Jak klarować masło? To prostsze niż myślisz [PRZEPIS]

Jaka jest różnica między zwykłym masłem a masłem klarowanym? W końcu masło to masło. A jednak jest coś, co sprawia, że to klarowane ma szerszy wachlarz zastosowań. Spieszymy z odpowiedzią i poradą, jak je zrobić w domu.

Masło klarowane możemy kupić już gotowe, możemy także zrobić je samodzielnie w domu. Takie masło jest bardziej uniwersalne, gdyż po procesie oczyszczania ma wyższą temperaturę dymienia. Możemy go zatem używać do smażenia bez obaw, że się przypali.

W kuchni indyjskiej masło klarowane znane jest pod nazwą masło ghee. Uzyskuje się je z obróbki masła makhan, wyrabianego z mleka bawołów. Takie masło jest zdecydowanie zdrowsze, nie ma w sobie wielu niezdrowych dodatków ani konserwantów.

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Masło klarowane - jak zrobić?

Co będzie potrzebne do przygotowania klarowanego masła? Rondel z grubym dnem oraz masło, z zawartością tłuszczy nie mniejszą niż 82 proc.

Jak to się robi? Masło najlepiej pokroić w kostkę, wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Gdy masło się rozpuści zauważysz, że na powierzchni powstała piana, a na dnie biały osad. Trzeba je usunąć z masła. Wyłączamy gaz i powoli oraz dokładnie usuwamy powstałą pianę z naczynia. Pod spodem znajduje się intensywnie żółty tłuszcz, to właśnie nasze klarowane masło. Najpierw trzeba je przelać z rondelka do innego naczynia, uważając, by osad z dna nie przelał się razem z masłem. Lepiej by w garnku została część tłuszczu z osadem, niż ryzykować dostanie się go do reszty masła. Masło możemy przelać do słoika lub dowolnego naczynia. Należy je pozostawić do ostudzenia i zastygnięcia.

Masło klarowane - zastosowanie w kuchni

Klarowane masło ma bardzo delikatny, orzechowy aromat. Osad, który się wytrąca podczas podgrzewania to białko zwierzęce, dlatego też oczyszczone masło może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.

Masło klarowane świetnie sprawdzi się jako zamiennik oleju czy smalcu do głębokiego smażenia, na przykład frytek, pączków czy faworków. Warto też zastosować je do smażenia oraz duszenia mięs, ryb, warzyw lub jajek. Jest idealne i do przyrządzania potraw na słodko, i na słono. Również ciasta pieczone z dodatkiem masła klarowanego będą smakowały wyśmienicie. 

Więcej o:
Komentarze (2)
Jak klarować masło? To prostsze niż myślisz [PRZEPIS]
Zaloguj się
  • zaharik

    Oceniono 1 raz 1

    nie trzeba zdejmować piany, po pewnym czasie zrobi się z niej jakby skorupka, którą łatwiej zdjąć (lub zjeść, jest pyszna), trzeba długo podgrzewać na minimalnym ogniu do czasu, aż masło zacznie wydzielać smaczny orzechowy zapach (uważać,żeby nie przypalić)

  • poochojek

    Oceniono 1 raz -1

    czerska to stan umyslu

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX