Koktajle warzywne - doskonały przepis na zdrową przekąskę na każdy dzień

Koktajle warzywne są idealnym uzupełnieniem codziennej diety. Zdrowe, pyszne i kolorowe koktajle to dobry pomysł na przekąskę lub lekką kolację. Wypróbuj je nie tylko w przypadku, gdy liczysz kalorie! Sprawdź, jakie koktajle są najsmaczniejsze!

Koktajle warzywne i warzywno-owocowe świetnie urozmaicą twoją dietę – zwłaszcza jeśli nie zbyt bogata w świeże warzywa. Wśród wielu kompozycji smaków (oraz witamin) każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź nasze przepisy na koktajle warzywne – zielone, czerwone, różowe… - i strzel sobie witaminowego shota!

Uwaga! Do przygotowywania koktajli przyda się blender kielichowy lub kielich i blender ręczny o wysokiej mocy. Słabsze modele mogą sobie nie poradzić z rozdrabnianiem twardszych warzyw.

Odświeżający koktajl z ogórka, rukoli i mięty

Składniki:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego (250 ml),
  • 1/2 długiego ogórka lub 2 nieduże ogórki gruntowe,
  • 2 garści rukoli,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kilkanaście listków mięty,
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera wsyp 2 garści rukoli, dodaj obranego ogórka, wlej sok z cytryny. Wrzuć także listki mięty (zostaw 2-3 do udekorowania), dodaj szczyptę cukru. Wszystko zblenduj. Do szklanki, z której będziesz pić, wlej 1,5-2 cm koktajlu, następnie trochę jogurtu naturalnego i znów koktajlu. Nakładaj je naprzemiennie.

Superzdrowy koktajl z jarmużu, awokado, kiwi i selera naciowego

Składniki:

  • 1 owoc awokado,
  • 1 kiwi,
  • 2 laski selera naciowego,
  • 2 garści jarmużu,
  • woda mineralna,
  • ulubione kiełki do podania

Sposób przygotowania: W kielichu blendera umieść obrane kiwi, awokado, seler naciowy i jarmuż. Wszystko zblenduj, przelej do szklanki i uzupełnij wodą mineralną. Podawaj ozdobione ulubionymi kiełkami.

Blender po koktajlu wydaje się trudny do wyczyszczenia? Nic z tych rzeczy, przetestuj nasze myki:

Warzywno-owocowy koktajl z brokuła i banana

Składniki:

  • 3 duże różyczki brokuła (surowego),
  • 1 średnio dojrzały banan,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

W kielichu blendera umieść umytego brokuła i banana, zblenduj. Dodaj sok pomarańczowy oraz miód i dokładnie wymieszaj.

Pikantny koktajl z pomidora

Składniki:

  • szklanka soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, bez dodatkowych składników),
  • 2 laski selera naciowego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • szczypta chilli,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera wlej sok lub przecier pomidorowy, dodaj seler naciowy oraz czerwoną paprykę i zblenduj. Dopraw do smaku chilli, solą i pieprzem, podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.

Witaminowy koktajl z buraka z malinami

Składniki:

  • 1 średni burak,
  • garść świeżych lub rozmrożonych malin,
  • 1 nieduża marchewka,
  • jogurt naturalny do dopełnienia,
  • odrobina cukru lub miodu

Sposób przygotowania: Burak i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je o do kielicha blendera, dodaj maliny i wszystko zblenduj. Przelej do szklanki, dodaj jogurt, osłódź i wymieszaj.

Pomarańczowy koktajl z marchewką

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 4-5 cm kawałek dyni,
  • 1 jabłko,
  • sok pomarańczowy do uzupełnienia,
  • miód

Sposób przygotowania: Marchewkę, jabłko oraz dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do misy blendera, zblenduj i wlej do szklanki. Uzupełnij sokiem pomarańczowym i osłódź miodem.

Więcej o: