Babka wielkanocna cytrynowa nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w Wielkanoc. Poza rewelacyjnym smakiem jej ogromną zaletą jest prosty przepis. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, przygotujesz ją bez problemu! Wystarczą podstawowe umiejętności cukiernicze i chwila cierpliwości, a pachnące ciasto stanie na Twoim stole. Jak zrobić babkę cytrynową? Wyjaśniamy!
Składniki:
* Ponieważ do ciasta wykorzystujesz skórkę, do przygotowania babki wielkanocnej wybierz cytryny ekologiczne, niezabezpieczane środkami grzybobójczymi (nie powinno się ich spożywać ze względu na potencjalną szkodliwość dla zdrowia). Pamiętaj także, by cytrynę dobrze wyszorować przed otarciem skórki.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaj masło, dobrze wymieszaj, a potem wsypuj powoli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wlej również sok z cytryny. Na koniec powoli wmieszaj pianę z białek oraz skórkę otartą z cytryny. Formę z kominek wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Następnie przełóż do niej surowe ciasto i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez około 35-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź ciasto, a potem posyp je cukrem pudrem bądź polej lukrem. Podawaj w Wielkanoc, pamiętaj, aby kawałek babki włożyć również do wielkanocnego koszyczka!
Przed świętami Wielkanocnymi w wielu sklepach pojawiają się różne gadżety kuchenne. Wśród nich łatwo znaleźć także foremki do pieczenia wielkanocnych babek! Najczęściej mają one kształt kurczaczków lub zajączków, a są dostępne w wielu rozmiarach. Jeśli masz ochotę na świąteczne urozmaicenie bądź do pieczenia chcesz zachęcić najmłodszych członków rodziny, zaopatrz się w taką foremkę! Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie nie babki cytrynowej, ale cytrynowych babeczek. Jedną z nich możesz włożyć do świątecznego koszyczka. Babeczki doskonale prezentują się na stole, również podczas eleganckich przyjęć. Pamiętaj, żeby zaopatrzyć się w kolorowe papilotki – papierowe foremki, najlepiej z motywami świątecznymi – oraz formę z wgłębieniami na muffinki. Do każdego wgłębienia włóż papilotkę (lub dwie, jeśli wykonane są z cienkiego papieru) i wlej porcję ciasta – do około ¾ wysokości. Piecz podobnie jak babkę, ale krócej – babeczkom wystarczy około 20 minut. Czy są upieczone, również możesz sprawdzić, wkłuwając w nie drewniany patyczek. Cytrynowe babeczki podawaj posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub przyozdobione kolorowymi kuleczkami lub gwiazdkami.