Tradycyjny mazurek wielkanocny: Co warto o nim wiedzieć? Jak go zrobić? Podpowiadamy

Mazurki wielkanocne to ciasta, na które wszyscy czekają w Święta. Nie dość, że są przepyszne i rozpływają się w ustach, to bardzo łatwo ozdobić je tak, by wyglądały naprawdę rewelacyjnie. Jak zrobić mazurek wielkanocny? Sprawdźcie nasze propozycje i przepisy!

Tradycyjny mazurek wielkanocny – co warto o nim wiedzieć? 

Na Boże Narodzenie przygotowuje się pierniczki i piernik, na Wielkanoc zaś kolorowe, słodkie mazurki. To ciasto pojawia się na Święta niemal w każdym domu! Mazurki wielkanocne robi się zazwyczaj z ciasta kruchego. Charakteryzują się one tym, że są niskie – do 3-4 cm, choć niektórzy robią mazurki z dwóch płatów ciasta – słodkie i bogato nadziewane. Mamy dla Was dwie propozycje, jak zrobić mazurek wielkanocny. Sprawdźcie!

Mazurek wielkanocny kajmakowy – przepis

Składniki (na większą blachę):

Na spód:

  • 350 g mąki krupczatki,
  • kostka zimnego masła lub margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 100 g cukru,
  • odrobina soli

Na nadzienie:

  • puszka masy kajmakowej,
  • ulubione bakalie

Mazurek wielkanocny kajmakowy – sposób przygotowania

Na stolnicę lub do dużej miski wysyp mąkę i szczyptę soli. Dodaj masło (lub margarynę) pokrojone na mniejsze kawałki i nożem posiekaj je z mąką, by się połączyło. Następnie wbij jajko, dodaj cukier, śmietanę, wszystkie składniki połącz i zagnieć kulę. Owiń ją czystą ściereczką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim spód formy, w której będzie pieczone. Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni lub obciąż suchymi ziarnami grochu lub ciecierzycy, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez około pół godziny, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Następnie wyjmij je z piekarnika, przestudź i rozsmaruj na nim masę kajmakową. Przyozdób bakaliami wedle uznania.

Zobacz wideo Jedzenie jest ważne, ale warto zadbać także o odpowiednie dekoracje. Sprawdźcie, jak łatwo wprawić się w świąteczny nastrój.

Wielkanocny mazurek orzechowy – przepis

Składniki:

  • 350 g mąki krupczatki,
  • kostka zimnego masła lub margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 100 g cukru,
  • odrobina soli

Na nadzienie:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • garść orzechów włoskich (pokruszonych lub wyłuskanych z łupinek), bakalie, czekolada do dekoracji

Wielkanocny mazurek orzechowy – sposób przygotowania

Do dużej miski lub na stolnicę przesiej przez sitko mąkę, dodaj sól. Następnie dodaj masło bądź margarynę w kawałkach i wszystko posiekaj nożem, aby składnik się połączyły. Wbij jajko, wsyp cukier i wlej śmietanę, a potem połącz ręką i zagnieć ciasto w kulę. Zawiń je w folię spożywczą lub w czystą bawełnianą ściereczkę i włóż do lodówki na pół godziny.

Gdy ciasto się schłodzi, wyjmij je z lodówki i wyklej nim spód dużej formy. Obciąż je suchymi ziarnami cieciorki lub grochy bądź ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Rozgrzej piekarnik do 180*C i piecz w nim ciasto przez pół godziny, aż będzie rumiane. Po upieczeniu wystudź.

Kiedy ciasto się studzi lub piecze, przygotuj krem orzechowy. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, potem wlej śmietankę, dobrze rozmieszaj i wsyp zmielone orzechy włoskie. Dobrze połączone składniki wlej do garnuszka i podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku minutach (nie doprowadzaj masy do wrzenia!) i przestudź trochę. Ciepłą masę rozsmaruj na kruchym spodzie, a potem przyozdób wierzch wedle uznania.

Więcej o: