Jak zrobić idealne tłuczone ziemniaki? Sekretem jest bita śmietana

Ziemniaki to częsty dodatek do potraw. Zwykle po prostu je gotujemy, pieczemy lub smażymy. Jednak Francuzi opracowali przepis hybrydę. Ziemniaki najpierw gotują, a potem pieką. Ale w międzyczasie dodają do nich bitą śmietanę. Wyjaśniamy, po co i jak się za to zabrać.

Tłuczone ziemniaki z dodatkiem bitej śmietany

Pisaliśmy już o nietypowym dodatku do ziemniaczanego puree (więcej o tym: Sekret idealnego, kremowego puree? Dodaj trochę majonezu). Nadeszła pora na ziemniaki w wersji tłuczonej ze zgoła innym składnikiem, choć równie niespodziewanym. 

Ziemniaki Chantilly to ciekawy francuski wynalazek kulinarny. Zakłada gotowanie, tłuczenie, a następnie pieczenie warzyw. Swoją nazwę zawdzięczają crème chantilly, czyli po prostu bitej śmietanie. Po co ją dodawać? Jak czytamy na portalu The Kitchn:

Dzięki dodatkowi bitej śmietany, są delikatniejszą i puszystszą wersją klasycznych tłuczonych ziemniaków.

Sama śmietanka nie jest nadzwyczajnym dodatkiem do ziemniaków. Często dodaje się ją do puree, dzięki czemu wychodzi bardziej maślane i delikatne. Jednak ten przepis zakłada dodanie do warzyw śmietany ubitej (oczywiście bez cukru, jak w przypadku deserów). 

Zobacz wideo Zyskały złą sławę, ale ziemniaki jeść warto. Zobaczcie, dlaczego.

Jak zrobić tłuczone ziemniaki Chantilly?

Składniki:

  • 6 łyżek masła + trochę do wysmarowania formy
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany Yukon Gold lub innych uniwersalnych gatunków, np. Gala, Irga lub Irys)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • szklanka śmietanki 30 proc. 

Sposób przygotowania:

  1. Masło kroimy w kostkę i odstawiamy, by zmiękło.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 2,5 cm. Wkładamy je do garnka z solą i zalewamy zimną wodą 2,5 cm powyżej ich powierzchni. Zagotowujemy je na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i gotujemy warzywa, aż staną się bardzo miękkie, przez 10-12 minut. Odcedzamy i odstawiamy, by się lekko ostudziły, ale nadal były ciepłe.
  3. W międzyczasie ścieramy parmezan. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a brytfannę smarujemy masłem.
  5. Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodajemy miękkie masło i mleko. Mieszamy, aż tłuszcz się roztopi. 
  6. Na średnio-szybkich obrotach ubijamy na sztywno śmietankę. Jedną trzecią przekładamy do ziemniaków i mieszamy, by rozluźnić ich strukturę. Następnie dodajemy resztę i przy pomocy szpatułki bardzo delikatnie łączymy ją z warzywami.
  7. Ziemniaki przekładamy do brytfanny. Robimy to ostrożnie, by nie zniszczyć efektu 'napowietrzenia', o który chodzi w całym tym procesie. Całość posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż ser się zarumieni.
  8. Przed podaniem ziemniaki powinny 'odpocząć' przez 10 minut, aby woda wewnątrz potrawy się ustabilizowała i nie wyparowała od razu. 

Tłuczone ziemniaki z bitą śmietaną

Takie tłuczone ziemniaki można przygotować także bez zapiekania. Wtedy do ugotowanych i przeciśniętych warzyw wystarczy dodać wszystkie składniki, z pominięciem parmezanu. W takiej wersji będą równie smaczne. Doskonale sprawdzą się przy każdej potrawie, którą podajecie w towarzystwie ziemniaków.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.