Pascha wielkanocna na dwa sposoby - na ciepło i na gorąco. Proste przepisy
Pascha wielkanocna – co to jest?
Pascha wielkanocna, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest na Wielkanoc. To słodki deser zrobiony przede wszystkim z sera twarogowego i bakalii. Przepis na paschę wielkanocną przywędrował do Polski z północnej części Rosji. Potrawa ta jest popularna przede wszystkim we wschodniej Polsce. W wielu domach nie ma prawdziwych Świąt bez paschy! W twoim również? A może ta tradycja kulinarna jest ci zupełnie obca? Sprawdź, jak przyrządzić paschę wielkanocną!
Pascha wielkanocna – przepis na zimno
Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu,
- 6 żółtek,
- 150 ml śmietany 18 proc.,
- 150 g masła,
- 150 cukru pudru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 100 g rodzynek,
- 100 g płatków migdałów,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 50 g żurawiny
(lub inne bakalie wedle uznania)
Uwaga: masło, żółtka i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania paschy.
Pascha wielkanocna z bakaliami – sposób przygotowania na zimno
Twaróg zmiel trzy razy w maszynce do mielenia mięsa. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę, cały czas mieszając dodawaj pojedynczo kolejne żółtka. Dodaj także cukier wanilinowy, a następnie wkładaj porcjami zmielony twaróg. Ciągle mieszając, dodawaj także śmietanę, aby konsystencja masy serowej była gładka. Na koniec wsyp rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, a także posiekane orzechy włoskie i laskowe. Wymieszaj, używając drewnianej łyżki. Następnie przygotuj durszlak lub spore sitko. Wyściel naczynie gazą i wstaw do dużego garnka. Na gazę wyłóż masę serową z bakaliami. Spód owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej całą noc. W tym czasie w garnku zbierze się serwatka. Przed podaniem odlej ją, a formę odwróć i wyłóż paschę. Ozdób bakaliami i podawaj pokrojoną w kawałki.
Pascha wielkanocna – przepis na gorąco
Składniki:
- 2 litry mleka 3,2 proc.,
- 500 ml śmietany 18 proc.,
- 200 g masła,
- 5 jajek,
- 100 g cukru pudru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 100 g rodzynek,
- 100 g płatków migdałów,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 50 g żurawiny
lub inne bakalie wedle uznania
Pascha wielkanocna z bakaliami – sposób przygotowania na gorąco
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno, a potem powoli wmieszaj żółtka oraz śmietanę. Mleko z cukrem wanilinowym zagotuj w garnku. Dodaj do niego jajka wymieszane ze śmietanę i gotuj przez około 20 minut, aż wyraźnie oddzieli się ser i serwatka. Na durszlaku lub sitku rozłóż gazę i odcedź ser. Zostaw go na całą noc w lodówce, by dobrze odsączyć serwatkę. Po tym czasie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj ją do odcedzonego sera. Dodaj także bakalie. Masę przełóż do miski i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach, gdy całość stężeje, obróć naczynie do góry dnem, wyjmij paschę i udekoruj ją bakaliami wedle uznania.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa