Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Można ją dobrze wykorzystać, np. do sosów lub drinków [TRIKI]
Jak wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych?
Z wykorzystaniem ogórków kiszonych nie ma większego problemu, gorzej jeśli została po nich woda. W żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Zarówno ogórki kiszone, jak i zalewa, w której się kisiły mają prozdrowotne właściwości. To przede wszystkim bogate źródło bakterii kwasu mlekowego, zatem pomaga utrzymać prawidłową florę jelitową. Jest też naturalnym probiotykiem, a także wzmacnia odporność organizmu.
Sami zobaczcie, jakie działanie mają na nas kiszonki. Oto krótki materiał.
Poleca się regularne picie wody po ogórkach kiszonych, w czym pomaga fakt, że jest naprawdę smaczna. Wiele osób chwali jej smak i właściwości szczególnie po zakrapianej imprezie. Taka dawka witamin szybko stawia na nogi. Jeśli jednak szukacie innych inspiracji na wykorzystanie zalewy po ogórkach kiszonych, przychodzimy z pomocą. Oto kilka sposobów, jak użyć jej w kuchni.
Woda po ogórkach kiszonych idealna do zup, sosów i mięs
Oczywistym strzałem jest użycie jej do zupy ogórkowej. Nie każdy jednak wie, że woda po ogórkach kiszonych doskonale sprawdzi się także w innych zupach i potrawach z sosem. Można dodać ją do żurku lub barszczu, dzięki temu delikatnie je zakwasi. Na jej bazie można przygotować pyszny chłodnik ogórkowy. Wlana do innych zup podkręci ich smak, tak samo, jak w przypadku sosu pieczeniowego.
Woda po ogórkach kiszonych świetnie sprawdzi się także do podlewania mięs. Jeśli przygotowujecie pieczeń lub kotlety mielone (bez panierki), warto kilkukrotnie polać je płynem - będą wilgotne i bogatsze w smaku. Dodana do sosu, w którym dusi się mięso sprawi, że będzie bardziej kruche i delikatne.
Wegański twaróg dzięki wodzie z ogórków kiszonych
Woda po ogórkach kiszonych ma też ciekawe zastosowanie w kuchni wegańskiej. Idealnie sprawdza się do zakwaszenia tofu, a tym samym do zrobienia świetnej, roślinnej alternatywy dla twarogu lub fety. Wystarczy dolać odrobinę do rozdrobionego tofu, doprawić i nałożyć na kanapkę. Takiego sera można też użyć do pierogów ruskich lub innych dań z wykorzystaniem twarogu lub fety. Gwarantujemy, że nawet zajadli mięsożercy nie odmówią dokładki.
Drinki z wodą po ogórkach kiszonych
Drinki z wodą po ogórkach kiszonych Fot. siamionau pavel/shutterstock.com
Pisaliśmy już, że woda po ogórkach kiszonych sprawdzi się po imprezie. Okazuje się, że idealnie nadaje się także na imprezę, a konkretnie do drinków. Choć brzmi to dziwnie, zalewa po ogórkach podobno smakuje genialnie w połączeniu z whisky lub z wódką. Szoty czystego alkoholu można zapić sokiem lub wymieszać płyny w szklance (w proporcji 1:1 lub 2 części wody po ogórkach i 1 część alkoholu), dodać lód i pić jak drinka.
Woda po kiszeniu do kiszenia
Jeśli jesteście fanami domowych przetworów i kiszonek, wodę po ogórkach możecie dodać także do zalewy, w której będą kisić się buraki, kalafior czy rzodkiewka. Warzywa zyskają bogatszy smak. Warto też wykorzystać go do zakwasu na barszcz czerwony. Dzięki niej buraki zaczną szybciej fermentować.
Woda z ogórków kiszonych zamiast octu
Taka woda sprawdzi się też idealnie jako zamiennik octu, soku z cytryny i innych kwaśnych składników, które chcecie dodać do dań. Możecie zamarynować w niej śledzie lub mięsa, przygotować na jej bazie sosy sałatkowe czy chociażby polać nią nóżki w galarecie.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne