Ciasta przekładane są zwykle różnymi kremami – przygotowywanymi zarówno na bazie masła, jak i sera czy bitej śmietany. Można je przekładać także budyniem, powidłami, domowymi dżemami czy musami owocowymi. Wariantów jest wiele, a więc taki wypiek mogą przygotować i osoby zaawansowane, i początkujące. Jakie ciasto przekładane przygotować, gdy najdzie ochota na coś słodkiego? Mamy dla Was dwa przepisy!
Śliwka w czekoladzie, czyli ciasto czekoladowe przekładane kremem z dodatkiem śliwek
Składniki:
Na biszkopt:
Na krem czekoladowy:
Oraz:
Przygotuj biszkopt czekoladowy: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a potem dodawaj do nich (ciągle mieszając) żółtka oraz cukier. Wsyp kakao, proszek do pieczenia i mąkę, wlej olej i wszystko dokładnie połącz. Przelej na średnią blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Przygotuj krem czekoladowy: Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła. Następnie odstaw ją do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, a potem powoli wmieszaj do niej serek mascarpone. Potem dodawaj porcjami czekoladę i mieszaj mikserem na niewielkich obrotach.
Przygotuj polewę: Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła. Jeśli chcesz, aby polewa była rzadsza, dodaj trochę więcej mleka.
Przygotuj ciasto: Upieczony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszą posmaruj połową porcji powideł. Suszone śliwki pokrój drobno i wmieszaj do kremu czekoladowego. Połowę tak przygotowanego kremu wyłóż na ciasto. Przykryj je drugim płatem biszkoptu, posmaruj go powidłami, a potem wyłóż pozostały krem. Wstaw ciasto na 2-3 godziny do lodówki, by się schłodziło. Po tym czasie polej je polewą z gorzkiej czekolady, udekoruj pozostałymi śliwkami i odstaw na jeszcze 2 godziny w chłodne miejsce.
Delicja, czyli ciasto biszkoptowe przekładane galaretką – przepis
Składniki:
Na biszkopt:
Na polewę:
Do przełożenia:
Dodatkowo:
Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtej. Białka ubij na sztywno, a potem, ciągle mieszając, dodawaj do nich żółtka i cukier. Wsyp mąkę, wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej na blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Przygotuj polewę: Obie czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła.
Przygotuj galaretkę: Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu. Następnie wyłóż formę (o takim samym kształcie i wymiarach jak ta, w której piekł się biszkopt) folią spożywczą i wlej do niej galaretkę. Przestudź ją i wstaw do lodówki, aby stężała.
Przygotuj ciasto: Biszkopt przekrój na dwie równe części. Na jednej ułóż galaretkę, przykryj drugą, a po wierzchu polej polewą. Na niej ułóż owoce z syropu.