Wielkanoc: co powinien zawierać koszyczek wielkanocny? Podpowiadamy

Święconka wielkanocna to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych. Potrzebujesz ściągawki, co dokładnie należy włożyć do koszyczka? A może chcesz wiedzieć, jaka jest symbolika święconych pokarmów? Sprawdź u nas, co włożyć do święconki i dlaczego!

Święconka wielkanocna przygotowywana jest zazwyczaj w Wielką Sobotę rano. Zgodnie z katolickim zwyczajem tego dnia należy udać się do kościoła, by poświęcić pokarmy, które będą podane podczas wielkanocnego śniadania. Co włożyć do koszyczka? Podpowiadamy!

Co powinien zawierać koszyczek wielkanocny? Znaczenie potraw

W koszyczku wielkanocnym powinno się znaleźć 7 głównych pokarmów. Żadna z nich nie jest wkładana przypadkowo, każda ma swoje znaczenie, poparte wieloletnią tradycją. Czy wiecie, co i dlaczego wkładamy do świątecznego koszyczka?

  1. Jajka – koniecznie ugotowane. Są one symbolem odradzającego się życia, zwyciężenia śmierci przez Chrystusa, a także znakiem płodności. Do koszyczka zwykle wkłada się obrane jajko na twardo oraz wybrane pisanki.
  2. Kiełbasa oraz wędlina, które symbolizują bogactwo, dostatek – dziś mięso to pokarm powszedni, jednak przez wiele lat pozostawało pokarmem odświętnym lub przeznaczonym dla najbogatszych.
  3. Baranek (z cukru, z masła lub z ciasta) z czerwoną chorągiewką – symbol zmartwychwstałego Chrystusa oraz znak łagodności i pokory.
  4. Chrzan – niegdyś korzeń, obecnie częściej chrzan tarty. Symbol zdrowia, krzepy i witalności.
  5. Sól – według dawnych wierzeń sól miała odstraszyć zło. Ma też właściwości oczyszczające i jest symbolem prawdy. Nie tylko wzmacnia smak produktów, ale także chroni je przed zepsuciem.
  6. Chleb – podstawowy pokarm, bez którego trudno żyć, a także ważny symbol religijny. Przede wszystkim symbolizuje ciało Chrystusa, nawiązuje do cudu rozmnożenia chleba i łamania się chlebem podczas ostatniej wieczerzy.
  7. Kawałek babki, świątecznego makowca lub innego ciasta – oznaka naszych umiejętności, najlepiej więc, aby było ono zrobione własnoręcznie.

Produkty te umieszczamy w koszyczku na białej serwetce. Koszyczek przyozdabia się zwykle gałązkami bukszpanu, kolorowymi wstążeczkami, gałązkami bazi lub kwiatami. Wszystko należy przykryć ozdobną serwetką i zdjąć ją podczas święcenia pokarmów przez księdza.

Zobacz wideo Koszyczek wielkanocny warto także ładnie przystroić. To piękna część tradycji i wielka frajda dla dorosłych i maluchów.

Po poświęceniu pokarmów święconkę należy odstawić w chłodne miejsce, aby produkty takie jak mięso oraz jajka się nie zepsuły. Zjeść ją można dopiero w Niedzielę Wielkanocną. Podczas śniadania wielkanocnego należy podzielić się święconką ze wszystkimi obecnymi (trzeba wziąć po kawałku każdego poświęconego produktu!), składając życzenia.

Święconka wielkanocna – co jeszcze można włożyć do koszyczka?

Poza wymienionymi produktami, do koszyczka można także włożyć inne pokarmy. Najczęściej jest to pieprz, masło, miód, czekoladowe zające lub baranki. Uzupełnienie święconki o słodycze to zwykle pomysł najmłodszych członków rodziny. Jeśli dzieciom zależy na umieszczeniu w koszyczku ulubionych słodyczy, pozwolenie im na to nie będzie niczym złym. Warto jednak zwrócić ich uwagę na pozostałe pokarmy i wyjaśnić im ich symbolikę.