Pieczeń rzymska z jajkiem idealna na stół wielkanocny. Jak ją zrobić? Mamy przepis

Pieczeń rzymska z jajkiem podawana na ciepło to jedna z propozycji na wielkanocny obiad. W wersji na zimno doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole obok pasztetów i wędlin. Jak zrobić pieczeń z jajkiem? Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne!

Pieczeń rzymska z jajkiem robi się z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. W tej roli najlepiej sprawdzi się mięso zmielone samodzielnie. Jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa, poproś o zmielenie wybranego kawałka w sklepie mięsnym! Dzięki temu będziesz mieć szansę na wybranie najlepszego mięsa do tego dania. Jak przyrządzić pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem?

Pieczeń rzymska z jajkiem – przepis

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • woda lub mleko do namoczenia bułki,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem – sposób przygotowania

Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. 4 jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Mielone mięso przełóż do dużej miski, wbij do niego 2 pozostałe jajka, dodaj namoczoną bułkę oraz cebulę i wymieszaj wszystko dłonią. Dopraw do smaku tymiankiem, rozmarynek, majerankiem oraz pieprzem i solą. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem przełóż do niej połowę masy mięsnej. Na niej ułóż ugotowane na twardo jajka, całość przykryj pozostałym mięsem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę. Jeśli podajesz pieczeń do kanapek, wystudź ją. Jeżeli wolisz podać ją na obiad, pokrój na kawałki i serwuj od razu.

Sos do pieczeni rzymskiej – jaki zrobić?

Zarówno pieczeń rzymską na ciepło, jak i na zimno można podać z pysznym sosem, aby wzbogacić jej smak. Co do niej polecamy?

Zobacz wideo Może cię także zainteresować: Nie wyrzucaj skorupek od jajek. Możesz je wykorzystać!

Sos chrzanowy na ciepło

Składniki:

  • szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki),
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku

Sos chrzanowy na ciepło – sposób przygotowania

Na małej patelni, na niewielkim ogniu przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Następnie dodaj chrzan, dobrze rozmieszaj i dolej bulion. Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Gorącym sosem polewaj mięso.

Sos chrzanowy na zimno

Składniki:

  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku

Sos chrzanowy na zimno – sposób przygotowania

Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i chrzanem, dodaj sól i pieprz do smaku.

Sos koperkowy na ciepło

Składniki:

  • szklanka bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki śmietany,
  • pęczek koperku,
  • odrobina wody,
  • sól i pieprz do smaku

Sos koperkowy na ciepło – sposób przygotowania

Koperek drobno posiekaj. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki, dodaj gorący bulion i wszystko dokładnie wymieszaj. Potem wsyp cały posiekany koperek, zapraw śmietanę odrobiną sosu i dodaj ją do garnuszka. Nie doprowadzając do wrzenia, mieszaj, aby pozbyć się grudek, jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos koperkowy na zimno

Składniki:

  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Sos koperkowy na zimno – sposób przygotowania

Czosnek wyciśnij w wyciskarce, a koperek posiekaj. Jogurt połącz z majonezem, dodaj rozdrobniony czosnek, koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.