Jak wreszcie raz a dobrze oczyścić zlew? Użyj mąki [TRIK]

Z pewnością podczas sprzątania kuchni zlew jest takim miejscem, które tylko pobieżnie przecieramy, by pozbyć się nalotów i pozostałości jedzenia. Czasami wybieramy najłatwiejsze wyjście i po prostu opłukujemy go wodą. A gdyby istniał prosty trik, który przywróciłby blask naszego zlewu i od razu poprawił wygląd kuchni?

O zlew trzeba dbać

Nikt nie lubi czasochłonnego szorowania zabrudzonych powierzchni. Jeśli korzystamy z kuchni regularnie, to prędzej czy później będzie wymagała gruntownego sprzątania. Centrum zainteresowania powinien stanowić zlew. Zaniedbany to siedlisko bakterii, a przecież lądują tam przybory, którymi przygotowujemy jedzenia. Jak go porządnie wyczyścić? Na pomoc w walce przychodzi mąka!

Mąka w walce z brudnym zlewem

Używanie mąki do polerowania powierzchni to jeden z tych domowych trików, które naprawdę działają, a tym samym odmieniają nasze życie. Jak się do tego zabrać?

Najpierw należy umyć zlew jakimś detergentem, by pozbyć się jak największej ilości zabrudzeń. Kolejny krok jest bardzo ważny - wycieramy ścierką lub papierowym ręcznikiem pozostałości wody. Po kontakcie mąki z wilgocią mogłoby wyjść nam rozwodnione ciasto, a tego chcemy uniknąć. Następnie obsypujemy mąką całą powierzchnię zlewu, razem z kranem i odpływem. Czas na najważniejszy krok - polerowanie. Używamy do tego suchej ścierki lub ręcznika papierowego i "wcieramy" mąkę w powierzchnię zlewu, tak jakbyśmy woskowali karoserię samochodu. Szybko zauważycie, że znikają zanieczyszczenia i pojawia się pożądany blask.

Zobacz wideo Zobaczcie również inny sposób na porządne doczyszczenie waszego zlewu. Mamy prosty myk!

Czysty zlew - bezpieczne posiłki

Triku z polerowaniem za pomocą mąki można używać tak często, jak się chce. Sugerujemy takie sprzątanie co najmniej raz w miesiącu, by utrzymywać czystość w kuchni. W końcu w zlewie lądują naczynia i przybory, których używamy do przygotowywania jedzenia. Warto więc poświęcić kilka chwil, by zlew i jego otoczenie były czyste i zadbane.

Więcej o:
Copyright © Agora SA