• Link został skopiowany

Ciasta przekładane z kremem - klasyczna propozycja na co dzień i od święta [2 PRZEPISY]

Ciasta przekładane z kremem lub domową konfiturą można zrobić na wiele różnych sposobów - wśród licznych przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Taki wypiek jest idealny na każde przyjęcie czy podwieczorek. Potrzebny Ci pomysł na ciasto przekładane? Zajrzyj do nas!
Ciasta przekładane z kremem - klasyczna propozycja na co dzień i od święta [2 PRZEPISY]
Fot. Brent Hofacker / shutterstock.com

Ciasta przekładane są zwykle różnymi kremami – przygotowywanymi zarówno na bazie masła, jak i sera czy bitej śmietany. Można je przekładać także budyniem, powidłami, domowymi dżemami czy musami owocowymi. Wariantów jest wiele, a więc taki wypiek mogą przygotować i osoby zaawansowane, i początkujące. Jakie ciasto przekładane przygotować, gdy najdzie ochota na coś słodkiego? Mamy dla Was dwa przepisy!

Ciasta przekładane – pomysły

Śliwka w czekoladzie, czyli ciasto czekoladowe przekładane kremem z dodatkiem śliwek

Składniki:

Na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem czekoladowy:

  • 400 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżka masła

Na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła

Oraz:

  • 300 g suszonych śliwek,
  • 6 łyżek powideł śliwkowych

Śliwka w czekoladzie – sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt czekoladowy: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a potem dodawaj do nich (ciągle mieszając) żółtka oraz cukier. Wsyp kakao, proszek do pieczenia i mąkę, wlej olej i wszystko dokładnie połącz. Przelej na średnią blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Przygotuj krem czekoladowy: Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła. Następnie odstaw ją do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, a potem powoli wmieszaj do niej serek mascarpone. Potem dodawaj porcjami czekoladę i mieszaj mikserem na niewielkich obrotach.

Przygotuj polewę: Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła. Jeśli chcesz, aby polewa była rzadsza, dodaj trochę więcej mleka.

Przygotuj ciasto: Upieczony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszą posmaruj połową porcji powideł. Suszone śliwki pokrój drobno i wmieszaj do kremu czekoladowego. Połowę tak przygotowanego kremu wyłóż na ciasto. Przykryj je drugim płatem biszkoptu, posmaruj go powidłami, a potem wyłóż pozostały krem. Wstaw ciasto na 2-3 godziny do lodówki, by się schłodziło. Po tym czasie polej je polewą z gorzkiej czekolady, udekoruj pozostałymi śliwkami i odstaw na jeszcze 2 godziny w chłodne miejsce.

Zobacz wideo Zobacz również, jak zrobić przekładańca dla bardziej zaawansowanych. Oto przepis na piękny tort bezowy.

Delicja, czyli ciasto biszkoptowe przekładane galaretką – przepis

Składniki:

Na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka

Do przełożenia:

  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe

Dodatkowo:

  • wiśnie lub truskawki z syropu

Delicja – sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtej. Białka ubij na sztywno, a potem, ciągle mieszając, dodawaj do nich żółtka i cukier. Wsyp mąkę, wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej na blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Przygotuj polewę: Obie czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła.

Przygotuj galaretkę: Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu. Następnie wyłóż formę (o takim samym kształcie i wymiarach jak ta, w której piekł się biszkopt) folią spożywczą i wlej do niej galaretkę. Przestudź ją i wstaw do lodówki, aby stężała.

Przygotuj ciasto: Biszkopt przekrój na dwie równe części. Na jednej ułóż galaretkę, przykryj drugą, a po wierzchu polej polewą. Na niej ułóż owoce z syropu.

Więcej o: