Jajka nadziewane na Wielkanoc to potrawa, która jest bardzo prosta do przygotowania. Pojawiają się na naszych stołach obok lub zamiast jajek z majonezem i szczypiorkiem, a lubią je chyba wszyscy! W końcu zawsze można do nadziewania wybrać swój ulubiony składnik. Jak zrobić jajka faszerowane? Podpowiadamy!
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz ze skorupek, a potem przekrój na połówki i z każdego jajka wyjmij żółtko. Żółtka pokrusz do dużej miski, a białka ułóż na dużym talerzu. Paprykę, ogórek i szynkę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko wsyp do miski z żółtkami, dodaj majonez, sól i pieprz, a potem wymieszaj. Do każdego białka nałóż łyżkę tak przygotowane farszu. Danie podawaj schłodzone.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, potem przestudź je i obierz. Poprzekrawaj je na pół, wyjmij żółtka. Białka odłóż na półmisek, a żółtka przełóż do miski. Obydwa owoce awokado przekrój na pół, wyjmij pestki i wydrąż miąższ łyżką do miski. Ząbek czosnku posiekaj i dodaj. Zblenduj awokado i żółtka na gładką masę. Aby konsystencja była bardziej kremowa, dodaj trochę delikatnego majonezu lub jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a następnie wmieszaj ją do masy. Do każdego białka włóż łyżkę przygotowanego kremu. Posyp liśćmi kolendry, danie podawaj schłodzone.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem odrobiny octu, aby skorupki nie pękły. Po ugotowaniu przestudź je, a potem weź bardzo dobrze naostrzony nóż i przekrój je na połówki (bez obierania). Białko i żółtko wyjmij dokładnie ze skorupek i wrzuć do miski, skorupki zachowaj. Jajka drobno posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce o największych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, a potem dodaj pieczarki i podsmaż. Postaw do przestudzenia, a potem dodaj je do posiekanych jajek. Dołóż masło, musztardę i majonez, wszystko wymieszaj. Do każdej skorupki nałóż porcję farszu. Bułkę tartą rozsyp na talerzu i każde jajko maczaj w niej (farszem do dołu), następnie smaż je na patelni, aż bułka ładnie zbrązowieje. Jaja faszerowane z pieczarkami podawaj na ciepło, od razu po usmażeniu.