Pieczeń rzymska z jajkiem robi się z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. W tej roli najlepiej sprawdzi się mięso zmielone samodzielnie. Jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa, poproś o zmielenie wybranego kawałka w sklepie mięsnym! Dzięki temu będziesz mieć szansę na wybranie najlepszego mięsa do tego dania. Jak przyrządzić pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem?
Składniki:
Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. 4 jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Mielone mięso przełóż do dużej miski, wbij do niego 2 pozostałe jajka, dodaj namoczoną bułkę oraz cebulę i wymieszaj wszystko dłonią. Dopraw do smaku tymiankiem, rozmarynek, majerankiem oraz pieprzem i solą. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem przełóż do niej połowę masy mięsnej. Na niej ułóż ugotowane na twardo jajka, całość przykryj pozostałym mięsem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę. Jeśli podajesz pieczeń do kanapek, wystudź ją. Jeżeli wolisz podać ją na obiad, pokrój na kawałki i serwuj od razu.
Zarówno pieczeń rzymską na ciepło, jak i na zimno można podać z pysznym sosem, aby wzbogacić jej smak. Co do niej polecamy?
Składniki:
Na małej patelni, na niewielkim ogniu przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Następnie dodaj chrzan, dobrze rozmieszaj i dolej bulion. Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Gorącym sosem polewaj mięso.
Składniki:
Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i chrzanem, dodaj sól i pieprz do smaku.
Składniki:
Koperek drobno posiekaj. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki, dodaj gorący bulion i wszystko dokładnie wymieszaj. Potem wsyp cały posiekany koperek, zapraw śmietanę odrobiną sosu i dodaj ją do garnuszka. Nie doprowadzając do wrzenia, mieszaj, aby pozbyć się grudek, jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Czosnek wyciśnij w wyciskarce, a koperek posiekaj. Jogurt połącz z majonezem, dodaj rozdrobniony czosnek, koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.