Krem do tortu - lekki, puszysty, a przy tym wytrzymały. Mamy trzy przepisy

Krem do tortu powinien być lekki, puszysty i bardzo, bardzo smaczny. Przygotowanie naprawdę dobrego kremu jest niezwykle ważne! Jeśli upieczenie tortu to zadanie, które czeka cię w najbliższym czasie, sprawdź, jak zrobić najlepszy krem do niego. Mamy kilka przepisów i porad!

Masa do tortu może być przygotowana na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jaki masz pomysł na całe ciasto. Doskonały krem tortowy jest aksamitny, nie za ciężki i dobrze dopasowany smakiem do całości. Jaki krem do tortu będzie najlepszy? Sprawdź nasze przepisy i do dzieła!

Krem do tortu – jak przygotować różne wersje smakowe?

Krem budyniowy – przepis

Składniki:

  • 4 szklanki mleka,
  • 3/4 kostki masła,
  • 4 żółtka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru (ilość można zmienić wedle uznania),
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego bądź 2 łyżki kakao, kilka łyżek soku malinowego

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Wlej do niej 2 szklanki mleka oraz dodaj żółtka. Dodaj także kilka kropli aromatu, 2 łyżki kakao bądź sok malinowy. Wszystko połącz, używając robota kuchennego. W rondelku zagotuj pozostałe 2 szklanki mleka oraz cukier. Kiedy się rozpuści, wlej powoli mleko z mąką i żółtkiem. Gotuj na wolnym ogniu i ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Utrzyj masło mikserem i, ciągle mieszając na niższych obrotach, dodawaj porcjami ugotowany krem. Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone, przełóż masę na ciasto.

Wskazówka: Jeśli chcesz zrobić krem budyniowy w prostszy sposób, przygotuj budyń z torebki według przepisu na opakowaniu i po przestudzeniu wymieszaj go z utartym masłem. Jeśli używasz budyniu z cukrem, prawdopodobnie nie będzie potrzebował dosłodzenia.

Krem maślany – przepis

Składniki:

  • kostka masła (w temperaturze pokojowej),
  • 400 g cukru pudru,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • aromat waniliowy

Krem maślany – sposób przygotowania

Masło ubij mikserem na puszystą masę (czas ubijania będzie wynosił około 5 minut). Miksując na wolnych obrotach, dodawaj porcjami cukier puder, a na koniec także aromat waniliowy (lub inny). Jeżeli chcesz rozrzedzić krem, wmieszaj do niego 2-3 łyżki mleka, jeśli zagęścić – dodaj cukier puder. Używaj do dekoracji tortów, tart, babeczek,

Wskazówka: Krem do tortu maślany można łatwo zabarwić barwnikami spożywczymi.

Sprawdź również nasz przepis na idealny tort bezowy z kremem:

Krem czekoladowy – przepis

Składniki:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml słodkiej śmietanki kremówki,
  • opcjonalnie: cukier puder do dosłodzenia

Krem czekoladowy – sposób przygotowania

Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Dobrze je wymieszaj i zostaw do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno i ciągle mieszając na najwolniejszych obrotach, dodawaj porcjami mascarpone. Następnie wlewaj powoli przestudzoną czekoladę. W razie potrzeby dodaj trochę cukru pudru.

Wskazówka: W podobny sposób możesz zrobić krem do tortu z miękkich owoców, na przykład z malin lub jagód. Zblenduj je lub rozgnieć i dodaj zamiast czekolady – wmieszaj do ubitej śmietany z kremem mascarpone.

Więcej o: