Pascha wielkanocna na dwa sposoby - na ciepło i na gorąco. Proste przepisy

Pascha wielkanocna to danie, które przygotowuje się raz do roku - właśnie w czasie świąt. Deser ten, oryginalnie pochodzący z Rosji, jest popularny szczególnie we wschodniej części Polski. Czym jest pascha wielkanocna? Jak ją przyrządzić? Wszystko wyjaśniamy!

Pascha wielkanocna – co to jest?

Pascha wielkanocna, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest na Wielkanoc. To słodki deser zrobiony przede wszystkim z sera twarogowego i bakalii. Przepis na paschę wielkanocną przywędrował do Polski z północnej części Rosji. Potrawa ta jest popularna przede wszystkim we wschodniej Polsce. W wielu domach nie ma prawdziwych Świąt bez paschy! W twoim również? A może ta tradycja kulinarna jest ci zupełnie obca? Sprawdź, jak przyrządzić paschę wielkanocną!

Pascha wielkanocna – przepis na zimno

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu,
  • 6 żółtek,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • 150 g masła,
  • 150 cukru pudru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g płatków migdałów,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50 g żurawiny

(lub inne bakalie wedle uznania)

Uwaga: masło, żółtka i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania paschy.

Pascha wielkanocna z bakaliami – sposób przygotowania na zimno

Twaróg zmiel trzy razy w maszynce do mielenia mięsa. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę, cały czas mieszając dodawaj pojedynczo kolejne żółtka. Dodaj także cukier wanilinowy, a następnie wkładaj porcjami zmielony twaróg. Ciągle mieszając, dodawaj także śmietanę, aby konsystencja masy serowej była gładka. Na koniec wsyp rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, a także posiekane orzechy włoskie i laskowe. Wymieszaj, używając drewnianej łyżki. Następnie przygotuj durszlak lub spore sitko. Wyściel naczynie gazą i wstaw do dużego garnka. Na gazę wyłóż masę serową z bakaliami. Spód owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej całą noc. W tym czasie w garnku zbierze się serwatka. Przed podaniem odlej ją, a formę odwróć i wyłóż paschę. Ozdób bakaliami i podawaj pokrojoną w kawałki.

Pascha wielkanocna – przepis na gorąco

Składniki:

  • 2 litry mleka 3,2 proc.,
  • 500 ml śmietany 18 proc.,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g płatków migdałów,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50 g żurawiny

lub inne bakalie wedle uznania

Pascha wielkanocna z bakaliami – sposób przygotowania na gorąco

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno, a potem powoli wmieszaj żółtka oraz śmietanę. Mleko z cukrem wanilinowym zagotuj w garnku. Dodaj do niego jajka wymieszane ze śmietanę i gotuj przez około 20 minut, aż wyraźnie oddzieli się ser i serwatka. Na durszlaku lub sitku rozłóż gazę i odcedź ser. Zostaw go na całą noc w lodówce, by dobrze odsączyć serwatkę. Po tym czasie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj ją do odcedzonego sera. Dodaj także bakalie. Masę przełóż do miski i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach, gdy całość stężeje, obróć naczynie do góry dnem, wyjmij paschę i udekoruj ją bakaliami wedle uznania.

Zobacz wideo Prosta do zrobienia, a przy tym pyszna. Zobacz jak zrobić paschę wielkanocną według przepisu Hapsa