Tłusty czwartek bez białego cukru i glutenu? Co można przygotować? Podpowiadamy

Tłusty czwartek to jeden z ważniejszych dni w roku każdego łasucha. Jeśli jednak jesteście na diecie odchudzającej czy zdrowotnej, przeżycie tego święta bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym może być trudne. Dlatego przygotowaliśmy dla was garść inspiracji na to, jak godnie świętować tłusty czwartek, ale bez białego cukru i glutenu.

Tłusty czwartek bez glutenu i białego cukru

Z jakichś powodów nie jecie glutenu i białego cukru, ale jednak chcielibyście celebrować to jakże ważne święto, jakim jest tłusty czwartek? Żaden problem. Można przygotować sztandarowe tłustoczwartkowe przekąski bez użycie tych składników. Poniżej kilka przepisów. Na początek klasyk, czyli pączki.

Pączki bez glutenu i białego cukru

  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych, bezglutenowych drożdży
  • 400 g mąki bezglutenowej 
  • 70 g ksylitolu (można dodać odrobinę więcej, ponieważ ksylitol jest trochę mniej słodki od cukru)
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 1 żółtko
  • 70 g masła roztopionego
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia (można pominąć, jeśli pączki upieczemy)

Pączki bez glutenu i cukru - sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy zaczyn. Do połowy szklanki ciepłego mleka wkładamy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy dwie łyżki przesianej mąki, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut, aż całość zacznie się pienić. Cukier w zaczynie nie jest obowiązkowy, ciasto i tak wyrośnie, ale będzie potrzebowało troszkę więcej czasu.
  2. W międzyczasie do miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy do środka zaczyn, ksylitol, jajka, żółtko, masło i sól. Całość mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto będzie dość rzadkie, nie da się go zagnieść ręcznie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  3. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta (możemy oprószyć dłonie mąką, jeśli masa się klei) i formujemy z nich kuleczki. Odkładamy je na blaszkę, ponownie przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie w garnku rozgrzewamy olej. Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy do środka i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane.

Wskazówka: Zamiast smażyć pączki, możemy je także upiec. Wystarczy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Pączki serowe bez glutenu i cukru

Składniki: (na ok. 35 minipączków lub kilkanaście standardowych):

  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 2 łyżki ksylitolu (można pominąć, jeśli wolimy mniej słodkie wypieki)
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu (by pączki nie wchłaniały tłuszczu - można pominąć)
  • Opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii, 1 łyżeczka cynamonu lub olejek migdałowy (albo chlust amaretto) oraz dżem do nadziewania pączków
  • Oraz: około litr oleju do smażenia

Pączki serowe bez glutenu i cukru - sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. O tym, czy rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, możemy przekonać się, wrzucając do niego kawałek chleba. Jeśli od razu otoczą go pęcherzyki powietrza i szybko się zrumieni, możemy wrzucać pączki.
  2. Mąkę łączymy z proszkiem i ksylitolem.
  3. Serek roztrzepujemy z jajkami za pomocą widelca lub rózgi. Dodajemy suche składniki oraz alkohol i dokładnie mieszamy ciasto.
  4. Porcje ciasta (dowolnych rozmiarów) nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Możemy to robić na przykład za pomocą gałkownicy do lodów. Raczej nie uda się tego zrobić ręcznie, bo ciasto jest dosyć rzadkie.
  5. Smażymy pączki na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą równomiernie złociste.
  6. Po wyjęciu z garnka kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  7. Po ostudzeniu możemy je nadziewać dżemem (za pomocą szprycy z ostro zakończoną tylką) albo pozostawić bez wypełnienia.

Przepis po lekkiej modyfikacji pochodzi z:  Szybkie pączki serowe - zdążysz zrobić je dziś po pracy!

Może was również zainteresować: Ile jest wart przepis na pączki z Górczewskiej? "Nie ma pani takich pieniędzy" 

Zobacz wideo

Faworki bezglutenowe i bez białego cukru

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki ksylitolu (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 żółtek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • śmietana lub jogurt (ilość zależna od konsystencji ciasta)
  • 1 litr oleju do smażenia

Faworki bezglutenowe i bez cukru - sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy ksylitol (jeśli go używamy) oraz sól. Łączymy suche składniki, po czym dodajemy żółtka i esencję waniliową. Całość zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy śmietanę lub jogurt - ciasto powinno być miękkie, ale dość elastyczne.
  2. Ciasto dzielimy na 3-4 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 mm. Z placków za pomocą radełka wycinamy podłużne paski (mniej więcej 12 x 3 cm). W środku każdego robimy podłużne nacięcie. Przewijamy połowę faworka przez nacięcie i wyprostowujemy. W ten sposób nadajemy klasyczny kształt.
  3. Rozgrzewamy olej w garnku, po czym ostrożnie wkładamy po kilka faworków. Gdy zarumienią się z obu stron, zdejmujemy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka: Faworki można również upiec w piekarniku. Należy rozgrzać go do 180 stopni Celsjusza i piec ciasteczka przez 10-15 minut, aż się zarumienią.

Oponki serowe bez glutenu i cukru - pieczone

Składniki:

  • 420 g mąki bezglutenowej (lub pół na pół mąki gryczanej i ryżowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 250 g twarogu chudego lub półtłustego
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Oponki serowe bez glutenu i cukru - sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i raz jeszcze dokładnie wszystko łączymy.
  2. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 cm. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki, a w każdym kółku kieliszkiem wycinamy mniejsze.
  3. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 12 minut, aż ciasto się zrumieni.

Wskazówka: Jeśli wolicie nieco słodsze oponki, możecie dodać do ciasta nieco ksylitolu. Innym rozwiązaniem jest, by jeszcze ciepłe oponki 'zamoczyć' w mieszance ksylitolu i cynamonu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.