Kasza manna na mleku - przepis na pyszny posiłek, nie tylko dla niemowlaka

Kasza manna na mleku to pomysł na szybki powrót do krainy dzieciństwa. To danie często jadało się w domu, ale przygotowywane też było w przedszkolach czy na koloniach. Jak zrobić kaszę mannę - grysik - na mleku? Przypominamy tradycyjny przepis!

Kasza manna na mleku dla niektórych była przysmakiem, dla innych koszmarem. Do której grupy należeliście? Pamiętacie gęstą kaszę z dodatkiem domowego syropu owocowego lub ze świeżymi owocami? Czas na przypomnienie jednego ze smaków dzieciństwa! Zapraszamy po przepis na grysik na mleku! Bez wątpienia posmakuje wszystkim – nawet tym, którzy przed laty woleli urządzać zawody z plucia kaszką manną na odległość.

Kasza manna dla dzieci – od kiedy można ją podawać?

Kasza manna dla niemowlaka jest jednym z pierwszych produktów, które wprowadza się do diety. Można ją podawać już sześciomiesięcznym niemowlętom. We wprowadzaniu jej do diety dziecka należy zachować szczególną ostrożność, bowiem kasza manna zawiera gluten mogący wywoływać reakcję alergiczną u uczulonych. Podawanie grysiku warto zacząć od niewielkich ilości – na przykład dodawania 1-2 łyżeczek kaszy do zupki raz na kilka dni. Jeśli nie wystąpią żadne przykre dolegliwości, można spróbować podawać ją częściej, jako osobne danie.

Kasza manna dla niemowlaka – przepis

Składniki:

  • 20 g kaszy manny,
  • 3-4 miarki mleka modyfikowanego w proszku,
  • porcja owocu, np. pół banana, jabłka lub gruszki

Kasza manna dla niemowlaka – sposób przygotowania

Kaszkę wsyp do garnka i zalej wodą. Gotuj ją przez kilka minut, aż zgęstnieje. Następnie przestudź ją i wmieszaj mleko modyfikowane. Podawaj ze startym jabłkiem, gruszką lub zblendowanym bananem.

Kasza manna na gęsto – przepis

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1/2 litra mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól lub cukier do smaku

Kasza manna na gęsto – sposób przygotowania

Kaszę mannę wsyp do garnka i zalej mlekiem. Gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje (im dłużej gotujesz, bardziej gęsta kaszka). Dodaj masło, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą lub cukrem według uznania i podawaj.

Kasza manna z owocami – przepis

  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1/2 litra mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • cukier do smaku,
  • ulubione owoce lub sok owocowy

Kasza manna z owocami – sposób przygotowania

Kaszę manną wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez kilka minut, aż osiągnie pożądaną gęstość. Cały czas mieszaj, aby kaszka się nie przypaliła. Po ugotowaniu dodaj masło i cukier. Podawaj z sokiem lub musem owocowy lub owocami pokrojonymi w plastry lub startymi na tarce.

Zobacz wideo Z kaszy manny można zrobić również pyszne ciasto. Sprawdź nasz przepis:

Kasza manna z owocami – pomysły

  1. Klasyczna kasza manna lepsza niż w przedszkolu: z domowym sokiem malinowym i malinami.
  2. Kasza manna a la śniadaniowa owsianka: z bananem pokrojonym w plasterki i borówkami.
  3. Tropikalna kasza manna: przygotowana na mleku kokosowym z kawałkami mango i ananasa.
  4. Czekoladowa kasza manna: z 2-3 łyżeczkami kakao i wiśniami lub czereśniami (z soku lub świeżymi).
  5. Kasza manna a la szarlotka: z dodatkiem cynamonu i prażonymi jabłkami (zamiennie można użyć jabłkowego musu lub tartego jabłka), posypana pokruszonymi herbatnikami.