Pasztet wielkanocny to obowiązkowe na dnie na wielkanocny stół. Najczęściej przygotowuje się pasztet wielkanocny drobiowo-wieprzowy, ale można go zrobić również z samego mięsa drobiowego lub z królika. Chcesz zrobić pasztet na Wielkanoc? Sprawdź nasze przepisy!
Składniki:
Bułki namocz w mleku bądź w wodzie. Warzywa umyj i obierz ze skóry. Zalej wodą, wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Mięso z królika oddziel od kości. Dodaj do warzyw i gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie zdejmij szumowiny z wywaru, wyjmij warzywa i mięso i wystudź. Nie wylewaj bulionu Mięso osusz i obsmaż po obu stronach. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na pozostałym tłuszczu. Następnie dodaj wątróbkę i smaż ją chwilę, aby mięso się zamknęło. Mięso królicze, włoszczyznę, cebulę, wątróbkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia do jednego dużej miski. Do masy wbij jajka i dodaj bułki. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, wyrabiaj dłonią, dolewając odpowiednią ilość wywaru. Następnie przełóż do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Składniki:
Bułki namocz w mleku lub w wodzie. Mięso wieprzowe i słoninę pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj mięso z kurczaka obrane z kości, obraną marchew, pietruszkę i selera. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zdejmij szumowiny z powierzchni wywaru, wyjmij mięso i warzywa i odstaw do wystudzenia. Bulionu nie wylewaj. Osuszone mięso obsmaż na odrobinie oleju. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na pozostałym tłuszczu, potem dodaj pokrojoną w plastry wątróbkę i obsmaż ją po obu stronach. Mięso z kurczaka oraz wieprzowe, wątróbkę, słoninę oraz wszystkiei warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie. Następnie dodaj rozmoczone bułki, wbij jajka, dopraw tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj dłonią, dolewając powoli wywar. Potem przełóż masę mięsną do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.