Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Podajemy sprawdzoną i tanią metodę

Brudną blachę do pieczenia nie zawsze łatwo doczyścić. Tłuszcz czy przypieczone kawałki jedzenia często nie chcą od niej odejść podczas mycia, więc trzeba je zeskrobywać lub chociaż długo szorować blachę pod kranem, co nie jest zbyt ekologiczne. Jak wyczyścić blachę do pieczenia raz a dobrze? Podajemy prosty sposób.

Oczywiście najprostszym sposobem dbania o blachy do pieczenia jest regularne czyszczenie ich po każdym użyciu. Przetarcie wilgotną szmatką lub umycie pod bieżącą wodą powinno wystarczyć, by blacha służyła przez lata. Jeśli jednak musicie domyć bardzo oporne zabrudzenia, przychodzimy z pomocą i podpowiadamy jak poradzić sobie z brudną blachą.

Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Metoda z sodą oczyszczoną

Na pewno każdy z nas ma w swojej kuchni sodę oczyszczoną. Jej zastosowanie w wielu sytuacjach jest bardzo uniwersalne. Sprawdzi się również w czyszczeniu zabrudzonej blachy do pieczenia, należy tylko przygotować z niej pastę. Będziemy potrzebować właśnie sody oczyszczonej, octu i wody utlenionej. Podanie konkretnych proporcji jest trudne, więc metodą prób i błędów należy mieszać proszek z płynami. Warto pamiętać, żeby wody utlenionej i octu było mniej więcej tyle samo. Gdy już przygotujemy pożądaną ilość pasty, należy ją nałożyć na blachę i zostawić na pół godziny. Zachodząca w miksturze reakcje chemiczna powinna zadziałać na zabrudzenia i pomóc je usunąć. Następnie pastę należy zmyć wilgotną gąbeczką.

Zobacz wideo Trzy praktyczne myki z użyciem sody oczyszczonej. Sprawdź, do czego może ci się przydać!

Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Metoda z solą kuchenną

Być może ktoś słyszał jeszcze o triku z solą kuchenną, ale nie wie za bardzo, jak się za cały proces zabrać. Już wyjaśniamy. Bierzemy porcję soli, a następnie rozsypujemy ją na całej powierzchni czyszczonej blachy. Wkładamy blachę do dobrze rozgrzanego piekarnika. Czekamy tak długo, aż sól kuchenna zbrązowieje, a następnie wyciągamy blachę, wysypujemy sól i pozbywamy się jej resztek pod bieżącą wodą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.