Ciasta z kremem można zrobić na wiele sposobów – cięższe i lżejsze kremy, słodsze i bardziej kwaśne, gładkie i z dodatkami… Będą pyszne na kruchym cieście i na biszkopcie. Konfiguracji jest mnóstwo! Jakie ciasta z kremem najbardziej lubicie? My spośród licznych receptur wybraliśmy dwie – ciasto czekoladowe z kremem i malinami oraz rafaello, ciasto z kremem bez pieczenia. Są chętni na przepisy? Zapraszamy!
Składniki:
Na biszkopt:
Na krem:
Oraz:
Przygotuj biszkopt:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, ciągle mieszając (na wolniejszych obrotach) dodawaj żółtka i cukier. Następnie wmieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, olej i kakao. Tak przygotowane ciasto rozlej na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180*C przez około pół godziny. Po upieczeniu wystudź.
Przygotuj krem:
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Następnie powoli wmieszaj serek mascarpone. Połowę odłóż do drugiej miski i dodaj odrobinę cukru pudru do smaku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź i powoli wmieszaj do nieposłodzonej części kremu.
Przygotuj ciasto:
Na upieczonym biszkopcie rozsmaruj warstwę kremu czekoladowego. Na nim ułóż umyte i osuszone maliny, udekoruj odłożonym kremem śmietankowym. Ciasto wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
Ciasta z kremem są za duże? Wykorzystaj nasz przepis na rurki z kremem:
Składniki:
Przygotuj krem budyniowy:
Odlej szklankę mleka, wsyp do niej obydwa budynie oraz cukier, rozmieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zawrze, zacznij mieszać i wlewać zimne mleko z rozrobionym budyniem. Mieszaj, aż budyń zacznie gęstnieć. Kiedy będzie gładki i pozbawiony grudek, zdejmij garnek z palnika i odstaw budyń do przestudzenia. Masło utrzyj na jasny puch. Porcjami, cały czas mieszając, dodawaj budyń. Na koniec wsyp do kremu wiórki kokosowe. Rozmieszaj.
Przygotuj ciasto:
W tortownicy ułóż pierwszą warstwę herbatników. Rozsmaruj na niej krem budyniowy, ułóż kolejną warstwę ciastek, a na niej połóż krem – czynności te powtarzaj, aż do wykończenia składników. Jeśli zostanie krem, posmaruj nim wierzch i boki ciasta. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby całość się schłodziła. Możesz posypać z wierzchu wiórkami.