Jak zrobić idealne smażone jajko? Sekretnym składnikiem jest woda

Sadzone jajko to częsty wybór szczególnie na śniadanie. Jest nie tylko pyszne, lecz także dodaje energii, by odpowiednio rozpocząć dzień. Mimo tego, że to proste danie, prosto je także zepsuć. Jak usmażyć idealne jajko? Wypróbujcie trik z wodą.

Idealnie usmażone jajka

Są dwie szkoły robienia sadzonych jajek - z żółtkiem ściętym lub płynnym. Niezależnie od tego, który sposób lubicie najbardziej, warto wiedzieć, jak przyrządzić idealne smażone jajka. Okazuje się, że sekret to coś, o czym raczej nie myśli się w pierwszej kolejności. 

By przyrządzić idealne jajka sadzone, wystarczy olej zastąpić wodą z octem. Dzięki temu, struktura białek będzie jednolita i delikatna, unikniecie też przypalonych brzegów.

A jajka jeść warto. Zobaczcie nasz materiał, w którym opisujemy ich zdrowotne właściwości.

Zobacz wideo

Jak usmażyć jajka w wodzie? 

Smażenie jajek w wodzie przypomina robienie jajek w koszulkach

- powiedział szef kuchni Michael Scipione w artykule na portalu Today.

Patelnię wypełnijcie wodą do wysokości niecałych dwóch centymetrów. Wymieszajcie ją z łyżeczką octu i, opcjonalnie, szczyptą soli. Dodatek octu sprawi, że białko szybciej się zetnie i nie rozleje się po całej patelni, zaś sól wzbogaci smak potrawy. Następnie podgrzewajcie płyn, aż zacznie się gotować.

Jajko wbijcie do miseczki, a następnie zsuńcie je do gotującej się wody. Jeśli wbijecie je wprost do gorącego płynu, ryzykujecie bałaganem i poparzeniami. Pozostawcie jajko samo sobie, nie mieszając, by nie wpływać na jego kształt. W zależności od tego, jak bardzo usmażone ma być, podgrzewajcie je przez 2-4 minuty. Jeśli lubicie bardzo ścięte żółtko, możecie delikatnie nabierać gotujący się płyn na łyżkę i je nim polewać.

Gdy jajko będzie idealnie usmażone, zdejmijcie je z patelni z pomocą szpatułki lub łyżki cedzakowej. Scipione polecił, by jednocześnie przyrządzać 1-2 sztuki, ponieważ większa ilość może obniżyć temperaturę wody i jajka nie usmażą się równomiernie.  

Co sądzicie o takiej metodzie smażenia jajek? Spróbujecie tego w domu?

Więcej o:
Copyright © Agora SA