Pascha wielkanocna, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest na Wielkanoc. To słodki deser zrobiony przede wszystkim z sera twarogowego i bakalii. Przepis na paschę wielkanocną przywędrował do Polski z północnej części Rosji. Potrawa ta jest popularna przede wszystkim we wschodniej Polsce. W wielu domach nie ma prawdziwych Świąt bez paschy! W twoim również? A może ta tradycja kulinarna jest ci zupełnie obca? Sprawdź, jak przyrządzić paschę wielkanocną!
Składniki:
(lub inne bakalie wedle uznania)
Uwaga: masło, żółtka i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania paschy.
Twaróg zmiel trzy razy w maszynce do mielenia mięsa. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę, cały czas mieszając dodawaj pojedynczo kolejne żółtka. Dodaj także cukier wanilinowy, a następnie wkładaj porcjami zmielony twaróg. Ciągle mieszając, dodawaj także śmietanę, aby konsystencja masy serowej była gładka. Na koniec wsyp rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, a także posiekane orzechy włoskie i laskowe. Wymieszaj, używając drewnianej łyżki. Następnie przygotuj durszlak lub spore sitko. Wyściel naczynie gazą i wstaw do dużego garnka. Na gazę wyłóż masę serową z bakaliami. Spód owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej całą noc. W tym czasie w garnku zbierze się serwatka. Przed podaniem odlej ją, a formę odwróć i wyłóż paschę. Ozdób bakaliami i podawaj pokrojoną w kawałki.
Składniki:
lub inne bakalie wedle uznania
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno, a potem powoli wmieszaj żółtka oraz śmietanę. Mleko z cukrem wanilinowym zagotuj w garnku. Dodaj do niego jajka wymieszane ze śmietanę i gotuj przez około 20 minut, aż wyraźnie oddzieli się ser i serwatka. Na durszlaku lub sitku rozłóż gazę i odcedź ser. Zostaw go na całą noc w lodówce, by dobrze odsączyć serwatkę. Po tym czasie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj ją do odcedzonego sera. Dodaj także bakalie. Masę przełóż do miski i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach, gdy całość stężeje, obróć naczynie do góry dnem, wyjmij paschę i udekoruj ją bakaliami wedle uznania.