Babka drożdżowa z rodzynkami czy bez? Podpowiadamy, jak zrobić twoją ulubioną wersję [PRZEPIS]

Babka wielkanocna drożdżowa to jedno z ciast, które pojawia się na naszych stołach w Wielkanoc. Świeża, pachnąca i cudownie wyrośnięta babka drożdżowa z rodzynkami jest idealnym deserem na Święta. Jak ją przygotować? Podpowiadamy!

Babka drożdżowa – przepis. Łatwy czy trudny wypiek?

Babka wielkanocna drożdżowa nie jest trudnym wypiekiem. Poradzi sobie z nią każdy, kto potrafi zrobić ciasto drożdżowe – nie tylko zna składniki, ale także potrafi je wyrabiać i ma trochę cierpliwości. Sekretem doskonałego smaku tego ciasta jest jego dobre przygotowanie – powinno być dobrze wyrobione i wyrośnięte. Sprawdź nasz przepis na babkę drożdżową!

Babka drożdżowa – przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 8 g suchych lub 50 g świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1/2 kostki masła,
  • odrobina soli,
  • margaryna i bułka tarta do przygotowania formy

Babka drożdżowa – sposób przygotowania krok po kroku

  1. Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej w garnuszku – powinno być ciepłe, ale nie gorące (gorące mleko zabije drożdże). Do miski wsyp lub pokrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki, odrobinę cukru i soli. Zalej mlekiem, a potem wszystko wymieszaj i odstaw na 20 minut. W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość (suche drożdże mogą nie wyrosnąć tak bardzo).
  2. Czekając na wyrośnięcie rozczynu, wyjmij jajka, jogurt i masło z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj pozostały cukier, wbij jajka, dodaj miękkie masło i wlej rozczyn. Składniki połącz, mieszając dłońmi.
  4. Ciasto wyrabiać dłonią lub mikserem ze specjalnym hakiem przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na tym etapie ciasto powinno być luźne i trochę zbyt rzadkie. Zagnieć je w kulę i odstaw na godzinę, aby wyrosło.
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, podsypując mąką.
  6. Formę (ok. 25 cm średnicy) wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto.
  7. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez 30-35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw, aby wystygło.
  8. Gotowe ciasto polej lukrem i posyp orzechami lub skórką pomarańczową.
Zobacz wideo Babka z pewnością będzie się pięknie prezentować. Warto ozdobić wielkanocny stół także innymi dekoracjami. Może wykorzystacie nasz pomysł na króliczki z serwetek?

Babka drożdżowa z rodzynkami czy bez?

Babka wielkanocna drożdżowa z rodzynkami wywołuje niemal tyle emocji, co sernik z tym dodatkiem. Jedni ją uwielbiają, inni nie są w stanie zjeść takiego wypieku. Jeśli chcesz dodać rodzynki do ciasta, wsyp je przed zagnieceniem – razem z cukrem i pozostałymi składnikami. Rodzynkami możesz także posypać babkę po oblaniu jej lukrem. Zamiast rodzynek można wykorzystać żurawinę, siekane morele bądź kandyzowane owoce. Niezależnie, czy przygotujesz babkę z dodatkami czy bez, jeśli zadbasz o dobre wyrobienie ciasta oraz jego wyrośnięcie, na pewno będzie przepyszna!

Babka wielkanocna drożdżowa – świąteczny kształt

Przed Wielkanocą w wielu sklepach pojawiają się naczynia do wypieków w różnych kształtach. Możesz je wykorzystać zamiast tradycyjnej formy na babkę. Zajączek lub baranek bez wątpienia wszystkim przypadnie do gustu!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.