Kinder country ciasto - przepis na deser, który przypomina popularny smakołyk

Kinder country ciasto wzorowane jest na popularnym batoniku. Co więcej, śmiało możemy przyznać, że jest od niego dużo lepsze! Dlaczego? Bo zrobione samodzielnie, z dobrze dobranych składników i oczywiście w o wiele większej porcji! Jak je przygotować? Sprawdźcie nasz przepis!

Placek kinder country należy do tych deserów, które każdy z was może wykonać własnoręcznie niezależnie od doświadczenia cukierniczego. To bardzo prosty przepis niewymagający pieczenia! Polecamy go do wypróbowania zarówno na słodki podwieczorek, jak i przyjęcie. Bez wątpienia pokochają je dzieci! Jak zrobić kinder country bez pieczenia? Wyjaśniamy!

Kinder country ciasto można zrobić na dwa sposoby – z dodatkiem mleka w proszku lub bez niego. Do ciasta można wykorzystać preparowany ryż lub prażoną pszenicę. Podajemy przepisy na obie wersje!

Przepis na kinder country z mlekiem w proszku (na małą blaszkę lub niedużą okrągłą tortownicę)

Składniki:

Na spód:

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 3 łyżki masła,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 1 łyżka mleka

Na masę:

  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 2,5 szklanki prażonej pszenicy,
  • 200 g białej czekolady,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki wody

Na polewę:

  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka

Ciasto kinder country z mlekiem w proszku – sposób przygotowania

  1. Przygotuj spód: Pełnoziarniste herbatniki pokrusz na piasek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Przestudź, a następnie wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Weź formę, w której będziesz przygotowywać ciasto, wyłóż ją papierem do pieczenia i wyłóż masą z ciastek i czekolady, aby powstał zbity spód. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Przygotuj masę: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj łyżkę mleka i masła i przestudź. Serek mascarpone miksuj przez kilka minut, a następnie, na mniejszych obrotach, wlewaj wystudzoną czekoladę. Potem dodawaj porcjami mleko w proszku. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę wody. Na koniec wsyp prażoną pszenicę i wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. Przygotuj polewę: Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i mleka.
  4. Przygotuj kinder country ciasto: Wyjmij z lodówki herbatnikowy spód. Na nim rozsmaruj całą masę z prażoną pszenicą. Po wierzchu polej czekoladą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby ciasto dobrze się schłodziło.

Ciastro kinder country – duża blacha. Przepis

Składniki:

Na jasną masę:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 400 g preparowanego ryżu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła

Na ciemną masę:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo: 300-400 g herbatników

Placek kinder country – sposób przygotowania

  1. Przygotuj jasną masę: Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę, a następnie, na wolnych obrotach miksera wmieszaj serek mascarpone. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i mleka. Przestudź i wlej do kremu. Potem dodaj ryż preparowany i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką.
  2. Przygotuj ciemną masę: Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Przestudź ją, a następnie dodaj do ubitej śmietany.
  3. Przygotuj ciasto: Spód tortownicy wyłóż herbatnikami. Na tym rozłóż jasną masę i połóż kolejną warstwę herbatników. Na nich rozsmaruj masę czekoladową. Ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby się schłodziło.
Zobacz wideo Wypróbuj również nasz przepis na biały blok czekoladowy