Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Można ją dobrze wykorzystać, np. do sosów lub drinków [TRIKI]

Chyba w każdym domu znajdzie się choć jeden słoik ogórków kiszonych. Są idealne do zup, jako składnik sałatek lub na kanapki. Jednak co zrobić z zalewą, w której się znajdowały? Wylać? W żadnym wypadku - to bomba witaminowa, a do tego idealnie nadaje się do wielu potraw. Jak wykorzystać w kuchni wodę po ogórkach kiszonych? Podpowiadamy.

Jak wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych?

Z wykorzystaniem ogórków kiszonych nie ma większego problemu, gorzej jeśli została po nich woda. W żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Zarówno ogórki kiszone, jak i zalewa, w której się kisiły mają prozdrowotne właściwości. To przede wszystkim bogate źródło bakterii kwasu mlekowego, zatem pomaga utrzymać prawidłową florę jelitową. Jest też naturalnym probiotykiem, a także wzmacnia odporność organizmu. 

Sami zobaczcie, jakie działanie mają na nas kiszonki. Oto krótki materiał.

Poleca się regularne picie wody po ogórkach kiszonych, w czym pomaga fakt, że jest naprawdę smaczna. Wiele osób chwali jej smak i właściwości szczególnie po zakrapianej imprezie. Taka dawka witamin szybko stawia na nogi. Jeśli jednak szukacie innych inspiracji na wykorzystanie zalewy po ogórkach kiszonych, przychodzimy z pomocą. Oto kilka sposobów, jak użyć jej w kuchni.

Woda po ogórkach kiszonych idealna do zup, sosów i mięs

Oczywistym strzałem jest użycie jej do zupy ogórkowej. Nie każdy jednak wie, że woda po ogórkach kiszonych doskonale sprawdzi się także w innych zupach i potrawach z sosem. Można dodać ją do żurku lub barszczu, dzięki temu delikatnie je zakwasi. Na jej bazie można przygotować pyszny chłodnik ogórkowy. Wlana do innych zup podkręci ich smak, tak samo, jak w przypadku sosu pieczeniowego. 

Woda po ogórkach kiszonych świetnie sprawdzi się także do podlewania mięs. Jeśli przygotowujecie pieczeń lub kotlety mielone (bez panierki), warto kilkukrotnie polać je płynem - będą wilgotne i bogatsze w smaku. Dodana do sosu, w którym dusi się mięso sprawi, że będzie bardziej kruche i delikatne.

Wegański twaróg dzięki wodzie z ogórków kiszonych

Woda po ogórkach kiszonych ma też ciekawe zastosowanie w kuchni wegańskiej. Idealnie sprawdza się do zakwaszenia tofu, a tym samym do zrobienia świetnej, roślinnej alternatywy dla twarogu lub fety. Wystarczy dolać odrobinę do rozdrobionego tofu, doprawić i nałożyć na kanapkę. Takiego sera można też użyć do pierogów ruskich lub innych dań z wykorzystaniem twarogu lub fety. Gwarantujemy, że nawet zajadli mięsożercy nie odmówią dokładki.

Drinki z wodą po ogórkach kiszonych

Drinki z wodą po ogórkach kiszonychDrinki z wodą po ogórkach kiszonych Fot. siamionau pavel/shutterstock.com

Pisaliśmy już, że woda po ogórkach kiszonych sprawdzi się po imprezie. Okazuje się, że idealnie nadaje się także na imprezę, a konkretnie do drinków. Choć brzmi to dziwnie, zalewa po ogórkach podobno smakuje genialnie w połączeniu z whisky lub z wódką. Szoty czystego alkoholu można zapić sokiem lub wymieszać płyny w szklance (w proporcji 1:1 lub 2 części wody po ogórkach i 1 część alkoholu), dodać lód i pić jak drinka.

Woda po kiszeniu do kiszenia

Jeśli jesteście fanami domowych przetworów i kiszonek, wodę po ogórkach możecie dodać także do zalewy, w której będą kisić się buraki, kalafior czy rzodkiewka. Warzywa zyskają bogatszy smak. Warto też wykorzystać go do zakwasu na barszcz czerwony. Dzięki niej buraki zaczną szybciej fermentować.

Woda z ogórków kiszonych zamiast octu

Taka woda sprawdzi się też idealnie jako zamiennik octu, soku z cytryny i innych kwaśnych składników, które chcecie dodać do dań. Możecie zamarynować w niej śledzie lub mięsa, przygotować na jej bazie sosy sałatkowe czy chociażby polać nią nóżki w galarecie.

Więcej o:
Komentarze (23)
Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Można ją dobrze wykorzystać, np. do sosów lub drinków [TRIKI]
Zaloguj się
  • grogreg

    Oceniono 10 razy 10

    Lista zastosowań powinna się zacząć od środka na łagodzenie objawów kaca.

  • gandalph

    Oceniono 7 razy 7

    Woda po kiszonych ogórkach, kapuście, ew. burakach, to idealny "zaczyn" na wszelkie zupy, choćby rybną. Zresztą wykorzystuje to np. kuchnia rosyjska. Wylewanie tego to czyste marnotrawstwo. Oczywiście mówimy o WŁASNYCH kiszonych ogórkach czy kapuście, nie o tym, co pod tą nazwą kupuje się w sklepie: kapusta zalewana octem.

  • fakej

    Oceniono 7 razy 3

    Ciekawe jak to się ma do zaleceń unikania soli w jadłospisie.

  • donmarek

    Oceniono 2 razy 2

    Dla inteligentnych inaczej: sól to mały Pikuś. Ale sama woda, można się utopić !!!

  • klm747

    Oceniono 3 razy 1

    a co "olaru" poleca zrobić z wody po ziemniakach?

  • je-basia

    Oceniono 3 razy 1

    zalew bzdur

  • je-basia

    Oceniono 2 razy 0

    ...żałosny temat. rozpaczliwy poziom wiedzy tego poradnictwa o śmieciach. zlewkach i odpadach. Lepiej idźcie sią pomodlić, albo lepiej się napić i zagryzać małosolnymi...

  • pjck

    0

    Ile kosztuje tofu?

  • hens

    0

    Masz zgagę lub nadkwasotę, dwa łyki kwasu z kiszonych ogórków, pozbawi Cię tej przykrej chwilowej przypadłości. Kwas trzeba likwidować zasadowym płynem,
    a ten rewelacyjny w działaniu specyfik, ma prawie każdy z Was w domu

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX