Jak najprościej wprowadzić nadzienie do środka pączka? Jeśli jesteśmy początkującymi kucharzami, najlepiej nadziewać już usmażonego pączka. W ten sposób zawartość nie wypłynie podczas smażenia. Możemy użyć specjalnej cukierniczej szprycy lub strzykawki. Ważne, żeby nadzienie miało postać półpłynną, aby dało się je wcisnąć do środka pączka.
Bardziej zaawansowani kucharze mogą spróbować nadziewania pączków przed smażeniem. Z przygotowanego ciasta wydzielamy kawałek, który spłaszczamy. Następnie nakładamy konfiturę (lub inne wypełnienie) i zagniatamy ciasto tak, by zamknąć nadzienie w środku i uformować kulkę. Odkładamy pączka na chwilę, by mógł jeszcze urosnąć. Po chwili przystępujemy do smażenia.
Kolejnym sposobem jest wycinanie kółek za pomocą szklanki. Na jednym wyciętym kawałku ciasta kładziemy nadzienie, a następnie przykrywami drugim i zlepiamy krawędzie. Jeśli kształt pączka nam nie odpowiada, możemy jeszcze raz jego boki przyciąć za pomocą szklanki. Tak przygotowanego pączka odkładamy na chwilę, by urósł, następnie smażymy.
Wcześniej wspomnianych sposobów można użyć również przy robieniu pączków wypełnionych czekoladą. Wystarczy na cieście ułożyć kawałek dowolnej czekolady. Podczas smażenia nadzienie stopi się i zrobi płynne. Zaletą czekolady jest to, że jest zwarta, więc bardziej "współpracuje" przy sklejaniu ciasta niż np. miękka konfitura.
Minipączki na serku homogenizowanym - jak je zrobić? Sprawdźcie w naszym filmie:
W formowaniu pączków można sobie pomóc, wykorzystując formę do pieczenia muffinek. Wypełniamy zagłębienia kawałkami ciasta, wkładamy nadzienie, a następnie kolejnym kawałkiem dociskamy, by utworzyć pączka. Po sklejeniu warstw wyciągamy pączki z formy i smażymy w tłuszczu.
Jeśli waszym problemem są pękające pączki, mamy rozwiązanie. Dodajcie do ciasta kieliszek octu lub spirytusu. Te składniki powinny pomóc zachować dobrą konsystencję ciasta i zapobiec pęknięciom w trakcie smażenia (zobacz również: Kiedy jest tłusty czwartek 2020? Jakie są zwyczaje na tłusty czwartek?).