Ciasta przekładane z kremem - klasyczna propozycja na co dzień i od święta [2 PRZEPISY]

Ciasta przekładane z kremem lub domową konfiturą można zrobić na wiele różnych sposobów - wśród licznych przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Taki wypiek jest idealny na każde przyjęcie czy podwieczorek. Potrzebny Ci pomysł na ciasto przekładane? Zajrzyj do nas!

Ciasta przekładane są zwykle różnymi kremami – przygotowywanymi zarówno na bazie masła, jak i sera czy bitej śmietany. Można je przekładać także budyniem, powidłami, domowymi dżemami czy musami owocowymi. Wariantów jest wiele, a więc taki wypiek mogą przygotować i osoby zaawansowane, i początkujące. Jakie ciasto przekładane przygotować, gdy najdzie ochota na coś słodkiego? Mamy dla Was dwa przepisy!

Ciasta przekładane – pomysły

Śliwka w czekoladzie, czyli ciasto czekoladowe przekładane kremem z dodatkiem śliwek

Składniki:

Na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem czekoladowy:

  • 400 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżka masła

Na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła

Oraz:

  • 300 g suszonych śliwek,
  • 6 łyżek powideł śliwkowych

Śliwka w czekoladzie – sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt czekoladowy: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a potem dodawaj do nich (ciągle mieszając) żółtka oraz cukier. Wsyp kakao, proszek do pieczenia i mąkę, wlej olej i wszystko dokładnie połącz. Przelej na średnią blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Przygotuj krem czekoladowy: Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła. Następnie odstaw ją do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, a potem powoli wmieszaj do niej serek mascarpone. Potem dodawaj porcjami czekoladę i mieszaj mikserem na niewielkich obrotach.

Przygotuj polewę: Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła. Jeśli chcesz, aby polewa była rzadsza, dodaj trochę więcej mleka.

Przygotuj ciasto: Upieczony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszą posmaruj połową porcji powideł. Suszone śliwki pokrój drobno i wmieszaj do kremu czekoladowego. Połowę tak przygotowanego kremu wyłóż na ciasto. Przykryj je drugim płatem biszkoptu, posmaruj go powidłami, a potem wyłóż pozostały krem. Wstaw ciasto na 2-3 godziny do lodówki, by się schłodziło. Po tym czasie polej je polewą z gorzkiej czekolady, udekoruj pozostałymi śliwkami i odstaw na jeszcze 2 godziny w chłodne miejsce.

Zobacz wideo Zobacz również, jak zrobić przekładańca dla bardziej zaawansowanych. Oto przepis na piękny tort bezowy.

Delicja, czyli ciasto biszkoptowe przekładane galaretką – przepis

Składniki:

Na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka

Do przełożenia:

  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe

Dodatkowo:

  • wiśnie lub truskawki z syropu

Delicja – sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtej. Białka ubij na sztywno, a potem, ciągle mieszając, dodawaj do nich żółtka i cukier. Wsyp mąkę, wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej na blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Przygotuj polewę: Obie czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła.

Przygotuj galaretkę: Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu. Następnie wyłóż formę (o takim samym kształcie i wymiarach jak ta, w której piekł się biszkopt) folią spożywczą i wlej do niej galaretkę. Przestudź ją i wstaw do lodówki, aby stężała.

Przygotuj ciasto: Biszkopt przekrój na dwie równe części. Na jednej ułóż galaretkę, przykryj drugą, a po wierzchu polej polewą. Na niej ułóż owoce z syropu.