Masa do tortu może być przygotowana na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jaki masz pomysł na całe ciasto. Doskonały krem tortowy jest aksamitny, nie za ciężki i dobrze dopasowany smakiem do całości. Jaki krem do tortu będzie najlepszy? Sprawdź nasze przepisy i do dzieła!
Krem budyniowy – przepis
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Wlej do niej 2 szklanki mleka oraz dodaj żółtka. Dodaj także kilka kropli aromatu, 2 łyżki kakao bądź sok malinowy. Wszystko połącz, używając robota kuchennego. W rondelku zagotuj pozostałe 2 szklanki mleka oraz cukier. Kiedy się rozpuści, wlej powoli mleko z mąką i żółtkiem. Gotuj na wolnym ogniu i ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Utrzyj masło mikserem i, ciągle mieszając na niższych obrotach, dodawaj porcjami ugotowany krem. Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone, przełóż masę na ciasto.
Wskazówka: Jeśli chcesz zrobić krem budyniowy w prostszy sposób, przygotuj budyń z torebki według przepisu na opakowaniu i po przestudzeniu wymieszaj go z utartym masłem. Jeśli używasz budyniu z cukrem, prawdopodobnie nie będzie potrzebował dosłodzenia.
Składniki:
Masło ubij mikserem na puszystą masę (czas ubijania będzie wynosił około 5 minut). Miksując na wolnych obrotach, dodawaj porcjami cukier puder, a na koniec także aromat waniliowy (lub inny). Jeżeli chcesz rozrzedzić krem, wmieszaj do niego 2-3 łyżki mleka, jeśli zagęścić – dodaj cukier puder. Używaj do dekoracji tortów, tart, babeczek,
Wskazówka: Krem do tortu maślany można łatwo zabarwić barwnikami spożywczymi.
Sprawdź również nasz przepis na idealny tort bezowy z kremem:
Składniki:
Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Dobrze je wymieszaj i zostaw do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno i ciągle mieszając na najwolniejszych obrotach, dodawaj porcjami mascarpone. Następnie wlewaj powoli przestudzoną czekoladę. W razie potrzeby dodaj trochę cukru pudru.
Wskazówka: W podobny sposób możesz zrobić krem do tortu z miękkich owoców, na przykład z malin lub jagód. Zblenduj je lub rozgnieć i dodaj zamiast czekolady – wmieszaj do ubitej śmietany z kremem mascarpone.