Wielkanoc: co powinien zawierać koszyczek wielkanocny? Podpowiadamy
Święconka wielkanocna przygotowywana jest zazwyczaj w Wielką Sobotę rano. Zgodnie z katolickim zwyczajem tego dnia należy udać się do kościoła, by poświęcić pokarmy, które będą podane podczas wielkanocnego śniadania. Co włożyć do koszyczka? Podpowiadamy!
Co powinien zawierać koszyczek wielkanocny? Znaczenie potraw
W koszyczku wielkanocnym powinno się znaleźć 7 głównych pokarmów. Żadna z nich nie jest wkładana przypadkowo, każda ma swoje znaczenie, poparte wieloletnią tradycją. Czy wiecie, co i dlaczego wkładamy do świątecznego koszyczka?
- Jajka – koniecznie ugotowane. Są one symbolem odradzającego się życia, zwyciężenia śmierci przez Chrystusa, a także znakiem płodności. Do koszyczka zwykle wkłada się obrane jajko na twardo oraz wybrane pisanki.
- Kiełbasa oraz wędlina, które symbolizują bogactwo, dostatek – dziś mięso to pokarm powszedni, jednak przez wiele lat pozostawało pokarmem odświętnym lub przeznaczonym dla najbogatszych.
- Baranek (z cukru, z masła lub z ciasta) z czerwoną chorągiewką – symbol zmartwychwstałego Chrystusa oraz znak łagodności i pokory.
- Chrzan – niegdyś korzeń, obecnie częściej chrzan tarty. Symbol zdrowia, krzepy i witalności.
- Sól – według dawnych wierzeń sól miała odstraszyć zło. Ma też właściwości oczyszczające i jest symbolem prawdy. Nie tylko wzmacnia smak produktów, ale także chroni je przed zepsuciem.
- Chleb – podstawowy pokarm, bez którego trudno żyć, a także ważny symbol religijny. Przede wszystkim symbolizuje ciało Chrystusa, nawiązuje do cudu rozmnożenia chleba i łamania się chlebem podczas ostatniej wieczerzy.
- Kawałek babki, świątecznego makowca lub innego ciasta – oznaka naszych umiejętności, najlepiej więc, aby było ono zrobione własnoręcznie.
Produkty te umieszczamy w koszyczku na białej serwetce. Koszyczek przyozdabia się zwykle gałązkami bukszpanu, kolorowymi wstążeczkami, gałązkami bazi lub kwiatami. Wszystko należy przykryć ozdobną serwetką i zdjąć ją podczas święcenia pokarmów przez księdza.
Po poświęceniu pokarmów święconkę należy odstawić w chłodne miejsce, aby produkty takie jak mięso oraz jajka się nie zepsuły. Zjeść ją można dopiero w Niedzielę Wielkanocną. Podczas śniadania wielkanocnego należy podzielić się święconką ze wszystkimi obecnymi (trzeba wziąć po kawałku każdego poświęconego produktu!), składając życzenia.
Święconka wielkanocna – co jeszcze można włożyć do koszyczka?
Poza wymienionymi produktami, do koszyczka można także włożyć inne pokarmy. Najczęściej jest to pieprz, masło, miód, czekoladowe zające lub baranki. Uzupełnienie święconki o słodycze to zwykle pomysł najmłodszych członków rodziny. Jeśli dzieciom zależy na umieszczeniu w koszyczku ulubionych słodyczy, pozwolenie im na to nie będzie niczym złym. Warto jednak zwrócić ich uwagę na pozostałe pokarmy i wyjaśnić im ich symbolikę.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie