Podczas przygotowywania ciasta warto poświęcić więcej czasu na rozwałkowanie. Postarajmy się je rozciągnąć tak, by było możliwie jak najcieńsze. Dodanie spirytusu również może pomóc, ograniczy w pewnym stopniu wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Po wycięciu i złożeniu faworków, a przed wrzuceniem ich do tłuszczu, dobrze jest trzymać je pod wilgotną ściereczką, by nie wyschły. Wyschnięte faworki wchłoną więcej tłuszczu podczas smażenia.
By jak najbardziej ograniczyć wsiąkanie tłuszczu w faworki, trzeba uważnie obserwować je podczas smażenia. Najlepiej je wrzucić, poczekać aż się zezłocą, obrócić, znów poczekać do zezłocenia i szybko wyjąć. W ten sposób zapobiegamy też ich przypaleniu.
Do smażenia faworków możemy użyć tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego. W klasycznych przepisach poleca się również wykorzystanie smalcu.
Zanim zdecydujemy się wrzucić faworki do tłuszczu, warto sprawdzić jego temperaturę. Możemy to zrobić, wkładając do niego kawałek surowego ciasta. Jeśli natychmiast wypłynie i będzie miało kolor słomy - temperatura jest idealna. Uwaga - nie rozkręcamy palnika lub płyty. Ustawiamy ogień lub moc na średni poziom!
Po usmażeniu faworki połóżmy na chwilę na papierowym ręczniku, by mógł wchłonąć pozostałości oleju. Ostudzone i osuszone z nadmiaru tłuszczu faworki możemy posypać cukrem pudrem.
Jeśli klasyczny przepis na faworki jest dla was zbyt czasochłonny i skomplikowany - istnieje również wersja ekspresowa. Do przygotowania potrzebne jest tylko ciasto francuskie. Należy je pokroić w paski, a następnie ponacinać i "wywinąć" w charakterystyczne faworki. Pozostaje tylko upiec, posypać cukrem pudrem i są gotowe do jedzenia. Przepis na faworki z ciasta francuskiego znajdziecie również w naszym filmie:
Tak jak w przypadku faworków, w smażeniu pączków również bardzo ważny jest tłuszcz. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju (lub roztopionym smalcu, jeśli trzymacie się tradycyjnych sposobów przyrządzania), więc wlejmy odpowiednią ilość. Pączki wrzucajmy do rozgrzanego już tłuszczu, a drewnianym patyczkiem kontrolujmy stopień wysmażenia. Tak jak faworki, paczki po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu (zobacz również: Kiedy jest tłusty czwartek 2020? Jakie są zwyczaje na tłusty czwartek?).