Śniadanie wielkanocne - kiedy się je organizuje i co na nie zaserwować? Podpowiadamy

Śniadanie wielkanocne jest głównym posiłkiem, przy którym podczas Świąt Wielkanocnych spotyka się najbliższa rodzina. Co jemy na śniadanie wielkanocne? Przypominamy listę potraw, które należy przygotować!

Śniadanie wielkanocne to okazja do spotkania się w gronie najbliższych podczas Wielkanocy. Warto więc pamiętać, aby było nie tylko zwyczajem, który należy 'odbębnić', ale także pysznym i pożywnym posiłkiem! Co podać na śniadanie wielkanocne? Podpowiadamy!

Śniadanie wielkanocne – kiedy się je organizuje?

Śniadanie wielkanocne należy podać w niedzielę rano. W rodzinach, które tego dnia biorą udział we Mszy świętej, pora jest uzależniona od godziny nabożeństwa – śniadanie podaje się po przyjściu z Rezurekcji lub przed wyjściem do kościoła w późniejszych godzinach. Inni po prostu przygotowują śniadanie, gdy wszyscy domownicy wyśpią się i przygotują do uroczystego spotkania na śniadaniu. Wiele zależy od potrzeb i zwyczajów w każdej konkretnej rodzinie.

Zobacz wideo Podczas przygotowywania śniadania wielkanocnego warto zadbać także o dekoracje stołu. Mamy kilka propozycji.

Co podać na śniadanie wielkanocne?

Jakie potrawy serwuje się na śniadanie wielkanocne? Przede wszystkim wspólny posiłek warto rozpocząć od dzielenia się święconką i składania życzeń świątecznych. Zwykle poświęcone pokarmy kroi się na małe kawałki i częstuje nimi wszystkich obecnych. O jakich daniach należy pamiętać?

  1. Żurek wielkanocny. W wielu rodzinach to od niego rozpoczyna się posiłek. Żurek podaje się z jajkiem gotowanym na twardo, białą kiełbasą oraz chlebem. Niektórzy żurek podają w chlebkach – okrągłych bochenkach z chlebowymi przykrywkami, które należy wydrążyć i wlać do nich zupę. Jeśli planujesz podać żurek w ten sposób, pamiętaj, aby zamówić chlebki w piekarni odpowiednio wcześniej!
  2. Biała kiełbasa. Najczęściej podaje się ją z chrzanem (najlepiej tym ze święconki). Może być gotowana w żurku lub osobno, można ją usmażyć lub upiec z dodatkiem majeranku bądź musztardy.
  3. Jajka, czyli główny produkt tych świąt. Na wielkanocnym stole królują jajka z majonezem i szczypiorkiem oraz jajka faszerowane różnymi nadzieniami. Czym faszerować jajka? W tej roli doskonale sprawdzi się pasta z tuńczyka, awokado lub pieczarki. Jajka warto nie tylko przybrać majonezem, ale także posypać szczypiorkiem, kiełkami lub specjalnie na tę okazję wyhodowaną rzeżuchą.
  4. Pasztet lub pieczeń rzymska. Obie te potrawy można przygotować własnoręcznie i podawać na zimno. Zarówno do pasztetu, jak i pieczeni doskonale pasują marynowane grzybki, papryka w occie, ogórki kiszone lub korniszony, a także sosy na zimno oraz konfitury (najlepiej z żurawiny lub te dość kwaśne). Jeśli nie jesz mięsa lub masz w rodzinie takie osoby, z łatwością przygotujesz pasztet wegetariański lub wegański – wykorzystaj do tego soczewicę, ciecierzycę, kaszę jaglaną, fasolę lub pieczarki.
  5. Sałatka – może być tradycyjna jarzynowa, którą wszyscy kochają, ale możesz wypróbować także inny przepis. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie gyrosu, sałatki warstwowej z wędzonym kurczakiem, sałatki hawajskiej, ziemniaczanej lub z pora. Możesz przyrządzić również coś lżejszego, bazującego na świeżych warzywach – ogórku, rzodkiewce czy cykorii.

Na śniadanie wielkanocne możesz podać więcej potraw – sięgnij po tradycyjne przepisy z twojego regionu lub wypróbuj coś zupełnie nowego. Pamiętaj tylko, że przed Tobą świąteczny obiad!