Jak zrobić idealne smażone jajko? Sekretnym składnikiem jest woda

Sadzone jajko to częsty wybór szczególnie na śniadanie. Jest nie tylko pyszne, lecz także dodaje energii, by odpowiednio rozpocząć dzień. Mimo tego, że to proste danie, prosto je także zepsuć. Jak usmażyć idealne jajko? Wypróbujcie trik z wodą.

Idealnie usmażone jajka

Są dwie szkoły robienia sadzonych jajek - z żółtkiem ściętym lub płynnym. Niezależnie od tego, który sposób lubicie najbardziej, warto wiedzieć, jak przyrządzić idealne smażone jajka. Okazuje się, że sekret to coś, o czym raczej nie myśli się w pierwszej kolejności. 

By przyrządzić idealne jajka sadzone, wystarczy olej zastąpić wodą z octem. Dzięki temu, struktura białek będzie jednolita i delikatna, unikniecie też przypalonych brzegów.

A jajka jeść warto. Zobaczcie nasz materiał, w którym opisujemy ich zdrowotne właściwości.

Zobacz wideo

Jak usmażyć jajka w wodzie? 

Smażenie jajek w wodzie przypomina robienie jajek w koszulkach

- powiedział szef kuchni Michael Scipione w artykule na portalu Today.

Patelnię wypełnijcie wodą do wysokości niecałych dwóch centymetrów. Wymieszajcie ją z łyżeczką octu i, opcjonalnie, szczyptą soli. Dodatek octu sprawi, że białko szybciej się zetnie i nie rozleje się po całej patelni, zaś sól wzbogaci smak potrawy. Następnie podgrzewajcie płyn, aż zacznie się gotować.

Jajko wbijcie do miseczki, a następnie zsuńcie je do gotującej się wody. Jeśli wbijecie je wprost do gorącego płynu, ryzykujecie bałaganem i poparzeniami. Pozostawcie jajko samo sobie, nie mieszając, by nie wpływać na jego kształt. W zależności od tego, jak bardzo usmażone ma być, podgrzewajcie je przez 2-4 minuty. Jeśli lubicie bardzo ścięte żółtko, możecie delikatnie nabierać gotujący się płyn na łyżkę i je nim polewać.

Gdy jajko będzie idealnie usmażone, zdejmijcie je z patelni z pomocą szpatułki lub łyżki cedzakowej. Scipione polecił, by jednocześnie przyrządzać 1-2 sztuki, ponieważ większa ilość może obniżyć temperaturę wody i jajka nie usmażą się równomiernie.  

Co sądzicie o takiej metodzie smażenia jajek? Spróbujecie tego w domu?

Więcej o:
Komentarze (11)
Jak zrobić idealne smażone jajko? Sekretnym składnikiem jest woda
Zaloguj się
  • litecode

    Oceniono 8 razy 8

    Ocet, miseczka, kombinacje jakieś... po co?
    Patelnia z pokrywką. Po wstępnym ścięciu spodu (na nieprzesadnie wielkim ogniu i nie za wielkim udziale tłuszczu), dolewamy odrobinę wody i natychmiast przykrywamy (a po tym można dać "mocniej w palnik" - zależy, co się chce uzyskać) - gorąca para w chwilę robi swoje i szybko ścina białko także z góry, żółtko pozostawiając płynne.
    Przy odrobinie wprawy można uzyskać niemal dowolny miks konsystencji, z całkowicie płynnym żółtkiem i chrupiącym spodem włącznie.
    Bo to mają być jajka sadzone, a nie "w koszulkach, ale dla zmyły na patelni", czyż nie?

  • bingola

    Oceniono 3 razy 3

    Próbowałem wczoraj, nie równa się ze smażonym na masełku!

  • a_usher

    Oceniono 2 razy 2

    Choćbyście nauczyli się kłamać jak PiS, smażenie nie będzie odbywać się na wodzie. Może być bez tłuszczu (na blasze) czy z cukrem (kandyzowanie w syropie), ale w roztworze wodnym o niskim stężeniu to jest gotowanie.

  • dlugi48

    Oceniono 1 raz 1

    Czyli jako gotowane na patelni. Do kitu. Aby białko się ścięło, a żółtko było płynne, trzeba przykryć pokrywka i zdjąć, jak białko przykrywające żółtko będzie lekko mętne. Ja smażę na boczku (trzeba go wcześniej przysmażyć) i na górę kładę ser. Pycha.

  • jsbmw

    Oceniono 1 raz 1

    Jajka sadzone smaży się na surowej solonej słoninie, która leżakowała tak długo aż zaczyna żółknąć. Rarytas.:)

  • klm747

    Oceniono 5 razy 1

    porady mędrców syjonu

  • hakatumba

    0

    Nie tak dawno wszyscy pieli, w tym i w Gazecie jakie to jajka są szkodliwe. i że wolno jedno na miesiąc...

  • cracken001

    0

    DPA,a nie szef kuchni.Aby brzegi jajka sie nie przypalaly,a zoltko sie scielo,nalezy je po prostu podczas smazenia,w odpowiednim momencie obrocic na patelni,za pomoca szpatuly.Ja osobiscie wole zoltko plynne

  • poparzony

    Oceniono 4 razy -2

    ??? za dużo kombinowania.
    A wystarczy nagrzewać patelnię na 2/3 mocy grzania (a nie na full) i chwilę poczekać - ja lubię lekko przysmażone brzegi ;)

    A wodę to dodaje się do każdej jajecznicy lub omletu 1 łyżka stołowa na jedno jajko ;) - obniża ona temperaturę smażenia do 100 C i dopiero wtedy jest super.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX