Jajka nadziewane na Wielkanoc: czym faszerować i kiedy podawać? Podpowiadamy

Jajka nadziewane na Wielkanoc mogą pojawić się podczas świątecznego śniadania lub być przystawką przed uroczystym obiadem. Czym faszerować jajka? Czym lubisz! Są one doskonałą bazą do wielu różnych nadzień. Sprawdź, jak zrobić jaja faszerowane na 3 sposoby!

Jajka nadziewane na Wielkanoc to potrawa, która jest bardzo prosta do przygotowania. Pojawiają się na naszych stołach obok lub zamiast jajek z majonezem i szczypiorkiem, a lubią je chyba wszyscy! W końcu zawsze można do nadziewania wybrać swój ulubiony składnik. Jak zrobić jajka faszerowane? Podpowiadamy!

Jajka faszerowane z szynką - przepis 

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 10 łyżek majonezu,
  • 250 g chudej szynki lub wędliny drobiowej,
  • 1 papryka,
  • 1/2 długiego ogórka,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku

Jajka faszerowane z szynką – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz ze skorupek, a potem przekrój na połówki i z każdego jajka wyjmij żółtko. Żółtka pokrusz do dużej miski, a białka ułóż na dużym talerzu. Paprykę, ogórek i szynkę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko wsyp do miski z żółtkami, dodaj majonez, sól i pieprz, a potem wymieszaj. Do każdego białka nałóż łyżkę tak przygotowane farszu. Danie podawaj schłodzone.

Jajka faszerowane kremem z żółtek i awokado – przepis

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki delikatnego majonezu lub jogurtu naturalnego

Jajka faszerowane kremem z żółtek i awokado – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, potem przestudź je i obierz. Poprzekrawaj je na pół, wyjmij żółtka. Białka odłóż na półmisek, a żółtka przełóż do miski. Obydwa owoce awokado przekrój na pół, wyjmij pestki i wydrąż miąższ łyżką do miski. Ząbek czosnku posiekaj i dodaj. Zblenduj awokado i żółtka na gładką masę. Aby konsystencja była bardziej kremowa, dodaj trochę delikatnego majonezu lub jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a następnie wmieszaj ją do masy. Do każdego białka włóż łyżkę przygotowanego kremu. Posyp liśćmi kolendry, danie podawaj schłodzone.

Zobacz wideo A co zrobić ze skorupkami? Można je jeszcze wykorzystać!

Jajka faszerowane z pieczarkami na ciepło – przepis

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka majonezu,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Jajka faszerowane z pieczarkami na ciepło – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem odrobiny octu, aby skorupki nie pękły. Po ugotowaniu przestudź je, a potem weź bardzo dobrze naostrzony nóż i przekrój je na połówki (bez obierania). Białko i żółtko wyjmij dokładnie ze skorupek i wrzuć do miski, skorupki zachowaj. Jajka drobno posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce o największych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, a potem dodaj pieczarki i podsmaż. Postaw do przestudzenia, a potem dodaj je do posiekanych jajek. Dołóż masło, musztardę i majonez, wszystko wymieszaj. Do każdej skorupki nałóż porcję farszu. Bułkę tartą rozsyp na talerzu i każde jajko maczaj w niej (farszem do dołu), następnie smaż je na patelni, aż bułka ładnie zbrązowieje. Jaja faszerowane z pieczarkami podawaj na ciepło, od razu po usmażeniu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.