Są dwie szkoły robienia sadzonych jajek - z żółtkiem ściętym lub płynnym. Niezależnie od tego, który sposób lubicie najbardziej, warto wiedzieć, jak przyrządzić idealne smażone jajka. Okazuje się, że sekret to coś, o czym raczej nie myśli się w pierwszej kolejności.
By przyrządzić idealne jajka sadzone, wystarczy olej zastąpić wodą z octem. Dzięki temu, struktura białek będzie jednolita i delikatna, unikniecie też przypalonych brzegów.
A jajka jeść warto. Zobaczcie nasz materiał, w którym opisujemy ich zdrowotne właściwości.
Smażenie jajek w wodzie przypomina robienie jajek w koszulkach
- powiedział szef kuchni Michael Scipione w artykule na portalu Today.
Patelnię wypełnijcie wodą do wysokości niecałych dwóch centymetrów. Wymieszajcie ją z łyżeczką octu i, opcjonalnie, szczyptą soli. Dodatek octu sprawi, że białko szybciej się zetnie i nie rozleje się po całej patelni, zaś sól wzbogaci smak potrawy. Następnie podgrzewajcie płyn, aż zacznie się gotować.
Jajko wbijcie do miseczki, a następnie zsuńcie je do gotującej się wody. Jeśli wbijecie je wprost do gorącego płynu, ryzykujecie bałaganem i poparzeniami. Pozostawcie jajko samo sobie, nie mieszając, by nie wpływać na jego kształt. W zależności od tego, jak bardzo usmażone ma być, podgrzewajcie je przez 2-4 minuty. Jeśli lubicie bardzo ścięte żółtko, możecie delikatnie nabierać gotujący się płyn na łyżkę i je nim polewać.
Gdy jajko będzie idealnie usmażone, zdejmijcie je z patelni z pomocą szpatułki lub łyżki cedzakowej. Scipione polecił, by jednocześnie przyrządzać 1-2 sztuki, ponieważ większa ilość może obniżyć temperaturę wody i jajka nie usmażą się równomiernie.
Co sądzicie o takiej metodzie smażenia jajek? Spróbujecie tego w domu?