Szarlotka z budyniem i kruszonką, czyli jak zrobić pyszny klasyk [PRZEPIS]

Szarlotka z budyniem i kruszonką to jeszcze lepsza wersja zwykłej szarlotki. Słodko-kwaśne jabłka doskonale uzupełnia smak delikatnego waniliowego budyniu. Takie ciasto to doskonały pomysł zarówno na rodzinny podwieczorek, jak i poczęstunek na większej imprezie. Jak zrobić jabłecznik z budyniem na kruchym cieście? Podpowiadamy!

Szarlotka z budyniem to wypiek, który warto umieć zrobić – mało kto nie przepada za tym ciastem! Upieczenie go wcale nie jest trudne zwłaszcza, jeśli przygotujesz krem na bazie budyniu z torebki. Dla bardziej wprawionych mamy przepis na ciasto z jabłkami i budyniem domowej roboty! Jak je upiec? Sprawdźcie!

Przepis na szarlotkę z budyniem i kruszonką

Składniki (na dużą blachę):

Kruche ciasto:

  • 600 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 2 jajka,
  • 250 g masła lub margaryny prosto z lodówki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Oraz:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szarej renety),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 750 ml mleka,
  • cukier

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście – sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło lub margarynę i posiekaj wszystko nożem. Wbij jajka, dodaj cukier oraz jogurt naturalny i wszystko połącz ręką. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w bawełnianą ściereczkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie podziel je na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zostaw w lodówce, a większą wyklej spód blachy i podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach lub pokrój w kostkę. Praż je w garnku przez około 10 minut z dodatkiem cukru i cynamonu.

Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu i przestudź.

Na podpieczonym spodzie rozsmaruj jabłka z cynamonem, a na nim budyń. Po wierzchu posyp kruszonką – zetrzyj ją na tarce o największych oczkach. Ciasto z jabłkami i budyniem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około 45 minut. Gdy się upiecze, pozostaw je do wystygnięcia i schowaj na całą noc do lodówki.

Zobacz również, jak przygotować prawdziwie wyjątkową szarlotkę królewską. Podajemy prosty przepis.

Jak zrobić budyń domowej roboty do jabłecznika?

Zamiast wykorzystywać budyń w proszku, można przygotować go samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga co nieco wprawy i uwagi. Jak zrobić domową masę budyniową? Wszystko wyjaśniamy poniżej. Będziesz potrzebować:

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 4 żółtka (wybierz jajka wiejskie lub z wolnego wybiegu),
  • 1/2 szklanki cukru (ilość możesz zmodyfikować wedle uznania),
  • 3 szklanki mleka,
  • opakowanie cukru wanilinowego

Budyń domowej roboty – sposób przygotowania:

Do rondelka wlej 2,5 szklanki mleka, zagotuj. W pozostawionej połowie szklanki mleka rozmieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodaj również żółtka oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Gdy mleko zacznie wrzeć, mieszając, wlej powoli zawartość szklanki. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż budyń zgęstnieje. Przestudź chwilę, a następnie rozlej na warstwie jabłek w taki sam sposób, jak budyń przygotowany z torebki.

Więcej o: