzeń chrzanu, który wykorzystujemy w kuchni, ma nie tylko wysokie walory smakowe, ale także zdrowotne. Przede wszystkim chrzan wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Jest źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C i E. Ponadto dostarcza magnez, żelazo, potas, mangan i wapń. Jest niskokaloryczny, pomaga w leczeniu bólów reumatycznych, bólu kręgosłupa, zatok, jak również kataru czy niestrawności. Najlepiej spożywać chrzan tarty własnoręcznie – taki ma najwięcej witamin, a poza tym w jego składzie nie znajdą się zagęszczacze i inne dodatki.

Chrzan domowy – jak utrzeć chrzan?

Będziesz potrzebować kilku korzeni chrzanu – podczas zakupów zwróć uwagę, by były one świeże, twarde i jędrne. Wyczyść je dokładnie – umyj wodą, wyszoruj i odetnij ewentualne zabrudzenia. Obierz go cienko i dobrze osusz.

Tarcie chrzanu nie należy do przyjemnych czynności. Może on szczypać w oczy mocniej niż cebula! Najlepiej trzeć chrzan przy uchylonym oknie. Niektórzy podpowiadają, by korzenie wcześniej zmrozić lub wymoczyć w lodowatej wodzie. Chrzan należy trzeć na najdrobniejszych oczkach tarki – będzie wtedy aromatyczny i doskonały do bezpośredniego spożycia. Aby chrzan nie ściemniał, od razu po starciu skrop go odrobiną soku z cytryny.

Gotowy chrzan możesz dodać na przykład do marchewki z groszkiem. Będzie miał wtedy bardziej wyraźny smak.

Chrzan tarty – jak przyprawić?

Starty chrzan należy spróbować, by sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt ostry (będzie ostrzejszy niż chrzan w słoiczkach ze sklepu!). Aby złagodzić jego smak, można rozłożyć go na sitku i przelać wrzątkiem. Gdy będzie miał smak, który nam odpowiada, można go doprawić. Najczęściej wykorzystuje się do tego cukier i ocet jabłkowy. Ilość przypraw dostosuj do własnych upodobań. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do umytych i wyparzonych słoiczków. Tak starty chrzan można przechowywać w lodówce przez około 4 tygodnie.

Chrzan domowy – do jakich potraw wykorzystać?

Domowy chrzan tarty będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Najprościej wykorzystać go do kanapek z pieczonym mięsem, wędliną lub pasztetem bądź podawać do kiełbasy. W wersji eleganckiej podajemy go jako dodatek do tych mięs w miseczce. Chrzan będzie też smacznym dodatkiem do pasztetów wegetariańskich i wegańskich. Na jego bazie przyrządzisz także sosy – któż nie jadł w szkolnej stołówce jajka na twardo z sosem chrzanowym. Może pora odczarować to danie? Chrzan tarty można także dodać do śmietankowego serka do kanapek – jego smak będzie zdecydowanie wyraźniejszy niż w kupnych serkach chrzanowych. To bardzo smaczny dodatek do koreczków, minikanapek oraz tartaletek lub szpinakowych naleśników z łososiem. Nie zapominajmy też o ćwikle z chrzanem! Gwarantujemy, że z takim domowym wyjdzie smaczniejsza niż zwykle!

Więcej o: