Szarlotka z budyniem i kruszonką, czyli jak zrobić pyszny klasyk [PRZEPIS]
Szarlotka z budyniem to wypiek, który warto umieć zrobić – mało kto nie przepada za tym ciastem! Upieczenie go wcale nie jest trudne zwłaszcza, jeśli przygotujesz krem na bazie budyniu z torebki. Dla bardziej wprawionych mamy przepis na ciasto z jabłkami i budyniem domowej roboty! Jak je upiec? Sprawdźcie!
Przepis na szarlotkę z budyniem i kruszonką
Składniki (na dużą blachę):
Kruche ciasto:
- 600 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
- 2 jajka,
- 250 g masła lub margaryny prosto z lodówki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Oraz:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szarej renety),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 opakowania budyniu,
- 750 ml mleka,
- cukier
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście – sposób przygotowania
Do miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło lub margarynę i posiekaj wszystko nożem. Wbij jajka, dodaj cukier oraz jogurt naturalny i wszystko połącz ręką. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w bawełnianą ściereczkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie podziel je na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zostaw w lodówce, a większą wyklej spód blachy i podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach lub pokrój w kostkę. Praż je w garnku przez około 10 minut z dodatkiem cukru i cynamonu.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu i przestudź.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj jabłka z cynamonem, a na nim budyń. Po wierzchu posyp kruszonką – zetrzyj ją na tarce o największych oczkach. Ciasto z jabłkami i budyniem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około 45 minut. Gdy się upiecze, pozostaw je do wystygnięcia i schowaj na całą noc do lodówki.
Jak zrobić budyń domowej roboty do jabłecznika?
Zamiast wykorzystywać budyń w proszku, można przygotować go samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga co nieco wprawy i uwagi. Jak zrobić domową masę budyniową? Wszystko wyjaśniamy poniżej. Będziesz potrzebować:
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 4 żółtka (wybierz jajka wiejskie lub z wolnego wybiegu),
- 1/2 szklanki cukru (ilość możesz zmodyfikować wedle uznania),
- 3 szklanki mleka,
- opakowanie cukru wanilinowego
Budyń domowej roboty – sposób przygotowania:
Do rondelka wlej 2,5 szklanki mleka, zagotuj. W pozostawionej połowie szklanki mleka rozmieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodaj również żółtka oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Gdy mleko zacznie wrzeć, mieszając, wlej powoli zawartość szklanki. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż budyń zgęstnieje. Przestudź chwilę, a następnie rozlej na warstwie jabłek w taki sam sposób, jak budyń przygotowany z torebki.
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie