Na Boże Narodzenie przygotowuje się pierniczki i piernik, na Wielkanoc zaś kolorowe, słodkie mazurki. To ciasto pojawia się na święta niemal w każdym domu! Mazurki wielkanocne robi się zazwyczaj z ciasta kruchego. Charakteryzują się one tym, że są niskie - do 3-4 cm, choć niektórzy robią mazurki z dwóch płatów ciasta - słodkie i bogato nadziewane. Mamy dla was dwie propozycje, jak zrobić mazurek wielkanocny. Sprawdźcie.
Składniki (na większą blachę):
Na spód:
Na nadzienie:
Na stolnicę lub do dużej miski wysyp mąkę i szczyptę soli. Dodaj masło (lub margarynę) pokrojone na mniejsze kawałki i nożem posiekaj je z mąką, by się połączyło. Następnie wbij jajko, dodaj cukier, śmietanę, wszystkie składniki połącz i zagnieć kulę. Owiń ją czystą ściereczką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim spód formy, w której będzie pieczone. Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni lub obciąż suchymi ziarnami grochu lub ciecierzycy, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około pół godziny, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Następnie wyjmij je z piekarnika, przestudź i rozsmaruj na nim masę kajmakową. Przyozdób bakaliami wedle uznania.
Składniki:
Na nadzienie:
Do dużej miski lub na stolnicę przesiej przez sitko mąkę, dodaj sól. Następnie dodaj masło bądź margarynę w kawałkach i wszystko posiekaj nożem, aby składnik się połączyły. Wbij jajko, wsyp cukier i wlej śmietanę, a potem połącz ręką i zagnieć ciasto w kulę. Zawiń je w folię spożywczą lub w czystą bawełnianą ściereczkę i włóż do lodówki na pół godziny.
Gdy ciasto się schłodzi, wyjmij je z lodówki i wyklej nim spód dużej formy. Obciąż je suchymi ziarnami cieciorki lub grochy bądź ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz w nim ciasto przez pół godziny, aż będzie rumiane. Po upieczeniu wystudź.
Kiedy ciasto się studzi lub piecze, przygotuj krem orzechowy. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, potem wlej śmietankę, dobrze rozmieszaj i wsyp zmielone orzechy włoskie. Dobrze połączone składniki wlej do garnuszka i podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku minutach (nie doprowadzaj masy do wrzenia!) i przestudź trochę. Ciepłą masę rozsmaruj na kruchym spodzie, a potem przyozdób wierzch wedle uznania.