Seromakowiec, sernikomakowiec lub w skrócie seromak, to nic innego jak połączenie sernika i makowca – najlepsze ciasto dla niezdecydowanych! Można go przygotować na różne sposoby, w zależności od tego, jak ma wyglądać nasze ciasto. Zwyczajny sernik z makiem robi się na kruchym spodzie z dwoma osobnymi warstwami – serową i makową. Aby urozmaicić wygląd tego deseru, można zrobić łaciaty sernikomakowiec. Bez wątpienia spodobają się one najmłodszym łasuchom! Sprawdźcie nasz przepis na seromakowiec i do dzieła!
Składniki:
Masa makowa*:
Masa serowa:
Kruchy spód:
Przygotuj kruchy spód: margarynę posiekaj z zimną margaryną lub masłem. Wbij jajko, dodaj cukier, wszystko połącz i szybko zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na pół godziny, a potem wyłóż nim spód formy, w której pieczone będzie ciasto, ponakłuwaj, a następnie podpiecz przez kilkanaście minut, aż spód lekko się przyrumieni.
Przygotuj masę makową*: Na 12 godzin przed przygotowaniem ciasta, zalej surowy mak wrzątkiem. Po tym czasie odcedź mak na gęstym sicie i zmiel go w maszynce do mięsa dwa lub trzy razy. Cukier rozpuść w garnuszku z masłem i miodem. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Oddziel żółtka od białek, białka ubij, a żółtka wmieszaj, gdy piana będzie sztywna. Potem wlej do maku i dobrze wymieszaj. Wlej także rozpuszczone masło z cukrem i dodaj posiekane orzechy i migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj masę serową: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj białka, miękkie masło i cukier wanilinowy. Następnie małymi porcjami, wolno mieszając, dodawaj mielony twaróg.
Przygotuj sernik z makiem: Na podpieczonym spodzie rozłóż masę serową, na niej zaś rozprowadź masę makową. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę. Po upieczeniu oprósz go cukrem pudrem, polej polewą czekoladową lub domowym lukrem o cytrynowym aromacie (zobacz również: W jakiej temperaturze piec sernik, by wyszedł wilgotny i nie opadł? Mamy kilka wskazówek).
* Seromakowiec z gotowej masy makowej również będzie bardzo smaczny. Kup dużą puszkę masy makowej, dodaj do niej 2 jajka i łyżkę masła i użyj tak, jak masy z przepisu.
Wolisz coś prostszego? Sprawdź nasz przepis na pyszne ciasto kopiec kreta:
Chcesz zrobić uroczy łaciaty seromakowiec? Zamiast wyłożyć na spód całą masę serową i makową, wykładaj po 1 łyżce z każdej obok siebie. Kolejne warstwy układaj tak, aby masę serową przykrywać makową i na odwrót, aż do wykończenia każdej z nich.