Jak wreszcie raz a dobrze oczyścić zlew? Użyj mąki [TRIK]
O zlew trzeba dbać
Nikt nie lubi czasochłonnego szorowania zabrudzonych powierzchni. Jeśli korzystamy z kuchni regularnie, to prędzej czy później będzie wymagała gruntownego sprzątania. Centrum zainteresowania powinien stanowić zlew. Zaniedbany to siedlisko bakterii, a przecież lądują tam przybory, którymi przygotowujemy jedzenia. Jak go porządnie wyczyścić? Na pomoc w walce przychodzi mąka!
Mąka w walce z brudnym zlewem
Używanie mąki do polerowania powierzchni to jeden z tych domowych trików, które naprawdę działają, a tym samym odmieniają nasze życie. Jak się do tego zabrać?
Najpierw należy umyć zlew jakimś detergentem, by pozbyć się jak największej ilości zabrudzeń. Kolejny krok jest bardzo ważny - wycieramy ścierką lub papierowym ręcznikiem pozostałości wody. Po kontakcie mąki z wilgocią mogłoby wyjść nam rozwodnione ciasto, a tego chcemy uniknąć. Następnie obsypujemy mąką całą powierzchnię zlewu, razem z kranem i odpływem. Czas na najważniejszy krok - polerowanie. Używamy do tego suchej ścierki lub ręcznika papierowego i "wcieramy" mąkę w powierzchnię zlewu, tak jakbyśmy woskowali karoserię samochodu. Szybko zauważycie, że znikają zanieczyszczenia i pojawia się pożądany blask.
Czysty zlew - bezpieczne posiłki
Triku z polerowaniem za pomocą mąki można używać tak często, jak się chce. Sugerujemy takie sprzątanie co najmniej raz w miesiącu, by utrzymywać czystość w kuchni. W końcu w zlewie lądują naczynia i przybory, których używamy do przygotowywania jedzenia. Warto więc poświęcić kilka chwil, by zlew i jego otoczenie były czyste i zadbane.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa