Szarlotka z budyniem to wypiek, który warto umieć zrobić – mało kto nie przepada za tym ciastem! Upieczenie go wcale nie jest trudne zwłaszcza, jeśli przygotujesz krem na bazie budyniu z torebki. Dla bardziej wprawionych mamy przepis na ciasto z jabłkami i budyniem domowej roboty! Jak je upiec? Sprawdźcie!
Składniki (na dużą blachę):
Kruche ciasto:
Oraz:
Do miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło lub margarynę i posiekaj wszystko nożem. Wbij jajka, dodaj cukier oraz jogurt naturalny i wszystko połącz ręką. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w bawełnianą ściereczkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie podziel je na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zostaw w lodówce, a większą wyklej spód blachy i podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach lub pokrój w kostkę. Praż je w garnku przez około 10 minut z dodatkiem cukru i cynamonu.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu i przestudź.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj jabłka z cynamonem, a na nim budyń. Po wierzchu posyp kruszonką – zetrzyj ją na tarce o największych oczkach. Ciasto z jabłkami i budyniem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około 45 minut. Gdy się upiecze, pozostaw je do wystygnięcia i schowaj na całą noc do lodówki.
Zamiast wykorzystywać budyń w proszku, można przygotować go samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga co nieco wprawy i uwagi. Jak zrobić domową masę budyniową? Wszystko wyjaśniamy poniżej. Będziesz potrzebować:
Do rondelka wlej 2,5 szklanki mleka, zagotuj. W pozostawionej połowie szklanki mleka rozmieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodaj również żółtka oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Gdy mleko zacznie wrzeć, mieszając, wlej powoli zawartość szklanki. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż budyń zgęstnieje. Przestudź chwilę, a następnie rozlej na warstwie jabłek w taki sam sposób, jak budyń przygotowany z torebki.