Pasztet wielkanocny na święta - z królika, a może drobiowo-wieprzowy? [PRZEPISY]

Pasztet wielkanocny można dostać bez problemu w supermarkecie lub sklepie mięsnym. Najlepiej jednak zrobić go samodzielnie! Taki domowy pasztet to prawdziwy przysmak na świąteczne śniadanie, doskonała przystawka przed rodzinnym obiadem lub po prostu świetny dodatek do kanapki. Jak go zrobić? Sprawdź u nas!

Pasztet wielkanocny to obowiązkowe na dnie na wielkanocny stół. Najczęściej przygotowuje się pasztet wielkanocny drobiowo-wieprzowy, ale można go zrobić również z samego mięsa drobiowego lub z królika. Chcesz zrobić pasztet na Wielkanoc? Sprawdź nasze przepisy!

Pasztet z królika – przepis

Składniki:

  • sprawiony królik (około 1 kg),
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g surowej słoniny,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 pietruszki,
  • 5 sporych jajek,
  • 2 czerstwe bułki,
  • mleko lub woda do namoczenia bułek,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia

Pasztet z królika – sposób przygotowania

Bułki namocz w mleku bądź w wodzie. Warzywa umyj i obierz ze skóry. Zalej wodą, wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Mięso z królika oddziel od kości. Dodaj do warzyw i gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie zdejmij szumowiny z wywaru, wyjmij warzywa i mięso i wystudź. Nie wylewaj bulionu Mięso osusz i obsmaż po obu stronach. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na pozostałym tłuszczu. Następnie dodaj wątróbkę i smaż ją chwilę, aby mięso się zamknęło. Mięso królicze, włoszczyznę, cebulę, wątróbkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia do jednego dużej miski. Do masy wbij jajka i dodaj bułki. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, wyrabiaj dłonią, dolewając odpowiednią ilość wywaru. Następnie przełóż do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz wideo Na stole wielkanocnym warto też postawić mniej klasyczny, ale równie pasujący charakterem pasztet z jajek. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.

Pasztet wielkanocny z drobiu i wieprzowiny – przepis

Składniki:

  • cały lub podzielony na części kurczak (około 1 kg),
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g wątróbki wieprzowej,
  • 300 g słoniny,
  • 3 cebule,
  • 6 jajek,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 2 czerstwe bułki,
  • mleko lub mąka do namoczenia bułek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżka tymianku,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka suszonego cząbru,
  • sól i pieprz do smaku

Drobiowo-wieprzowy pasztet wielkanocny – sposób przygotowania

Bułki namocz w mleku lub w wodzie. Mięso wieprzowe i słoninę pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj mięso z kurczaka obrane z kości, obraną marchew, pietruszkę i selera. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zdejmij szumowiny z powierzchni wywaru, wyjmij mięso i warzywa i odstaw do wystudzenia. Bulionu nie wylewaj. Osuszone mięso obsmaż na odrobinie oleju. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na pozostałym tłuszczu, potem dodaj pokrojoną w plastry wątróbkę i obsmaż ją po obu stronach. Mięso z kurczaka oraz wieprzowe, wątróbkę, słoninę oraz wszystkiei warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie. Następnie dodaj rozmoczone bułki, wbij jajka, dopraw tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj dłonią, dolewając powoli wywar. Potem przełóż masę mięsną do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.