Kinder country ciasto - przepis na deser, który przypomina popularny smakołyk | Jak ugotować? Haps.pl
Kinder country ciasto - przepis na deser, który przypomina popularny smakołyk
REKLAMA
aleko
Kinder country ciasto wzorowane jest na popularnym batoniku. Co więcej, śmiało możemy przyznać, że jest od niego dużo lepsze! Dlaczego? Bo zrobione samodzielnie, z dobrze dobranych składników i oczywiście w o wiele większej porcji! Jak je przygotować? Sprawdźcie nasz przepis!
Fot. Pixel-Shot/ Shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Placek kinder country należy do tych deserów, które każdy z was może wykonać własnoręcznie niezależnie od doświadczenia cukierniczego. To bardzo prosty przepis niewymagający pieczenia! Polecamy go do wypróbowania zarówno na słodki podwieczorek, jak i przyjęcie. Bez wątpienia pokochają je dzieci! Jak zrobić kinder country bez pieczenia? Wyjaśniamy!
REKLAMA
Kinder country ciasto można zrobić na dwa sposoby – z dodatkiem mleka w proszku lub bez niego. Do ciasta można wykorzystać preparowany ryż lub prażoną pszenicę. Podajemy przepisy na obie wersje!
Przepis na kinder country z mlekiem w proszku (na małą blaszkę lub niedużą okrągłą tortownicę)
Składniki:
Na spód:
100 g herbatników pełnoziarnistych,
3 łyżki masła,
50 g czekolady mlecznej,
1 łyżka mleka
Na masę:
1 szklanka mleka w proszku,
400 g serka mascarpone,
2,5 szklanki prażonej pszenicy,
200 g białej czekolady,
1 łyżka mleka,
1 łyżka masła,
3 łyżki wody
Na polewę:
50 g czekolady mlecznej,
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła,
2 łyżki mleka
Ciasto kinder country z mlekiem w proszku – sposób przygotowania
Przygotuj spód: Pełnoziarniste herbatniki pokrusz na piasek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Przestudź, a następnie wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Weź formę, w której będziesz przygotowywać ciasto, wyłóż ją papierem do pieczenia i wyłóż masą z ciastek i czekolady, aby powstał zbity spód. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Przygotuj masę: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj łyżkę mleka i masła i przestudź. Serek mascarpone miksuj przez kilka minut, a następnie, na mniejszych obrotach, wlewaj wystudzoną czekoladę. Potem dodawaj porcjami mleko w proszku. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę wody. Na koniec wsyp prażoną pszenicę i wymieszaj drewnianą łyżką.
Przygotuj polewę: Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i mleka.
Przygotuj kinder country ciasto: Wyjmij z lodówki herbatnikowy spód. Na nim rozsmaruj całą masę z prażoną pszenicą. Po wierzchu polej czekoladą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby ciasto dobrze się schłodziło.
Ciastro kinder country – duża blacha. Przepis
Składniki:
Na jasną masę:
500 ml śmietanki kremówki,
400 g serka mascarpone,
2 tabliczki białej czekolady,
400 g preparowanego ryżu,
2 łyżki mleka,
2 łyżki masła
Na ciemną masę:
250 ml śmietanki kremówki,
100 g czekolady mlecznej,
1 łyżka masła,
1 łyżka mleka
Dodatkowo: 300-400 g herbatników
Placek kinder country – sposób przygotowania
Przygotuj jasną masę: Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę, a następnie, na wolnych obrotach miksera wmieszaj serek mascarpone. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i mleka. Przestudź i wlej do kremu. Potem dodaj ryż preparowany i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką.
Przygotuj ciemną masę: Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Przestudź ją, a następnie dodaj do ubitej śmietany.
Przygotuj ciasto: Spód tortownicy wyłóż herbatnikami. Na tym rozłóż jasną masę i połóż kolejną warstwę herbatników. Na nich rozsmaruj masę czekoladową. Ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby się schłodziło.
Zobacz wideo Wypróbuj również nasz przepis na biały blok czekoladowy