Seromakowiec (seromak) - pyszne i proste ciasto na co dzień i od święta

Seromakowiec lub sernikomakowiec to ciasto doskonałe dla niezdecydowanych. Jeśli Ty lub Twoi goście należycie do grona łasuchów, przygotowanie seromakowca to doskonałe rozwiązanie! Sprawdź, jak zrobić ciasto, które jest rozwiązaniem wielu cukierniczych wyborów!

Co to jest seromakowiec?

Seromakowiec, sernikomakowiec lub w skrócie seromak, to nic innego jak połączenie sernika i makowca – najlepsze ciasto dla niezdecydowanych! Można go przygotować na różne sposoby, w zależności od tego, jak ma wyglądać nasze ciasto. Zwyczajny sernik z makiem robi się na kruchym spodzie z dwoma osobnymi warstwami – serową i makową. Aby urozmaicić wygląd tego deseru, można zrobić łaciaty sernikomakowiec. Bez wątpienia spodobają się one najmłodszym łasuchom! Sprawdźcie nasz przepis na seromakowiec i do dzieła!

Przepis na seromakowiec

Składniki:

Masa makowa*:

  • 500 g maku,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50 g siekanych migdałów,
  • 50 g siekanych orzechów,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu na sernik,
  • 4 jajka,
  • 1/2 kostki miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 kostki margaryny lub masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 małe jajko

Seromakowiec – sposób przygotowania

Przygotuj kruchy spód: margarynę posiekaj z zimną margaryną lub masłem. Wbij jajko, dodaj cukier, wszystko połącz i szybko zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na pół godziny, a potem wyłóż nim spód formy, w której pieczone będzie ciasto, ponakłuwaj, a następnie podpiecz przez kilkanaście minut, aż spód lekko się przyrumieni.

Przygotuj masę makową*: Na 12 godzin przed przygotowaniem ciasta, zalej surowy mak wrzątkiem. Po tym czasie odcedź mak na gęstym sicie i zmiel go w maszynce do mięsa dwa lub trzy razy. Cukier rozpuść w garnuszku z masłem i miodem. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Oddziel żółtka od białek, białka ubij, a żółtka wmieszaj, gdy piana będzie sztywna. Potem wlej do maku i dobrze wymieszaj. Wlej także rozpuszczone masło z cukrem i dodaj posiekane orzechy i migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj masę serową: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj białka, miękkie masło i cukier wanilinowy. Następnie małymi porcjami, wolno mieszając, dodawaj mielony twaróg.

Przygotuj sernik z makiem: Na podpieczonym spodzie rozłóż masę serową, na niej zaś rozprowadź masę makową. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę. Po upieczeniu oprósz go cukrem pudrem, polej polewą czekoladową lub domowym lukrem o cytrynowym aromacie (zobacz również: W jakiej temperaturze piec sernik, by wyszedł wilgotny i nie opadł? Mamy kilka wskazówek).

* Seromakowiec z gotowej masy makowej również będzie bardzo smaczny. Kup dużą puszkę masy makowej, dodaj do niej 2 jajka i łyżkę masła i użyj tak, jak masy z przepisu.

Wolisz coś prostszego? Sprawdź nasz przepis na pyszne ciasto kopiec kreta:

Zobacz wideo

Seromakowiec w łaty - jak zrobić?

Chcesz zrobić uroczy łaciaty seromakowiec? Zamiast wyłożyć na spód całą masę serową i makową, wykładaj po 1 łyżce z każdej obok siebie. Kolejne warstwy układaj tak, aby masę serową przykrywać makową i na odwrót, aż do wykończenia każdej z nich.