Koktajle warzywne i warzywno-owocowe świetnie urozmaicą twoją dietę – zwłaszcza jeśli nie zbyt bogata w świeże warzywa. Wśród wielu kompozycji smaków (oraz witamin) każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź nasze przepisy na koktajle warzywne – zielone, czerwone, różowe… - i strzel sobie witaminowego shota!
Uwaga! Do przygotowywania koktajli przyda się blender kielichowy lub kielich i blender ręczny o wysokiej mocy. Słabsze modele mogą sobie nie poradzić z rozdrabnianiem twardszych warzyw.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do kielicha blendera wsyp 2 garści rukoli, dodaj obranego ogórka, wlej sok z cytryny. Wrzuć także listki mięty (zostaw 2-3 do udekorowania), dodaj szczyptę cukru. Wszystko zblenduj. Do szklanki, z której będziesz pić, wlej 1,5-2 cm koktajlu, następnie trochę jogurtu naturalnego i znów koktajlu. Nakładaj je naprzemiennie.
Składniki:
Sposób przygotowania: W kielichu blendera umieść obrane kiwi, awokado, seler naciowy i jarmuż. Wszystko zblenduj, przelej do szklanki i uzupełnij wodą mineralną. Podawaj ozdobione ulubionymi kiełkami.
Blender po koktajlu wydaje się trudny do wyczyszczenia? Nic z tych rzeczy, przetestuj nasze myki:
Składniki:
Sposób przygotowania:
W kielichu blendera umieść umytego brokuła i banana, zblenduj. Dodaj sok pomarańczowy oraz miód i dokładnie wymieszaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do kielicha blendera wlej sok lub przecier pomidorowy, dodaj seler naciowy oraz czerwoną paprykę i zblenduj. Dopraw do smaku chilli, solą i pieprzem, podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.
Składniki:
Sposób przygotowania: Burak i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je o do kielicha blendera, dodaj maliny i wszystko zblenduj. Przelej do szklanki, dodaj jogurt, osłódź i wymieszaj.
Składniki:
Sposób przygotowania: Marchewkę, jabłko oraz dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do misy blendera, zblenduj i wlej do szklanki. Uzupełnij sokiem pomarańczowym i osłódź miodem.