Kasza manna na mleku dla niektórych była przysmakiem, dla innych koszmarem. Do której grupy należeliście? Pamiętacie gęstą kaszę z dodatkiem domowego syropu owocowego lub ze świeżymi owocami? Czas na przypomnienie jednego ze smaków dzieciństwa! Zapraszamy po przepis na grysik na mleku! Bez wątpienia posmakuje wszystkim – nawet tym, którzy przed laty woleli urządzać zawody z plucia kaszką manną na odległość.
Kasza manna dla niemowlaka jest jednym z pierwszych produktów, które wprowadza się do diety. Można ją podawać już sześciomiesięcznym niemowlętom. We wprowadzaniu jej do diety dziecka należy zachować szczególną ostrożność, bowiem kasza manna zawiera gluten mogący wywoływać reakcję alergiczną u uczulonych. Podawanie grysiku warto zacząć od niewielkich ilości – na przykład dodawania 1-2 łyżeczek kaszy do zupki raz na kilka dni. Jeśli nie wystąpią żadne przykre dolegliwości, można spróbować podawać ją częściej, jako osobne danie.
Składniki:
Kaszkę wsyp do garnka i zalej wodą. Gotuj ją przez kilka minut, aż zgęstnieje. Następnie przestudź ją i wmieszaj mleko modyfikowane. Podawaj ze startym jabłkiem, gruszką lub zblendowanym bananem.
Składniki:
Kasza manna na gęsto – sposób przygotowania
Kaszę mannę wsyp do garnka i zalej mlekiem. Gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje (im dłużej gotujesz, bardziej gęsta kaszka). Dodaj masło, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą lub cukrem według uznania i podawaj.
Kaszę manną wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez kilka minut, aż osiągnie pożądaną gęstość. Cały czas mieszaj, aby kaszka się nie przypaliła. Po ugotowaniu dodaj masło i cukier. Podawaj z sokiem lub musem owocowy lub owocami pokrojonymi w plastry lub startymi na tarce.