Ciasta z kremem - dwa przepisy w sam raz na każdą okazję

Ciasta z kremem - kto ich nie lubi! Są idealne do kawy, jako pyszny deser, pojawiają się chyba na każdej uroczystości w gronie najbliższych. Każdy, kto lubi piec, ma pełną głowę pomysłów na takie słodkości. Jakie ciasto zrobić? Jaki krem do ciasta będzie najlepszy? Mamy dla Was dwa przepisy na nasze ulubione ciasta z kremem. Sprawdźcie je!

Ciasta z kremem można zrobić na wiele sposobów – cięższe i lżejsze kremy, słodsze i bardziej kwaśne, gładkie i z dodatkami… Będą pyszne na kruchym cieście i na biszkopcie. Konfiguracji jest mnóstwo! Jakie ciasta z kremem najbardziej lubicie? My spośród licznych receptur wybraliśmy dwie – ciasto czekoladowe z kremem i malinami oraz rafaello, ciasto z kremem bez pieczenia. Są chętni na przepisy? Zapraszamy!

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami – przepis

Składniki:

Na biszkopt:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli

Na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • cukier puder do smaku

Oraz:

  • 300 g malin,
  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami – sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, ciągle mieszając (na wolniejszych obrotach) dodawaj żółtka i cukier. Następnie wmieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, olej i kakao. Tak przygotowane ciasto rozlej na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180*C przez około pół godziny. Po upieczeniu wystudź.

Przygotuj krem:

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Następnie powoli wmieszaj serek mascarpone. Połowę odłóż do drugiej miski i dodaj odrobinę cukru pudru do smaku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź i powoli wmieszaj do nieposłodzonej części kremu.

Przygotuj ciasto:

Na upieczonym biszkopcie rozsmaruj warstwę kremu czekoladowego. Na nim ułóż umyte i osuszone maliny, udekoruj odłożonym kremem śmietankowym. Ciasto wstaw do lodówki, aby się schłodziło.

Ciasta z kremem są za duże? Wykorzystaj nasz przepis na rurki z kremem:

Zobacz wideo

Rafaello, ciasto bez pieczenia z kremem – przepis

Składniki:

  • 400 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 1 kostka masła,
  • 1 l mleka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,

Rafaello, ciasto z kremem bez pieczenia – sposób przygotowania

Przygotuj krem budyniowy:

Odlej szklankę mleka, wsyp do niej obydwa budynie oraz cukier, rozmieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zawrze, zacznij mieszać i wlewać zimne mleko z rozrobionym budyniem. Mieszaj, aż budyń zacznie gęstnieć. Kiedy będzie gładki i pozbawiony grudek, zdejmij garnek z palnika i odstaw budyń do przestudzenia. Masło utrzyj na jasny puch. Porcjami, cały czas mieszając, dodawaj budyń. Na koniec wsyp do kremu wiórki kokosowe. Rozmieszaj.

Przygotuj ciasto:

W tortownicy ułóż pierwszą warstwę herbatników. Rozsmaruj na niej krem budyniowy, ułóż kolejną warstwę ciastek, a na niej połóż krem – czynności te powtarzaj, aż do wykończenia składników. Jeśli zostanie krem, posmaruj nim wierzch i boki ciasta. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby całość się schłodziła. Możesz posypać z wierzchu wiórkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.