Święconka wielkanocna przygotowywana jest zazwyczaj w Wielką Sobotę rano. Zgodnie z katolickim zwyczajem tego dnia należy udać się do kościoła, by poświęcić pokarmy, które będą podane podczas wielkanocnego śniadania. Co włożyć do koszyczka? Podpowiadamy!
W koszyczku wielkanocnym powinno się znaleźć 7 głównych pokarmów. Żadna z nich nie jest wkładana przypadkowo, każda ma swoje znaczenie, poparte wieloletnią tradycją. Czy wiecie, co i dlaczego wkładamy do świątecznego koszyczka?
Produkty te umieszczamy w koszyczku na białej serwetce. Koszyczek przyozdabia się zwykle gałązkami bukszpanu, kolorowymi wstążeczkami, gałązkami bazi lub kwiatami. Wszystko należy przykryć ozdobną serwetką i zdjąć ją podczas święcenia pokarmów przez księdza.
Po poświęceniu pokarmów święconkę należy odstawić w chłodne miejsce, aby produkty takie jak mięso oraz jajka się nie zepsuły. Zjeść ją można dopiero w Niedzielę Wielkanocną. Podczas śniadania wielkanocnego należy podzielić się święconką ze wszystkimi obecnymi (trzeba wziąć po kawałku każdego poświęconego produktu!), składając życzenia.
Poza wymienionymi produktami, do koszyczka można także włożyć inne pokarmy. Najczęściej jest to pieprz, masło, miód, czekoladowe zające lub baranki. Uzupełnienie święconki o słodycze to zwykle pomysł najmłodszych członków rodziny. Jeśli dzieciom zależy na umieszczeniu w koszyczku ulubionych słodyczy, pozwolenie im na to nie będzie niczym złym. Warto jednak zwrócić ich uwagę na pozostałe pokarmy i wyjaśnić im ich symbolikę.