Jak i na czym smażyć faworki i pączki? Jak zrobić faworki bez smażenia?

Z tłustym czwartkiem kojarzą nam się pączki, ale nie tylko. Popularne są również faworki, zwane inaczej chrustem. Przepis na przygotowanie faworków jest prosty i szybki. Podpowiadamy, czego będziecie potrzebować do idealnego wypieku.

Jak smażyć faworki, by nie były tłuste?

Podczas przygotowywania ciasta warto poświęcić więcej czasu na rozwałkowanie. Postarajmy się je rozciągnąć tak, by było możliwie jak najcieńsze. Dodanie spirytusu również może pomóc, ograniczy w pewnym stopniu wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Po wycięciu i złożeniu faworków, a przed wrzuceniem ich do tłuszczu, dobrze jest trzymać je pod wilgotną ściereczką, by nie wyschły. Wyschnięte faworki wchłoną więcej tłuszczu podczas smażenia.

By jak najbardziej ograniczyć wsiąkanie tłuszczu w faworki, trzeba uważnie obserwować je podczas smażenia. Najlepiej je wrzucić, poczekać aż się zezłocą, obrócić, znów poczekać do zezłocenia i szybko wyjąć. W ten sposób zapobiegamy też ich przypaleniu.

Na czym smażyć faworki?

Do smażenia faworków możemy użyć tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego. W klasycznych przepisach poleca się również wykorzystanie smalcu.

Zanim zdecydujemy się wrzucić faworki do tłuszczu, warto sprawdzić jego temperaturę. Możemy to zrobić, wkładając do niego kawałek surowego ciasta. Jeśli natychmiast wypłynie i będzie miało kolor słomy - temperatura jest idealna. Uwaga - nie rozkręcamy palnika lub płyty. Ustawiamy ogień lub moc na średni poziom!

Po usmażeniu faworki połóżmy na chwilę na papierowym ręczniku, by mógł wchłonąć pozostałości oleju. Ostudzone i osuszone z nadmiaru tłuszczu faworki możemy posypać cukrem pudrem.

Jak zrobić faworki bez smażenia?

Jeśli klasyczny przepis na faworki jest dla was zbyt czasochłonny i skomplikowany - istnieje również wersja ekspresowa. Do przygotowania potrzebne jest tylko ciasto francuskie. Należy je pokroić w paski, a następnie ponacinać i "wywinąć" w charakterystyczne faworki. Pozostaje tylko upiec, posypać cukrem pudrem i są gotowe do jedzenia. Przepis na faworki z ciasta francuskiego znajdziecie również w naszym filmie:

Zobacz wideo

Jak smażyć pączki?

Tak jak w przypadku faworków, w smażeniu pączków również bardzo ważny jest tłuszcz. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju (lub roztopionym smalcu, jeśli trzymacie się tradycyjnych sposobów przyrządzania), więc wlejmy odpowiednią ilość. Pączki wrzucajmy do rozgrzanego już tłuszczu, a drewnianym patyczkiem kontrolujmy stopień wysmażenia. Tak jak faworki, paczki po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu (zobacz również: Kiedy jest tłusty czwartek 2020? Jakie są zwyczaje na tłusty czwartek?).